Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 24. marraskuuta 2012

Aloittelijan saippuanteko-opas: Osa 5 Oman saippuareseptin suunnittelu ja SoapCalc-lipeälaskurin käyttö

Kun on kokeillut saippuantekoa niin monet innostuvat tekemään omia reseptejä, jotka sopivat juuri omalle iholle. Kaikki ihotyypit kaipaavat hellyyttä ja kosteutta, mutta rasvainen teini-iho kaipaa ihan erilaista saippuaa kun kuiva ja herkkä atooppinen iho. Osasta 3 voi tarkistaa minkälaisia rasvoja ja öljyjä haluaa valita saippuaansa.

Aloitetaan kuitenkin SoapCalc-lipeälaskurin käytöstä. Minä pähkäilin alussa sen kanssa todella paljon, mutta nyt se tuntuu todella helpolta. Kannattaa avata SoapCalc-ohjelma niin on helpompi seurata ohjeita.

1. Ensin laskurissa pitää valita mitä lipeää käyttää. Kun tekee palasaippuaa niin se on natriumhydroksidi, NaOH. Laskurissa on myös KOH, kaliumhydroksidi, jota käytetään kun tehdään nestesaippuaa.

2. Toiseksi valitaan mitä yksikköä käytetään kun mittaa rasvat ja öljyt. Suomessahan me käytämme grammoja, eli valinta on "Grams".

3. Kolmannessa kohdassa valtaan lipeäveden vahvuuden. Aloittelijan ei oikeastaan tarvitse tietää tästä mitään. Sinne on merkitty 38 % valmiiksi, se on ihan hyvä. Itse käytän useasti 28 % jos tiedän että tuoksuöljy ei kiihdytä saippuoitumisprosessia, eli että saippua ei kiisselöidy liian nopeasti. Eli mitä pienempi vesimäärä, sen helpommin saippua kiisselöityy, mutta saattaa myös olla vaikea saada saippuaa muottiin jos saippua kiisselöityy liian nopeasti. Jos käytän kukkaistuoksua (joka tekee sen että saippua jässähtää nopeasti) vaihdan lipeälaskuriin kohdan "Water : Lye Ratio". Siihen kirjoitan 3:1. Tämä tarkoittaa että lipeävedessä on 3 osaa vettä ja 1 osa lipeää. 

4.  Neljännessä kohdassa valitaan ylirasvoittuvuusprosentti ja tuoksuöljyjen määrän. Minä en koskaan käytä tuoksuöljy-kohtaa lipeälaskurissa. Hyvä sääntö on että 10 ml tuoksuöljyä per 500 g rasvoja. Jos tuoksu on voimakas, esim. hunajatuoksuöljy niin kannattaa laittaa vain 5 ml. Ylirasvoittuvuusprosentti tarkoittaa sitä että kuinka ison määrän rasvoista ei saippuidu. Mitä suurempi prosentti sen hoitavampi saippua. Tavallisessa saippuassa joka on tarkoitettu suihkusaippuaksi tai käsisaippuaksi on 5-7 % sopiva. Jos on kuiva iho voi valita 7-8 %. Shampoosaippuoissa käytän 2-4 %, koska haluan että saippua pesee hiukset eikä jätä ylimääräistä rasvaa niihin. Minulla onkin rasvoittuvuuteen taipuvainen tukka joka on lisäksi ohut ja liukas. Eli oikein tyypillinen suomalainen hius.

5. Kohdan viisi voi aloittelija ohittaa ihan kokonaan ja siirtyä kohtaan kuusi. 

6. Kohdassa kuusi listataan rasvat ja öljyt. Ne saa listaan klikkaamalla öljyn nimeä. Ne siirtyvät automaattisesti oikealla olevaan listaan. Oikealla olevassa listassa voi valita rasvojen ja öljyjen määrät joko prosentteina tai grammoina. Minä olen kokenut että on helpompi kirjoittaa grammamäärät. Muista siinä tapauksessa klikata pientä valkoista pallukkaa "gm" yläpuolella niin sen alla oleva lista muuttuu vihreäksi. Sen jälkeen listaan voi ihan kirjoittaa kuinka paljon rasvoja meinaa käyttää. Kun on näpytellyt kaikki haluamat rasvat tai öljyt siirrytään kohtaan seitsemän.

