Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Punaviinisaippua/shampoo

*Nyt tulee sitten vähän pidempi postaus, kun minun piti tehdä kahdella eri tekniikalla samantyyppiset saippuat. Kuvat löytyvät vasta tekstin loppuosasta* 

Olen lueskellu Yngeltankar-blogin punaviinisaippuapostausta koska minua kiehtoo kuvan tummanpunainen väri. Kypsyttelin ajatusta useamman kuukauden ennen kun päätin itse kokeilla punaviiniä saippuassa. Ostin ruokakaupasta halpaa alkoholitonta punaviiniä. Ihan sen takia että silloin minun ei tarvitse keitellä alkoholia pois viinistä.

Tein saippuan vähän eri tavalla kuin Yngla. Hän sekoittin lipeä-vesiseoksen suhteeseen 1:1 ja tämän jälkeen hän sekoitti punaviinin lipeäseoksen joukkoon. Minä pakastin punaviinin ja sekoitin lipeärakeet jäähilepunaviiniin. Suhde oli 1 suhde lipeää ja 3 punaviiniä. Henkilökohtainen mielipide on se että pidän eniten Bilteman lipeästä. Se reagoi paljon paremmin ja voimakkaammin kun käyttää pakastettua nestettä. Tämä lipeä jota nyt käytän toimii hyvin veden kanssa, mutta ei meinaa millään reagoida pakastetun nesteen kanssa. Sain sekoitella ties kuinka kauan ennen kun rakeet sulivat punaviiniin.

Rasvat olin sulattanut jo aikaisemmin ja lisäsin suoraan makean GF Plum Crumble-tuoksun rasvoihin. Kun sekoitin rasvojen joukkoon lipeän, punaviinin tumma väri hävisi heti ja muuttui vihreänruskeaksi ja kohtuu vaaleaksi. Tämä on ensimmäinen saippua jota en sekoittanut sauvasekoittimella vaan pelkästään lusikalla. Alkoholisaippualla on tapana jässähtää todella nopeasti ja sen huomasin myös nyt. En edes uskaltanut sekoittaa kauhean kauan, koska halusin saippuan mehupurkkiin ilman että siihen jäisi isoja ilmataskuja. Nyt jälkeenpäin ajateltuna saippua oli aika ruikkua.

Tarkkasilmäinen huomasi varmaan että otsikossa oli maininta shampoosta. Tämän laitoin sen takia että laitoin ylirasvoittuvuusprosentiksi 3%. Ajattelin että tätä saippuaa voisi käyttää ihan koko vartalon sekä hiusten pesuun. En käyttänyt niitä rasvoja joita normaalisti käytän palashampoossa, eli risiiniöljyä ja auringonkukkaöljyä. Molemmat ovat hyviä puhdistavia öljyjä. Ohjeessa sen sijaan on 25% palmuöljyä, joka joidenkin saippuantekijöiden mukaan jää hiuksiin rasvaisena kerroksena. Toisten mielestä palmuöljy sopii vallan mainiosti shampooseen. Kokeilemalla sen sitten näkee. 

Tässä vielä tarkka ohje:

88g kookosrasvaa
100g palmuöljyä
200g oliiviöljyä  
10ml GF Plum Crumble-tuoksuöljyä

Pakastettu punaviini 167g ja lipeä 55g

Paloittelin saippuan noin 20h valmistumisesta. En uskaltanut leikata saippuaa vasta työpäivän jälkeen, koska parit saippuat ovat lohkeilleet pahasti kun ne ovat ehtineet kuivua liikaa. No ihan turhaan hätäilin... Saippua oli tosi pehmeä ja sen päällä oli jotain kummallista tummanruskeaa nestettä. Lipeää se ei varmaankaan ollut, koska sain sitä iholle eikä se aiheuttanut kihelmöintiä. Pyyhin sen pois talouspaperilla ja leikkaisn hyvin pehmeän saippuan veitsellä annospaloiksi. Tämä saa varmaan kuivua 5-6 viikkoa ennen kun saippua kannattaa ottaa käyttöön. Liian pehmeä saippua melkein sulaa suihkussa. Väristä vielä... Tämä on ihan vaaleanbeigeä. Ei tietoakaan mistään punaviinistä. Ehkä pientä punertavaa säyvä on havaittavissa, mutta siinä kaikki.
  
