Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 15. marraskuuta 2012

Aloittelijan saippuanteko-opas: Osa 4 Saippuan valmistaminen

Kehitin aloittelijalle helpon ohjeen, joka kuitenkin ei ole ihan perus oliivisaippua. Oliivisaippuaan tulee siis pelkästään oliiviöljyä, vettä ja lipeää. Tämä saippua on hellävarainen, se vaahtoaa mukavasti ja sopii herkälle, kuivalle ja atooppiselle iholle. Kaikki muut aineet paitsi lipeä löytyy normaalista ruokakaupasta, joten mitään ei tarvitse tilata netistä ja odotella pitkiä aikoja. Lipeänä tässä saippuassa käytin Viemäriraetta ihan sen takia että kaikki ainekset löytyisivä helposti. Tämä on ns. kylmämenetelmällä tehty saippua. Jos lukee englanninkielisiä ohjeita niin niissä lukee cold process, CP.Kamomillasaippua

130 g kookosrasvaa
270 g oliiviöljyä (minulla oli oliiviöljyä johon olin uuttanut kamomillaa)

152 g  vahvaa kamomillateetä + ½ tl sokeria
55 g lipeää

Halutessa 2 tl perunajauhoa ja/tai yhden kamomillateepussin verran kuivattua kamomillaa.

PÄIVITYS: Jos sauvasekoitin on vanha eikä jaksa enää niin hyvin niin kannattaa käyttää 110 g kamomillateetä, niin saippua kiisselöityy nopeammin.

1. Valmista kamomillatee hyvissä ajoin. Minä käytin yhteen mukilliseen kuumaa vettä kolme teepussia. Haudutin teepusseja niin kauan kunnes tee oli huoneenlämpöistä. Sitten jäädytin teen jääkaapissa kylmäksi.

2. Vaihda vaatteet ja suojaa työtasot sanomalehdillä. Se helpottaa siivousta huomattavasti. Ota kaikki välineet, tarvikkeet ja ainekset esille.

3. Mittaa 152 g teetä lasipurkkiin ja sekoita siihen 1/2 tl sokeria. Sokeri parantaa saippuan vaahtoavuutta. Tarkista että sokeri liukenee kunnolla.
Tasan 152 g.Sokeri mukaan.

4. Mittaa 55 g lipeää ja kaada lipeärakeet teehen ja sulje purkin kansi tiiviisti. Pyörittele purkkia varovasti ja heti kun neste lämpenee niin laita suljettu purkki kylmään vesihauteeseen tai valuta hanasta kylmää vettä päälle. Neste kuumenee hieman enemmän kun siinä on teetä ja hieman sokeria.


5. Laita lipeätee vesihauteeseen jäähtymään. Huom! kun avaat lasipurkin niin haju ei ole paras. Se ei kuitenkaan tarkoita että lipeätee olisi jotenkin huonoa.


6. Sulata 130 g kookosrasvaa kattilassa miedolla lämmöllä. Minä sulatan aina 1:llä (asteikko 1-6).


7. Mittaa astiaan 270 g oliiviöljyä. Minä käytin astiana 1 kg:n jogurttiämpäriä.


8. Kaada kookosrasva oliiviöljyn joukkoon ja sekoita rasvat keskenään.


9. Kaada lipeätee rasvoihin hitaasti. Sekoita sauvasekoittimella kunnes saippuasta tulee kuin ohutta vanukasta. Minä sain sekoittaa tovi ennen kuin saippua kiisselöityi. Eli maltti on valttia.

Lipeätee kaadettuna rasvojen joukkoon.

10. Sekoita vielä perunajauho ja/tai kuivattu kamomilla yhdestä teepussista. Minä laitoin pelkästään perunajauhoa, koska halusin tasaisenväristä saippuaa. Jos laittaa kuivattua kamomillaa niin saippuasta tulee kauniin pilkullista. Perunajauho taas tekee saippuasta silkkisen tuntuista ja se lisää saippuan hellävaraisuutta. Monesti lastensaippuaan laitetaan peruna- tai maissijauhoa tai nesteenä käytetään perunoiden keitinvettä.