7. Tässä kohdassa lukee "Calculate Recipe". Kun sitä klikkaa niin ohjelma laskee rasvojen kokonaismäärän grammoina sekä samalla kuinka monta prosenttia kutakin rasvaa on. Tässä vaiheessa voi tarkistaa onko jotain rasvaa suhteessa liian vähän tai liian paljon. Esimerkiksi lanoliinia suositellaan että käytetään ihan pari prosenttia kokonaismäärästä. Jos ohje vaikuttaa ihan ok:lta niin klikataan "View or Print Recipe". Tällöin kone aukaisee sivun jossa lukee kaikki saippuaohjeen tiedot.


Calc © Recipe Name:  ESIMERKKIOHJE  Print Recipe
Total oil weight550
Water as percent of oil weight38 %
Super Fat/Discount7 %
Lye Concentration26.913 %
Water : Lye Ratio2.716:1
Sat : Unsat Ratio40 : 60
Iodine59
INS155
Fragrance Ratio0
Fragrance Weight0 Gm
IngredientPoundsOuncesGrams
Water0.4617.372209
Lye - NaOH0.172.71576.96
#Oil/Fat%PoundsOuncesGrams
1Olive Oil45.450.5518.818250
2Castor Oil3.640.0440.70520
3Coconut Oil, 76 deg32.730.3976.349180
4Almond Oil, sweet9.090.111.76450
5Shea Butter9.090.111.76450
Totals1001.21319.401550
Soap Bar Quality Suggested Range Your Recipe
Hardness 29 - 54 38
Cleansing 12 - 22 22
Conditioning 44 - 69 57
Bubbly 14 - 46 25
Creamy 16 - 48 20
Iodine 41 - 70 59
INS 136 - 165 155
Lauric 16
Myristic 6
Palmitic 10
Stearic 6
Ricinoleic 3
Oleic 45
Linoleic 8
Linolenic 0
AdditivesNotes
TÄHÄN VOI KIRJOITTAA OMIA MERKINTÖJÄ. MINÄ MONESTI KIRJOITAN MITÄ OLEN KÄYTTÄNYT NESTEENÄ. MINKÄLAISTA MUOTTIA KÄYTÄN YM.


Print Recipe

Eli tästä näkee mm. että saippuan rasvojen kokonaispaino on 550 g. Tämän kokoinen saippua on juuri sopiva maitopurkkimuottia varten. Ylirasvoittuvuusprosentti on 7 %, eli se sopii sekä normaalille että kuivahkolle iholle. Rasvojen lisäksi tarvitaan 209 g nestettä johon sekoitetaan 76 g lipeää. Lipeäkerroin pyöristetään AINA ALASPÄIN. Eli vaikka oheessa lukee 76,96 g niin mitataan 76 g eikä 77 g. Tällä varmistetaan että lipeä saippuoi kaiken rasvan ja saippuaan ei jää "käyttämätöntä" lipeää.


Soap Bar Quality Suggested Range Your Recipe
Hardness 29 - 54 38
Cleansing 12 - 22 22
Conditioning 44 - 69 57
Bubbly 14 - 46 25
Creamy 16 - 48 20
Iodine 41 - 70 59
INS 136 - 165 155

Yllä olevasta kaaviosta näkee minkälaisia ominaisuuksia saippualla on. 
Hardness = kovuus
Cleansing = puhdistuvuus
Conditioning = hoitavuus
Bubbly = vaahtoavuus
Creamy = kermaisuus

Iodine ja INS on tietääkseni lukuja jolla voi myös määritellä saippuan kovuutta. Niitä aloittelija ei tarvitse.

