Käytännössä saippuanteossa voi käyttää kaikkia rasvoja ja öljyjä, mutta käyttäen eri rasvoja saippuaan saa eri ominaisuuksia. Kerään tähän sellaisia rasvoja ja öljyjä joita olen itse käyttänyt. Näin tiedän vähän miten ne käyttäytyvät saippuanteossa. Huomioikaa nyt kuitenkin että tämä perustuu minun omiin kokemuksiin, eivätkä silloin ole tutkittuja juttuja. Kannattaa muistaa että jotkut saattavListasin tähän niitä rasvoja ja öljyjä joita saa ruokakaupasta. Poikkeuksena on lanoliin ja mangovoi.at olla allergisia jollekin öljylle, esim. voimakkaasti pähkinälle allergiset saattavat saada iho-oireita jos saippuassa on pähkinä- tai manteliöljyä. Tämä on vain pieneksi varoituksesksi. Siskoni on voimakkaasti allerginen kaikille pähkinöille, eikä hän ole saanut mitään oireita, joten ei sitä varmuudella osaa sanoa jos ei kokeile. Jos öljyjä ostaa esim. apteekista tai luontaistuotekaupasta niin kannattaa tarkistaa että se on 100 % öljyä. Monia pulloja olen lueskellut jo osassa on 70-80 % ja loput ovat olleet säilöntäaineita sun muuta. Minä en ainakaan halua minun saippuoihin ylimääräisiä aineita ja lipeämäärän laskeminen on paljon hankalampaa.
Listasin tähän niitä rasvoja ja öljyjä joita saa ruokakaupasta. Poikkeuksena on lanoliin ja mangovoi.
Auringonkukkaöljyä käytetään monesti saippuassa "täyteöljynä". Eli sitä lisätään muiden kovempien ja kalliimpien rasvojen ja öljyjen joukkoon. Auringonkukkaöljyssä on suurinpiirtein samanlaiset ominaisuudet kun rypsi- ja oliiviöljyssä. Siitä saa himpun verran kovemman saippuan, mutta sen pääominaisuus on hoitavuus. Minä olen käyttänyt eniten auringonkukkaöljyä shampoosaippuoissa, koska se on kevyttä ja hoitavaa. Eikä se rasvoita hiuksiani.
Avokadoöljy (linkki) on hyvin kosteuttava ja ravitseva öljy. Se sisältää runsaasti omega 9-rasvahappoja. Avokadoöljy silottaa ihoa ja sen lisäksi se aktivoi ihon toimintoja. Öljyä suositellaan kuivalle ja ikääntyvälle iholle sekä jos on couperoosaa. Avokadoöljy on juoksevaa, joten saippuasta tulee myös pehmeämpää. Sitä voi myös käyttää shampoosaippuassa, etenkin jos hiukset ovat kuivat tai niitä on käsitelty paljon. Ruokakaupasta olen löytänyt avokadoöljyä joka on hyvin tumman vihreätä. Väri tekee saippuasta tummempaa, mutta vihreä väri ei säly pitkään.
Kaakaovoita on kahta eri laatua. Puhdistettua ja käsiteltyä, joka on tuoksutonta sekä käsittelemätöntä joka tuoksuu ihanasta kaakaolle. Kaakao on kovempaa kuin mangovoi ja tämän takia saippuastakin tulee kovempaa. Mielestäni tämä on myös erittäin ihana ja hoitava rasva. Saippuassa jossa on kaakaovoita vaahtoaa kermamaisesti, mutta isoja kuplia siihen ei tule.
Karitevoita käytetään paljon kosmetiikassa ja sen englanninkielinen nimi on monelle tutumpi, nimittäin shea butter. Karitevoi, kaakaovoi ja mangovoi ovat aika samantyyppisiä rasvoja. Monesti karitevoita käytetään tuotteissa jotka ovat tarkoitettu kuivalle tai ikääntyvälle iholle. Karitevoita kannattaa kokeilla pieninä määrinä saippuassa. Se on niin tehokkaan hoitavaa että suuria määriä ei tarvitse.
Kookosöljy on mielestäni kaikkien saippuoiden perusöljy. Kookosöljyjä on hyvin eri hintasia ja laatusia. Mielestäni saippuanteossa voi hyvin käyttää halvempaa öljyä ja olen huomannut että lopputulos on ihan sama käyttää sitten kallista neitystkookosöljyä tai tavallista kookosöljyä. Kookosöljy tuo saippuaan kovuutta, vaahtoavuutta ja puhdistavuutta. Minä käytän kookosöljyä käytännössä kaikissa saippuoissa noin 10-50 %. Suolasaippuassa on ollut jopa 90 % kookosöljyä. Käytännössä voi sanoa että mitä puhdistavamman saippuan haluaa, sitä enemmän kookosöljyä kannattaa käyttää. Kookosrasvaa voi ihan hyvin käyttää saippuanteossa. En ole huomanut mitään eroa saippuoissa vaikka olen välillä käyttänyt rasvaa, välillä öljyä.
