Olen niin hurahtanut luonnonvärisiin saippuoihin. Ja se ei yhtään tarkoita että ne olisivat jotenkin tylsiä! Minähän en erityisemmin pitänyt maitosaippuasta niin ajattelin että lehmänmaidolle pitää kuitenkin antaa uusi mahdollisuus, mutta kerman muodossa. Minulla oli nimittäin kermaa jääkaapissa jossa oli parasta ennen päivämäärä mennyt pari päivää sitten. Mallia tähän saippuaan otin Kotiäidin lampaanmaitosaippuasta. Eli tässä on suhteessa erittäin paljon maitoa. Kotiäidin ohjeessa oli rasvana ainoastaan oliiviöljyä, joka tekee saippuasta erittäin hellävaraisen, mutta jos haluaa oikein hyvän oliivisaippuan niin pitäisi odottaa saippuan kypsymistä mielellään ainakin 6 kk.
Minun versioon laitoin:
390 g oliiviöljyä
150 g kookosrasvaa
76 g lipeää + 76 g vettä sekä 380g kermaa (tai oikeasti 378g kermaa + 2 g maitoa)
Tuoksuna GF:n Maito. Se on minun mielestä hieman kermamainen ja makea. Aika mieto tuoksu kaiken kaikkiaan.
Aloitin sillä että sekoitin lipeän ja veden. Laitoin veden joukkoon ihan pikku hyppysellisen sokeria jotta lipeärakeet liukenisivat noin pieneen määrään vettä. Jätin lipeäastian jäähtymään kylmään vesihauteeseen siksi aikaa kun sulatin kiinteän rasvan. Sulaneen kookosrasvan ja oliiviöljyn sekoitin yhteen ja päätin tällä kertaa etten sekoita tuoksua öljyihin. Olen huomannut että tuoksu pysyy paremmin jos sekoittaa sen vasta kiisselivaiheessa.
Jääkaappikylmään kermaan sekoitin lipeän hyvin, hyvin hitaasti. Eli lusikallisen kerrallaan. Ihan loppuvaiheessa astian pohja tuntui hieman lämpimältä, joten laitoin sen pakastimeen muutamaksi minuutiksi. Lipeä oli jo alkanut reagoimaan kerman rasvaan ja kerma-lipeäsekoitus oli kuin paksua vanukasta. Sekoitin siihen viimeiset luskialliset lipeää ja sitten surruuttelin rasvat ja kerma-lipeän keskenään. Tuoksu oli aika tummanruskeaa ja se värjäsi saippuamassan hailakan beigeksi. Tein nopean päätöksen ja laitoin vielä kiisselöidyn saippuan joukkoon himpun verran titaanioksiidia, jotta saisin valkoista saippuaa.
Saippuat saivat olla pari tuntia pakastimessa ja tämän jälkeen viikon vielä muoteissa. Ajatuksena oli että saippuat saisivat kuivua ihan rauhassa. Olin todella yllättynyt kun muovipurrkimuoteista saippuat lähtivät helposti irti, mutta silikoonimuotista poistaminen oli ihan mahdotonta. Yksi saippua meni ihan mössöksi. Ei hätää. Pyörittelin siitä saippuapalloja. Muut pistin pakastimeen ja annan niiden olla siellä pitkään, jotta ne ovat oikeasti kovat. Muuten minulla on iso kasa valkoisia saippuapalloja :D Ehkä vähän kuin lumipalloja. Kun tuoskuttelin saippuoita niin pohjat tuoksuivat hieman happaman maidon ja tuoksuöljyn sekoituksella. Hapan tuoksu kuitenkin lähti pois nopeasti kun saippua kuivui kokonaan. Saippua vaahtoaa hyvin eikä todellakaan kuivata ihoa. Ehkä seuraavalla kerralla hieman vähemmän nestettä ;)
Saippuaa, saippuaa ja lisää saippuaa :D Lisäksi hieman koruaskartelua, kotikosmetiikkaa ja kaikkea muuta kivaa pientä näpertelyä.