Toisessa sarakkeessa on suositusarvot joka ominaisuudelle ja ne auttavat varsinkin alussa kun tekee ensimmäisiä omia ohjeita.

Jos tätä ohjetta katsoo niin saippuasta tulee keskikovaa, hyvin puhdistavaa mutta kuitenkin ihan mukavan hoitavaa ja saippuan vaahdossa on sekä pientä (kermaisuus) että isoa kuplaa.


Lauric 16
Myristic 6
Palmitic 10
Stearic 6
Ricinoleic 3
Oleic 45
Linoleic 8
Linolenic 0

Tätä taulukkoa ei minun mielestä tarvitse kauheasti katsella. Se on lista saippuassa käytettävien rasvojen ja öljyjen rasvahapoista. 

Lopuksi ajattelin vielä listata mitkä rasvat sopivat minkälaiselle iholle niin aloittelijan on helpompi valita itselleen sopivat ainekset.

Normaali iho: Normaalille iholle voi käyttää ihan mitä tahansa rasvoja ja öljyjä, mutta kannattaa katsoa että saippuasta ei tule liian pesevää jolloin ihon pinta saattaa kuivua tai liian hoitavaa jolloin iho ei välttämättä puhdistu kunnolla.

Rasvainen iho: Kookos-, rypsi-, risiini-, auringonkukkaöljyä käytetään monesti kun halutaan puhdistavaa saippuaa, mutta kannattaa muistaa että rasvainen iho kaipaa myös kosteutta. Esim. pieni määrä avokadoöljy kosteuttaa ja hoitaa rasvaista ihoa sekä siinä on paljon vitamiineja.

Kuiva iho: Esimerkiksi avokado-, oliivi-, manteli-, risiini ja, jojobaöljy sekä karite-, mango- ja kaakaovoi kosteuttavat ihoa. 

Minä olen käyttänyt rohkeasti kaikenlaisia rasvoja ja öljyjä saippuoissani, koska vartaloni iho on normaali. Ainoastaan kasvosaippuassa olen katsonut tarkemmin mitä siihen laitan. Suihkusaippuoissa olen enemmänkin katsonut että pesevyys ei ole ollut ihan raja-arvojen korkeammassa päässä ja että hoitavuutta on enemmän. Lisäksi olen varmistanut että ylirasvoittuvuusprosentti on vähintään 7%. Silloin saippua ei kuivata ihoa.

Tämä oli tällä erää viimeinen osa aloittelijan saippuanteko-oppaasta. Nyt kaikkien pitäisi osata tehdä saippuaa :) Aina saa laittaa toivomuksia lisäohjeista ja pitääkin. Hauskoja saippuantekohetkiä!

14 kommenttia:

 1. Thanks so much for posting this, I've never used SoapCalc so I'm curious about how it works. When I have a bit more time, I'll translate the entire post and study up =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SoapCalc has very easy instructions in English on their site. Maby it would be easy to read it from there :D

   Poista
 2. Same here! I'll translate the post later to get the whole picture,but I use SoapCalc from the very beginning. I find it great, for me it's the best, I'm just not sure about the water amount,I think it could be reduced.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 38% is quite much, but I think it´s easier for a beginner to mix the soap a little bit longer to reach trace than if they get trace way to fast.

   Poista
 3. SoapCalc is the only site I use to calculate lye and oils, and I am very content of it. Regarding the quantity of water, the formula I use is lye*2= water, and so my soaps are hard enough to be cut after 24H.

  VastaaPoista
 4. I like SoapCalc the most, even if I have used other. When I make OHP soap I always calculate lye x 2,5 or 3. But for CP-soap it´s too much.