Tässä saippua oli tummunut jo jonkun verran.


Minun oli ihan pakko tehdä saman päivän iltana toinen punaviinisaippua kun ensimmäisestä tuli niin vaalea. Minä NIIN toivon kauniin viininpunaista saippuaa. Tällä kertaa tein lipeäveden suhteess 1:1. Siihen lisäsin sulatetun punaviinin. Punaviiniä oli 2 osaa. Pidin nesteet koko ajan viileänä, jotta lipeä ei ihan heti menisi vihreän-mustan-ruskeaksi. Tai tässä järjestyksessä värit ovat vaihdelleet. 

Rasvoin oli oliiviöljyä 225g, auringonkukkaöljyä 75g ja kookosrasvaa 150g. Tuoksuna käytin samaa GF Plum Crumblea.

Nyt sekoitin rasva-lipeäsekoitusta sauvasekoittimella, eikä se jässähtänyt heti. Luulen että tämä johtuu oikeasti siitä etten käytä "oikeata" viiniä. Onhan se oikeata, siitä on vaan alkoholi poistettu. Pullon päällä luki että siinä on 0,5% alkoholia.

Kaadoin saippamassan maitotölkkiin, laitoin tölkin päälle tuorekelmua ja koko hökötyksen päälle vielä pyyhe. Ynglan jutussa oli maininta että väri muuttui tummemmaksi kun saippua geeliintyi. Arvatkaa vaan olinko sormet ja varpaat ristissä kun toivoin että saippua oikeasti geeliintyisi :) Ja kyllähän se geeliintyi. Seurasin saippuaa puolen tunnin välein ja joskus 2,5h kuluessa se oli geeliintynyt kokonaan. Saippua olikin tosi kuuma, joten laitoin sen tunniksi pakastimeen niin geeliintymisprosessi pysähtyisi. Harmi vaan että ei se saippua tummentunut kauheasti. Geeliintyessä se oli ihan tumman ruskean-viininpunaista, mutta kun se oli jäähtynyt niin saippua oli semmoista keskiruskeaa tai hieman vaaleampaa.

Leikkasin saippuan 12h valmistuksesta, eli seuraavana aamuna. Se oli pinnalta aika kova, mutta leikkaaminen onnistui hyvin koska sisus oli kiinteää ja pehmeää. Ajattelin jo itsekseni että voi kun kaikki saippuat olisivat leikatessa tämänlaisia niin olisin tosi tyytyväinen :)

Ajattelin että nyt sitten joudun odottamaan sen 4 viikkoa että tummuuko väri vielä vai pysyykö se samana. Suureksi yllätykseksi huomasin työpäivän jälkeen että saippuat olivat tummentuneet huomattavasti :D Ehkä minä saankin sen tumman punaviinisaippuan. Tuoksukin on todella hyvä! Jipii :D Molempien saippuoiden väri muuttui vuorokaudeksi tummanruskeaksi. Ensimmäinen saippua on enemmän läikikäs ja ruskea väri tummempi. Toinen saippua taas on hyvin tasaisen punaruskea. Vaikka saippuoista ei tullut viininpunaisia niin olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Saippuoissa on tumma väri ilman keinotekoisia väriaineita ja tuoksu on niin miellyttävä. Suosittelen sitä niille jotka tykkäävät hieman makeasta, muttei imelästä tuoksusta.


Tämä on ensimmäiseksí tehty saippua. Vaaleita ja tummia läikkiä näkyy koko saippuassa. Tummat pystyraidat ovat veitsen leikkuujälkiä.


Tässä sitten vielä toiseksi tehty punaviinisaippua. Tähän olen eniten tyytyväinen kun väri näyttää niin kivalta. Onhan se punaruskea :)

1 kommentti:

  1. Kiva punaruskea väri saippuassa. Olen tytyväinen kun teet niin olutsaippaa kuin punaviinisaipuaa.

    VastaaPoista