Lanoliini on rasvaa lampaanvillasta. Jotkut äidit tuntevat sen nimellä Lansinoh tai Purelan. Jos katsoo lipeälaskurista niin lanoliini ei tuo mitään hyviä ominaisuuksia saippuaan. Itse koen että kun käyttää pientä määrää lanoliinia (alle 5%) niin saippuasta tulee kiinteämpää ja liukkaampaa. Lanoliini tuoksuu aika voimakkaalle. Ihan lampaanvillalle, joten olen käyttänyt hieman enemmän tuoksuöljyä niihin saippuoihin jossa on lanoliinia. Lisäksi olen käyttänyt täyteläisiä ja maanläheisiä tuoksuja, jotka minun mielestä sopivat lampaanvillan tuoksuun.
Maapähkinäöljyä olen käyttänyt pieniä määriä saippuoissani. Se on hoitava, pehmeä öljy. Itse olen huomanut että kun käytän maapähkinäöljyä niin saippua geeliintyy kokonaan vaikka en käytä mitään muuta ainetta jonka pitäisi kuumentaa saippuaa. Itse saippuat ovat olleet erittäin mukavia. Halpaa maapähkinäöljyä olen löytänyt Lidlistä aina aika ajoin.
Macadamiapähkinäöljyä (linkki) saa isommista markeiteista, mutta minä en ole löytänyt kuin yhtä merkkiä. Luomua joutuu etsimään netistä tai luontaistuotekaupoista. Yksi pienehkö pullo maksaa 6-7 € marketissa, eli on vähän kalliimpaa kun monet muut öljyt. Makadamiapähkinäöljy tuo saippuaan enimmäkseen hoitavuutta, mutta myös vaahtoavuutta. Ja siitä ei tule ihan superpehmeää saippuaa, vaikka pehmeätä siitä tuleekin. Tämän takia olen yhdistellyt tätä öljyä esim. laardin ja kookosrasvan kanssa.
Mangovoi on minun suosikki saippuarasva. Saippuasta tulee hoitavaa ja vaahdosta niin ihanaa. Mangovoi tekee saippuasta kovahkoa, hoitavaa ja kermaista. Sitä en ole löytänyt mistää kaupasta, joten tilaan sitä Pienestä Tuoksukaupasta.
Manteliöljy on myös ihana öljy sekä saippuassa että kotikosmetiikassa. Minä pidän erityisen paljon huulirasvasta jossa on manteliöljyä. Se pitää huulet pehmeänä ja kosteuttaa hyvin. Minulla on nimittäin erittäin "vaativat" huulet ja ne rohtuvat herkästi. Saippuassa manteliöljyn ainoa ominaisuus on hoitavuus. Se ei tee saippuasta vaahtoavaa tai kermaista.
Munkinpaistorasva (linkki) on kasvisrasvaa ja aikaisemmin se oli lähes kokonaan palmuöljyä. Munkinpaistorasvaa käyttäessä saippua kiisselöityy nopeammin ja saippuasta tulee kovempaa. Minä olen käyttänyt lipeälaskurissa samaa lipeöimiskerrointa kun palmuöljyllä.
Oliiviöljy on aika perusöljy saippuanteossa. Suositellaan tavallista oliiviöljyä, eikä neitsyt oliiviöljyä (extra virgin). Tavallinen oliiviöljy saippuoituu nopeammin ja saippuasta kypsyy nopeammin. Oliiviöljy tekee saippuasta pehmeää, erittäin hoitavaa ja hieman kermamaista. Oliiviöljystä tehty saippua ei vaahtoa juurikaan ja lipeälaskurin mukaan se ei ole yhtään puhdistavaa. Oliiviöljysaippua on ihanteellinen kuivalle ja atooppiselle iholle. Kun saippua saa kypsyä ja kovettua useamman kuukauden ajan niin saippuasta tulee erittäin kovaa ja valkoista. Puhdistavuus on kyllä hyvää, vaikka oliiviöljy ei ole puhdistava öljy. Minä olen mm. pessyt koiran oliiviöljysaippualla, koska se on niin mietoa. Oliiviöljyjä löytyy monen eri väristä. Minä käytän useimmiten kullankeltaista, mutta kaupan hyllyltä löytyy lähes kirkasta oliiviöljyä sekä tummanvihreätä ja kaikkea siitä väliltä.