Sivun näyttöjä yhteensä
perjantai 31. elokuuta 2012
tiistai 28. elokuuta 2012
Maailman helpoin nestesaippua
Nestesaippuan teko on niin yksinkertaista :) Aika moni vierastaa tavallisen palasaippuan käyttöä kun nykyään kauppojen hyllyt pursuavat "nestesaippuoitaa", suihkugeelejä sun muita. Kaupan nestesaippuat eivät siis ole milläin tavalla saippuaa. Ne ovat geeliä jotaka sisältävät puhdistavia ainesosia. Jotkut tutkimukset osoittavat että nestesaippuat ja shampoot sisältävät vaarallisia aineita. Siihen en ota kantaa, koska en ole perehtynyt asioihin tarpeeksi hyvin. Pahin aine kai on Sodium Laureth Sulfate, jota on todella monessa tuotteessa.
Mutta siis siihen nestesaippuan tekoon. Siihen tarvitaan kaksi, joskus kolme ainesosaa. Eli raastettua saippuaa, kuumaa vettä ja tarvittaessa hieman glyseriiniä. Jos haluaa hifistellä niin saippuaan voi laittaa hieman väriä ja tuoksua. Kokeilin värjätä elintarvikevärillä ja se sujui oikein hyvin. Tuoksuna olen käyttänyt muutaman tipan eteerisiä öljyjä.
Tällä kertaa tein nestesaippuan 2 palasta Palmolivesaippuaa (vastaa yhtä tavallista palasaippuaa). Raastoin ne pieneksi ja kaadoi silput 1,5 litran lasipurkkiin. Mikä tahansa lämpöä kestävä astia käy. Minä pidän lasipurkeista koska kannet ovat tiiviit ja sisältöä voi hölskytellä. Kaadoin saippuaraasteen päälle litran kuumaa vettä jonka olin keittänyt vedenkeittimellä. Kun saippuaraaste oli sulannut avasin purkin ja annoin sen jäähtyä iltaan, eli noin 10 tuntia.
Jos saippua on kovin klimppistä tai limaista kannattaa lisätä teelusikallisen tai kaksi glyseriiniä ja tämän jälkeen vatkataan saippuaa sähkövatkaimella. Itse tehdyssä saippuassa on luonnostaan paljon glyseriiniä. Jos käyttää kaupan palasaippuaa niin suosittelen ehdottomasti että nestesaippuaan lisätään glyseriiniä. Kaupan saippuoista glyseriini poistetaan kemiallisesti ja se käytetään muuhun kosmetiikkaan. Se kannattaa myös muistaa että eri saippuat geeliintyvät eri tavalla. Tämä koskee sekä itse tehtyjä että kaupan saippuoita. Eli tätä ohjetta ei aina pysty soveltamaan suoraan vaan joutuu joko lisäämään vettä tai saippuaraastetta. Kerran tein nestesaippuaa Lushin palasaippuoiden jämistä ja se hyytyi todella paksuksi ihan parissa tunnissa, eli siihen piti lisätä reilusti vettä.
Juuri vatkattua valmista nestesaippuaa. Yhteensä himpun verran alle 1,5 litraa. |
Tähän saippuaan laitoin muutaman tipan sinistä karamelliväriä, kymmenisen tippaa piparmintun eteeristä öljyä ja 15 ml glyseriiniä. Tuoksu on mukavan mieto ja se ei jää häiritsevästi käsiin pesun jälkeen. Kädet tuntuvat ihan erilaiselta jos vertaa siihen että olisi pessyt kaupan nestesaippualla. Ainakin minun iho kiristää kun käytän kaupan aineita, mutta kun käytin tätä niin kädet olivat ihan kun vastarasvatut. Pehmeät kuin vauvanpeppu :D
sunnuntai 26. elokuuta 2012
Kolme vaivaista ruusunmarjamuffinssisaippuaa...
Taaskaan ei mennyt kuten Strömsössä, mutta sain nyt sentään kolmet saippuat jotka ovat ihan kohtalaisen näköisiä :D Mutta aloitetaan alusta, eli ohjeesta.