  VastaaPoista
 5. Hei,

  Kiitos kivasta blogista! Osaatko sanoa onkohan siihen olemassa mitään kikkaa, että saippuamassa ei heti jäsähtäisi kun siihen lisää kukkaistuoksun? Olen aina lisännyt tuoksun ennen kuin alan sekoittaa massaa sauvasekoittimella ja tuloksena on kökköinen puuro, jossa pahimmassa tapauksessa rasvakin erottuu rumasti. Mahtaisikohan auttaa, jos massaa sekoittaisi melkein kiisseliksi asti ja vasta sitten lisäisi tuoksun ihan lopussa? Saippualaskuria en ole käyttänyt vaan tehnyt vasta lähinnä Kuhan kirjan resepteillä ja joillain helpoilla netistä löytyneillä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos itsellesi =) Minä olen tehnyt niin että laitan nestettä kolmenkertainen määrä suhteessa lipeään. Eli jos laskuri ilmoittaa että lipeää tarvitaan 35g niin sekoitan lipeän 105 grammaan nestettä. Olen myös huolehtinut että sekä lipeät että rasvat ovat huoneenlämpöisiä. Yksi kikka on myös se että käyttää suurimman osan nestemäisiä rasvoja. Palmuöljy ja munkinpaistorasva kovettuvat nopeasti kiisselivaiheessa, joten niitä käyttäisin vähemmän. Niin ja minä sekoitan muutenkin lähes kaikki tuoksut kiisselivaiheessa, koska muutaman kerran on tuoksu tehnyt tepposet vaikka valmistajan mukaan tuoksu ei pitäisi aiheuttaa jässähtämistä. Ja sekoita saippuaa vain niin kauan että se on tosi löysää kiisseliä. Toivottavasti sait vinkkejä ja kukkaissaippua onnistuu.

  VastaaPoista
 7. Paljon kiitoksia vastauksestasi! Pitääkin kokeilla vinkkejä seuraavalla kerralla kun teen saippuoita. Eiköhän noista vanhoista pääse tässä joulun aikaan aika hyvin eroon :) Hyviä pyhiä!

  VastaaPoista
 8. Hei kiitos ihan superpaljon näistä ohjeista! Siis kaikista, joita tästä blogista löytyy :) Mä oon vasta yhden saippuasatsin tehnyt ja se on vasta kypsymässä, mutta silti pakko päästä heti tekeen lisää...ja haluaisin myös ite tehdä reseptejä jossain kohtaa...Mutta mietin yhtä käännösasiaa tuossa SoapCalc -laskurissa. Ois hienoa jos osaat mua valaista :)

  Eli kookosrasvasta. Laskimessa puhutaan vain kookosöljystä, onko se kuitenkin sama asia kuin se semmoinen perus kookosrasva jota voi ostaa hopeisessa "voipaketissa" kaupasta? Ja mitä nuo numerot (76, 97) siinä perässä tarkoittaa? Lämpötilaa ilmeisesti? Kiitos paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kookosrasva on kovetettua kookosöljyä ja sitä voi käyttää ihan samalla tavalla. En ole ainakaan huomannut mitään eroa. Kookosrasva on monesti kalliimpaa kuin edullinen kookosöljy jota saa itämaista kaupoista. Ne numerot ovat kookosöljyn sulaamislämpötilat Farenheitissa. Käytä vaan sitä 76.

   Poista
  2. Kookosrasva on kovetettua kookosöljyä ja sitä voi käyttää ihan samalla tavalla. En ole ainakaan huomannut mitään eroa. Kookosrasva on monesti kalliimpaa kuin edullinen kookosöljy jota saa itämaista kaupoista. Ne numerot ovat kookosöljyn sulaamislämpötilat Farenheitissa. Käytä vaan sitä 76.

   Poista
 9. Hei, kiitos näiästä ohjeista. Oletko käyttänyt rypsiöljyä? ja löytyyköhän sitä tuosta laskurista?

  VastaaPoista