11. Kaada saippuakiisseli muottiin tai yksittäismuotteihin. Minä sain tästä annoksesta 6 kukkasaippuaa ja yhden pienen jogurttipurkkisaippuan.


12. Kopauttele muotteja varovasti pöytään niin saa suurimmat ilmakuplat pois. Peitä muotti pyyheellä, jotta saippua geeliintyy. Seuraa että saippua ei ylikuumene. Eli kannattaa kokeilla muotin kyljestä tai pohjasta että tuntuuko saippua lämpimältä. Jos käytät yksittäismuotteija niin kuin minä tein niin kannattaa muotin päälle laittaa leivinpaperi niin pyyhe pysyy siistinä. Jos saippua tuntuu kuumemmalta ja kuumemmalta niin kannattaa ottaa pyyhe pois. Geeliintyminen ei ole välttämätöntä, vaan saippua toimii muutenkin oikein hyvin. Se on vähän makuasia pitääkö saippuasta joka on geeliintynyt tai ei.

13. Anna saippua olla muotissa vähintään 1-2 päivää. Jos käyttä yhtä isoa muottia, esim. maitopurkkia niin saippuan voi poistaa muotista päivän kuluttua ja samalla sen voi leikata samalla sopiviksi saippuapaloiksi. Muista käyttää hanskoja, koska lipeä ei ole vielä neutralisoitunut. Taas jos käyttää yksittäismuotteja saippuat kannattaa antaa kuivaa muotissaan ainakin kaksi päivää. Silloin saippua on helpompi poistaa muotistaan. Saippuan voi myös laittaa pariksi tunniksi pakastimeen niin poistaminen muotista on helppoa. Silloin saippuan pintaan muodostuu kondenssivettä ja se voi vaikuttaa hieman saippuan ulkonäköön. Minä käytin nämä saippuat pakastimen kautta, koska muotissa on niin paljon yksityskohtia ja saippua on aluksi pehmeämpi runsaan oliiviöljymäärän takia. Kukkamuottini oli aika tiivis silikonimuotti ja saippua kovettuu siinä hitaasti.

14. Nyt saippua saa levätä ja kypsyä 4 viikkoa ilmavassa pimeässä paikassa. Tämä saippua paranee iän myötä koska tässä on niin paljon oliiviöljyä. Ota yksi pala käyttöön 4 viikon kulutta ja anna muut saippuat kypsyä pari kuukautta. Huomaat varmaan eron että saippua muuttuu vaaleammaksi, hellävaraisemmaksi ja kovemmaksi.

Seuraavassa osassa käydään läpi miten käyttää SoapCalc-lipeälaskuria ja miten muodostaa itselleen oman saippuaohjeen.

40 kommenttia:

 1. Lovely recipe,Marika! Thanks for sharing!

  VastaaPoista
 2. Perunajauho oli kiva vinkki :) ei tarvi välttis perunoiden keitinlientä. Tää on kyllä niin hyvä sarja että varmaan saisi jotenkin tätä levittääkin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Saahan tätä vaikka linkittää eteenpäin jos löytyy kiinnostuneita.

   Poista
 3. I'm enjoying following your series Marika...great job!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks :) Even if you have made soaps much longer than I have :D

   Poista
 4. What an interesting recipe. I've never heard of potato flour,nor do I know what it is for (except for making soap,ha,ha)!!??
  And quite an interesting way for dissolving lye: in a mason jar! Do you stir it to help dissolve, or just close it up and move around slowly?
  And furthemore: Did you know we have exactly the same scale? Of course you didn't, but we do!

  Such a nice post,I admire your patience to go through all phases of soapmaking!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. You can use potato flour in cakes or dessert cream. In Finland many make a dessert called "kiisseli". It´s made of berries, juice and potato flour. It´s like a thin jelly.

   It´s so easy to dissolve lye in a mason jar. Just put everything in it and close the lid. Then move it around slowly and if the jar gets warm I put it under cold water. And you don´t have to be worried about fumes from the lye.