Palmuöljyä löytyy karkeasti jaoteltuna valkoista puhdistettua ja punaista puhdistamatonta palmuöljyä. Mielestäni saippuanteossa valkoinen palmuöljy on parempaa. Palmuöljy tekee saippuasta kovaa, mutta se ei ole puhdistavaa niin kun kookosöljy. Palmuöljy lisää saippuan kermaisuutta, mutta ei vaahtoavuutta ja se on jonkun verran hoitava. Ei kuitenkaan niin hoitava kun pehmeät, juoksevat öljyt. Useat saippuantekijät eivät enää käytä palmuöljyä eettisistä syistä. Siitä kannattaa lukea enemmän netistä, mutta yksi toteamus on että Borneon orangit kuolevat sukupuuttoon jos palmuöljyä käytetään samaan tahtiin kuin nykyään. Tietenkin saippuanteko ei tuohoa sademetsiä vaan mm. palmuöljydieselin käyttö. Lush siirtyi vuosi tai kaksi sitten käyttämään rypsiöljyä palmuöljyn sijaan kiinteissä saippuoissaan.
Possunrasvaa/laardia ei saa (ainakaan minun tietääkseni) ostaa puhdistettuna. Itse olen ostanut sitä isommista marketeista pakastettuna ja puhdistanut sen kotona. Kaupasta riippuen olen löytänyt sitä pakastealtaasta jossa on kinkkuja sun muita isompia pakastelihoja. Toisesta marketista löysin sitä eläinosaston pakastekaapista. Minä pidän saippuoista jossa on laardia. Saippuat ovat napakoita ja ne kuluvat hitaammin. Laardi tekee saippuasta kovempaa ja hoitavampaa. Puhdistavia ja vaahtoavia ominaisuuksia siinä ei ole, joten laardisaippuaan lisään risiiniöljyä sekä kookosöljyä.
Risiiniöljy on paksua ja hieman tahmeaa öljyä. Risiiniöljy on voimakkaasti vaahtoavaa ja hoitavaa öljyä. Se sopii hyvin kuivalle iholle, mutta ihan kaikissa saippuoissa jotta ne vaahtoaa paremmin. Risiiniöljyä on joskus hankalaa saada, mutta ainakin Pienestä Tuoksukaupasta sitä saa. Apteekit voivat tilata sitä, mutta se on todella paljon kalliimpaa. Itse tilasin sitä iHerbistä ja litran pullo maksoi 1/5 siitä mitä oisin apteekin risiiniöljystä maksanut. Risiiniöljyä kannattaa käyttää pieniä määriä saippuassa, esim. jos saippuassa on 800 g rasvoja niin käyttäisin 20 g risiiniöljyä.
Rypsiöljyn paras puoli on se että se on useimmiten kotimaista ja itse löysin omalla paikkakunnalla tuotettua öljyä. Sitä saa myös luomuna. Rypsiöljy on ominaisuuksiltaan aika samanlainen kun oliiviöljy. Ulkomailla rypisöljyä ei juurikaan käytetä saippuanteossa. Itse pidän rypsiöljystä erittäin paljon. Tiedän että jotkut ovat tehneet saippuaa pelkästä rypsiöljystä, mutta itse en ole sitä kokeillut.
Seesamiöljyä ja maapähkinäöljyä voi verrat toisiinsa. Niillä on samat ominaisuudet ja saippuoista tulee samantyyppisiä. Kannattaa muuten olla tarkkana ettei käytä paahdettua seesamiöljyä. Se on tumman ruskeeta ja haisee voimakkaan paahtuneelle (minun nenässä palanneelle). Tavallinen seesamiöljy on vaalean kellertävää.
Kun suunnittelee omaa saippuaohjetta kannattaa valita sekä pehmeitä öljyjä että kovia rasvoja. Silloin saa sekä pesevän että hoitavan saippuan. Tarkemmin oman saippuaohjeen suunnittelusta myöhemmässä osiossa. Seuraavassa osiossa käydään vihdoin läpi miten se saippua sitten ihan oikeasti tehdään.
Tosi hyvä rasvaopas!!! Jäin miettimään tuota oliiviöljyasiaa, meidän lähikaupassa ei ollut kuin extra-virgin-öljyjä (jopa ne kaupan omat merkit), joten voiko sitä siis lainkaan käyttää saippuantekoon vai täytyykö lähteä kauemmas kauppaan hakemaan ei-extravirginiä?