200 g oliiviöljyä
100 g kookosrasvaa
50 g munkinpaistorasvaa
35 g risiiniöljyä
50 g possunrasvaa
vesi 121 g
lipeä 59 g
GF Chocolo-tuoskuöljyä 5 ml
vajaa 1 dl itse tehtyä ruusunmarjasosetta
hieman kaakaojauhetta
Alku sujui ihan tuttuun tyyliin. Tarkoituksen oli siis tehdä muffinssisaippuoita. Jaoi kiisselöidyn saippuan kahteen osaan. Toiseen lisäsin ruusunmarjasoseen ja toiseen kaakaon. Kaakao käyttäyti todella hyvin ja sain viiden muffinssien pohjat tehtyä ongelmitta. Ruusunmarja taas teki saippuamassasta löysää. Ajattelin että ei tässä mitään hätää. Annan saippuan tekeytyä itsekseen niin siinä se tulee paksummaksi. Puolessa tunnissa ei tapahtunut juuri mitään ja muffinssipohjat olivat jo aika kiinteät. Päätin lisätä 1/4 tl titaanioksiidia ruusunmarjasaippuaan, kun oma kokemus on se että titaanioksiidi tekee saippuamassasta enemmän kiisselimäisen. No plää!! Rasvat vaan alkoivat erottumaan ja sekoittaminen sauvasekoittimella ei auttanut yhtään! Päätin uhrata kahdet muffinssipohjat ja sekoitin ne ruusunmarjasaippuaan. Väri ei ollut ihan parhain, mutta pakko oli vaan tyytyä siihen. Pursotin nopeasti saippuan pohjien päälle ja pistin ne pakastimeen, kun ne saippuamassa oli jotenkin vetisen näköistä.
Ruusunmarjasaippuan väri oli aluksi kauniin oranssinpunaista. No kun lisäsin siihen titaanioksiidin ja kaakaosaippuan niin siitä tuli vaaleanbeigenoranssia. Jos vaan jaksan niin pitää taas mennä keräämään ruusunmarjoja niin saa saippuaan sen kauniin värin.
sunnuntai 19. elokuuta 2012
Hemmottelusaippua
Loman viimeisenä viikkona oli paljon tekemistä ja sukulaisia oli muutaman päivän kylässä. Kivaa oli, mutta loma loppui aivan liian nopeasti. Ensimmäinen työviikko oli erittäin kiireinen ja kaottinen, mutta sainhan minä jotain pientä aikaiseksi perjantai iltana kun olin koiran kanssa kaksistaan kotona. Kaivelin saippuantekolaatikkoa ja päätin tehdä ihoa hemmottelevan saippuan lopusta kaakao- ja karitevoista, jota oli jäljellä huulivoiteiden ja hierontapalojen teosta. Halusin myös käyttää kookos- ja kauramaitoa jotka odottivat pakastimessa saippuantekoa. Päätin tehdä saippuasta luonnollisen värisen ja ajattelin pitkästä aikaa käyttää silikonista lumihiutalemuottia. Eli tästä tulis sopiva saippua talvipakkasien kuivattamalle iholle.
Tässä saippuan ohje:
48 g karitevoita
19 g kaakaovoita
30 g risiiniöljyä
163 g rypsiöljyä
200 g kookosrasvaa
100 g oliiviöljyä
20 g hamppuvahaa
85 g avokaadoöljyä
106 g kookosmaitoa ja 106 g kauramaitoa pakastettuna jääpaloiksi
+ lipeää 88 g
15 ml GF Suklaatryffelituoksuöljyä
Nestemäärä on 32% öljyjen määrästä ja ylirasvoittuvuusprosentiksi laitoin 7%. Ohjeesta tuli 6 lumihiutalesaippuaa ja 2 tuorejuustomuotilla tehtyä saippuaa.
Kuvasta näkyy että tuorejuustomuotissa ollut saippua on pinnalta hieman keltaisempi. Tätä väriä olin toivonut. Muuten saippuat ovat beigenruskeita. Ei kuitenkaan omasta mielestä ole huono väri. |
Tässä ohjeessa pitää muistaa että lipeä-maitoseos pysyy kylmänä ja rasva-öljy-vahaseos pysyy nestemäisenä. Vaha saattaa jähmettyä, jos se viilenee liikaa. Pidinkin kattilaa jossa rasvat ja vaha oli hellan sammutetulla levyllä. Olin hieman laiska kun sekoitin lipeän suoraan maitokuutioihin ilman että pidin astiaa kylmässä vesihauteessa. Ihan hyvin meni eikä kuumentumisen merkkejä ollut.