   Funny that we have the same scale :D

   Poista
 5. Minäkin onnistuin. Kiitos ohjeista. Olen aikaisemmin muutaman kerran kokeillut samoilla aineilla, mutta en ole onnistunut. Nyt sain ihan samanlaisen saippuamassan jähmettymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun on kivaa kuulla että sait saippuan onnistumaan :) Osaatko sanoa mitä teit aikaisemiin eri tavalla?

   Poista
 6. Hei! Kiitos hienosta saippuanteko-oppaasta! Olen nyt pari päivää tutkaillut blogiasi ja muitakin saippuasivuja ja tänään ajattelin kokeilla ihkaensimmäistä kertaa saippuan tekoa tällä ohjeella. Mietinpä vain, että voiko kuivatun mausteen sijasta käyttää tuoreita? Minulla olisi pihalla vaikka ja kuinka yrttejä ja ajattelin että rosmariini ehkä sopisi oliiviöljyn kanssa, mutta eihän se kerkiä kuivata ennen iltapäivää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :)
   Tuoreita yrttejä voi periaatteessä käyttää, mutta jos ne sisältävät paljon vettä niin saippua saattaa alkaa homehtumaan. Sen takia kannataa mielummin käyttää kuivattuja tai uuttaa yrtit öljyyn.
   Iloisia saippuantekohetkiä!

   Poista
 7. Hei! Sisuttelen ekan saippuanteon kanssa minäkin. Ihan blogi sinulla <3 Pitääkö muiden kuin oliiviöljysaippuoiden antaa "hautua" kauan valmistuksen jälkeen? Nimimerkki Joululahjat tekemättä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tavallisten kylmämenetelmäsaippuoiden pitää kypsyä 4-6 viikkoa ja jos tekee pelkkää oliiviöljysaippuaa niin silloin on hyvä odottaa useamman kuukauden. Jos haluat joululahjaksi saippuaa niin voit tehdä yllä olevan ohjeen mukaan ja laittaa saippua tunniksi 100 C uuniin, esim. teräskattilassa. Silloin saippuaa voi käyttää heti. Uunisaippuan ohje löytyy Pähkinän blogista http://pahkina.blogspot.fi/2011/12/saippuan-valmistus-uunissa-eli-ohp.html

   Poista
 8. Hei! Ihana blogi sinulla, ja tästä saippuanteko-oppaasta on ollut suuri apu minulle! :) Olen tehnyt nyt 5 erilaista saippuaa (joista 3 tänään :D ). Ihmetelen vain kun yksi erä ei kovetu ollenkaan. Kaikki näytti ihan normaalilta kun kaadoin massan muotteihin ja peittelin pyyhkeellä. Vähän ajan päästä kokeilin, niin muotit olivat ihan viileitä! Ja vielä 4 tunnin jälkeenkään eivät ole alkaneet kovettumaan. Osaatko sanoa tuleeko noista vielä saippuaa?
  Lisäksi en ole saanut mitään saippuaerää geeliytymään, vaikka peittelen aina pyyhkeillä. Onkohan meillä liian kylmä huoneilma vai onkohan pyyhkeitä liian vähän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä pitäisi saippuaa tulla jos olet mitannut ainekset tarkkaan :) Saippuan ei ole pakko geeliintyä, mutta jos haluat niin saippuan voi vaikka laittaa styroksilaatikkoon jossa on pyyhe.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! On se alkanut jo kovettumaan, hitaasti tosin! Muut saippuat on kovettuneet heti, niin epäilin jo mikäs tätä vaivaa :) Kuinkas pian tuo geelivaihe tulee jos on tullakseen? Laitoin yhden erän muovilaatikkoon ja paljon pyyhkeitä sinne, välillä tutkin saippuaa mutta ei geeliintymistä näkynyt.

   Poista
  3. Kyllä sen pitäisi alkaa geeliintymään viimeistään tunnin kuluttua. Minkälaista ohjetta käytit ja kuinka lämpimät olivat lipeävesi ja rasvat?