VastaaPoistaMuuten ihan kuriositeettina, täällä (eli Ruotsissa) ei kaupasta saa meikäläistä munkkirasvaa, mutta sen sijaan laardia saa ihan normaaleissa rasvapakkauksissa. Olenkin laardia käyttänyt pariin otteeseen tuon palmuöljyn / munkkirasvan tilalla, ja saippuan näköisiä niistä on tullut. Toki, silloinhan saippuasta ei tule kasviperäinen, kelpaa itselleni mutta täytynee tilailla nettikaupasta palmuöljyä tai käydä munkkirasvaostoksilla seuraavalla Suomen reissulla (saakohan sitä tuoda käsimatkatavarassa...?!) :D
Hei Jaana. Ja kiitos! :)
PoistaKyllä extra virgin oliiviöljyä voi käyttää saippuassa ihan hyvin, siinä menee vaan useasti huomattavasti pidempi aika kun saippuan saa sekoitettua kiisselivaiheeseen. Ja täällä Suomessa monesti neitsyt oliiviöljy on vihreämpää ja siitä saa keltaisempaa/tummempaa saippuaa ja sitä saattaa olla hankalampi värjätä kun punaisesta tulee oranssinruskeata ja sinisestä sammaleenvihreätä.
Käytä ihmeessä laardia saippuassa. Eläinrasvat ovatkin minun lempirasvoja! Mielestäni EU maissa saa ihan vapaasti kuljettaa ruokatavaroita, mutta pidä ne munkinpaistorasvat viileässä etteivät härskiinny :D Eikö Ruotsista sitten löydy vastaavaa kuten esim Crisco jota myydään USA:ssa?
Kiitos vastauksesta, nyt uskallan käyttää extrat saippuaan. Yritin katsella kaupassa rasvaosastolla mitä sieltä löytyisi, ainoa joka oli lähelläkään palmuöljyä oli normaali leivontamargariini, jossa tietysti on lisänä vaikka mitä maitojauhetta enkä siksi uskaltanut sitä ottaa. Munkinpaistorasvassa ei kai ole muuta kuin rasvaa, vai? Täytynee vielä käydä jossain erikoisliikkeissä, tänään vierailin aasialaisia tuotteita myyvässä kaupassa, josta löysin palmuöljyä purkissa (oranssia eli ilmeisesti käsittelemätöntä) ja myös maapähkinä- ja seesamiöljyä aika edullisesti. Etsintä siis jatkuu... :)
VastaaPoistaJuu, älä ihmeessä käytä margariinia saippuassa. Siitä tulee vain paha mieli. Munkinpaistorasva on sekoitus kasvirasvoja. Aikaisemmin se oli melkein vain palmuöljyä, mutta nyt tosiaankin sekoitus. Aasiakaupoista olen löytänyt todella halpaa kookosöljyä ja manteliöljyä sekä viimeisin löytö oli riisinleseöljy. Kannattaa käytää seesamiöljyä, siitä tulee hyvää ja säilyvää saippuaa. Kannattaa kuitenkin ostaa sitä ns. tavallista eikä paahdettua koska se haisee ihan järkyttävälle. Punainen palmuöljy on tehnnyt tepposet minulle pari kertaa. Saippuasta on tullut erittäin paksua ihan sekunneissa. Eli käytä sitä pienissä määrissä ja käytä täyttä vesimäärää.
PoistaMiten on voiko mehiläisvahaa käyttää saippuanteossa? Ja löytyykö se lipeälaskurista?
VastaaPoistaKyllä, mehiläisvahaa voi käyttää ja se löytyy lipeälaskurista. Vahaa kannattaa käyttää vain pieni määrä 1-2% koska se vähentää saippuan vaahtoavuutta.
PoistaKyllä, mehiläisvahaa voi käyttää ja se löytyy lipeälaskurista. Vahaa kannattaa käyttää vain pieni määrä 1-2% koska se vähentää saippuan vaahtoavuutta.
PoistaKiva jos sivuista on ollut hyötyä :) Ja ihan totta mitä kirjoitat lääkelaatuisista tuotteista.
VastaaPoistaKiva jos sivuista on ollut hyötyä :) Ja ihan totta mitä kirjoitat lääkelaatuisista tuotteista.
VastaaPoistaMoikka,
VastaaPoistatuli mieleeni, että oletko koskaan kokeillut pellavaöljyä saippuassa?
Kyllä, olen käyttänyt sitä yhtenä öljynä saippuassa ja se toimi hyvin.
PoistaPitkästä aikaa suunnittelen saippuan valmistamista. Kiitos todella paljon sivuistasi! Oikein hyvää ja selkeää sekä informatiivista luettavaa ❤
VastaaPoista