   Poista
 9. Vaaka lienee helppo säätää astioiden paino huomioiden?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä :) Jos vaa'assa ei ole nollausnappia niin laita asita vaa'an päälle ennen kun laitat vaakaan virran.

   Poista
 10. Olin viimetalvena saippua kurssilla ja opettaja suositteli blogiasi ja oli kopioinut meille joitain ohjeita, tämä oli yksi niistä. Kiitos näistä ohjeista, ne ovat todella olleet tarpeen ja tuoneet vain lisää innostusta! :) Vielä kun oppisin kunnolla käyttämään lipeä-laskuria niin voisin itsekkin koittaa kehitellä ohjeita. Toistaiseksi olen pärjännyt muiden ohjeilla...

  VastaaPoista
 11. Hei ja kiitos ohjeesta!
  Haluaisin vielä kysyä, jos laitan saippua mihin tähänssä muotiin minun täyty peitä pyhellä eikö näin?
  Selena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on kovin paksu puinen muotti niin ei tarvitse peittää. Mutta muuten minulla on ainakin tapana peittää.

   Poista
 12. Hei ja kiitos saippuan ohjeesta!
  Haluaisin vielä kysyä, mihin tahansa muotiin laitan saippua minun täyty peitä pyhellä eikö näin?
  Selena

  VastaaPoista
 13. Hei! Et ole ilmeisesti miinustanut lasipurkkien painoa tuosta 152 grammasta teetä ja 55 grammasta lipeää, vai kuinka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nollaan aina vaa'antaa niin että mittaan vain lipeän ja nesteen.

   Poista
 14. Hei!
  Olen suunnittelemassa ihan ensimmäistä saippua erääni ja tämä kamomillatee resepti tuntuu mukavan yksinkertaiselta. Mietinkin että voisiko tässä käyttää jotain muuta teetä...? Ehdoton suosikkini on vihreä tee&sitruuna, voisikohan sitä käyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreää teetä ja sitruunaa voi hyvin käyttää koska siinä ei ole juurikaan sitruunaa. Jos käyttää oikeaa sitruunaa niin se neutralisoi lipeäniin.

   Poista
  2. Vihreää teetä ja sitruunaa voi hyvin käyttää koska siinä ei ole juurikaan sitruunaa. Jos käyttää oikeaa sitruunaa niin se neutralisoi lipeäniin.

   Poista
 15. Kiitos vastauksesta! Taidan kokeilla molempia, ekaks kuitenkin ihan tällä sun ohjeella niin en ehkä sössi mitään 😏

  VastaaPoista
 16. Hei,

  onko reseptissä käytetty ihan kookosRASVAA vai kookosÖlJYÄ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen on käytetty kookosrasvaa, eli sitä jota saa ruokakaupasta joka on hopeakääreessä "cocos" niminen muistaakseni.

   Poista
 17. Onko toi viemäri rae ihan turvallinen käyttää? Vai onko ihan lipeä turvallisempi ihan eka kertaa ajattelin kokeilla ja ihan pihalla kaikesta ja ihan lapsen käytön kannalta onko turvallista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viemäri rae on lipeää ja sitä ei ole saippuassa jäljellä kun on kypsynyt. Itse asiassa sitä ei ole juurikaan jäljellä jo vuorokauden kuluttua. Kyllä, on turvallista kaikille. Paljon turvallisempaa kuin kaupan pesuaineet.

   Poista
 18. Oliko tarkoitus että vesihauteessa ollessaan pohjalla on valkoinen kasa rakeita joiden luulin jo sulaneen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki rakeet tulisi sulaa ennen kuin lipeävesi sekoitetaan öljyyn.

   Poista
  2. Ok pyörittelin purkkia niin kauan että suli mutta halusin vaan varmistaa että näin voi tapahtua 😊

   Poista
 19. Hei, mikä on tuo kookosrasva lipeälaskurissa?

  VastaaPoista