Saippua kiisselöityi mukavasti ja kaadoin kiisselöidyn saippuan muotteihin.Tässä vaiheessa saippua tuntuikin vähän lämpimältä, mutta ei edes lähtenyt geeliintymään. Toivoin että saippua olisi ollut hieman keltaisempi, mutta tummanvihreä avokaadoöljy vei hieman väriä. Enkä halunnut laittaa enemmän auringonkeltaista hamppuvahaa. Toisaalta olen tyytyväinen että väri on luonnostaan tumma.
Kiiltelevä lumihiutale :) |
Kohta pitäisi miettiä jo joululahjoiksi tulevia saippuoita, jotta ne ehtivät kypsyä rauhassa. Tuoksukauppaan menikin jo ensimmäinen tilaus tänä syksynä. Sitä odotellessa ja uusia tuoksuja pitää kyllä melkein heti kokeilla ;)
sunnuntai 5. elokuuta 2012
Kasvosaippua ja palashampoo luonnon anteja käyttäen
Tämä olikin sitten vähän isompi projekti. Ei työläs, mutta meni tässä aika monta päivää. Tällä kertaa en aloittanut sillä että suunnittelin ohjeen, vaan sillä että keräsin aineksia, jotka ovat hyviä minun päänahalle, hiuksille sekä kasvojen iholle. Päänahkani on rasvainen, mutta herkkä. Hiukset ovat normaali paksuiset, mutta itse hius on ohutta, hentoa ja liukasta. Minulla on oikeasti NIIN liukkaat hiukset. Kasvojen iho on tällä hetkellä, nyt kun on kesä, rasvainen. Etenkin T-alue kiiltää nätisti aamusta iltaa. Parhaiten minulle toimii pesu suolasaippualle Kasvovetenä olen käyttänyt ratamokasvovettä tai vihreetä teetä johon sekoitan hieman omenaviinietikkaa. Itse asiassa käytän tätä myös hiuksissani. Silloin en tarvitse hoitoainetta.
Projektin aloitin puhdistamalla pakastetun parilasilavan niin sain possunrasvaa. Siinä meni puoli päivää kun sulattelin kiloa silavaa. Halusin kokeilla lanoliinia saippuassa, kun se kuulemma kosteuttaa ihoa ja sulkee kosteuden ihoon. Sitähän saa Suomessa ainakin minun tutkimuksen mukaan ainoastaan minimaalisissa tuubeissa (Purelan ja Lansinoh). 10g tuubi maksaa noin 7-12 € ja sehän ei riitä yhtään mihinkään. Tilasin iHerbistä 100% Lanoliinia. 250 g maksoi noin 10 € kun laskee mukaan postituskulut.
Seuraavaksi keräsin ahomansikanlehtiä(metsämansikan), voikukanlehtiä sekä nokkosten latvojen pieniä lehtiä. Onnistuin polttamaan itseni nokkoseen useamman kerran. Se poltti jopa paksujen kumihanskojen läpi. Pikkusen kirveli... Mansikanlehdistä keitin teen. Eli pesin lehdet hyvin. Pistin ne laakean kattilaan ja kaadoin vettä päälle sen verran että lehdet peittyivät juuri ja juuri. Kun vesi kiehui otin kattilan pois hellalta, laiton kannen päälle ja annoin hautua puolisen tuntia. Siivilöin teen, purkitin nesteen ja jäädytin sen.
Voikukankehdet ja nokkoset joutuivat myös perusteelliseen pesuun ja kuivauksen. Uutin ne rypsiöljyn, koska se oli ainoa perusöljy jota minulla oli tarpeeksi paljon. Silppusin lehdet kahteen purkkiin, kaadoin öljyä niin paljon että lehdet peittyivät. Kannet kiinni ja purkit vesihauteeseen 5 tunniksi. Lisäsin kattilaan vettä noin tunnin välein kun vesi haihtui aika nopeasti. Siivilöin öljyt ja purkitin ne uusiin lasipurkkeihin. Nämä kannattaa myös säilyttää kylmässä, koska ne on tehty tuoreita kasveista.
Sitten itse ohjeisiin.
Shampoopalaan tuli:
100 g rypsiöljyä johon olin uttanut nokkosta
75 g risiiniöljyä
100 g kookosrasvaa
50 g auringonkukkaöljyä
30 g possunrasvaa
2 kpl kananmunan keltuaista
Nestettä 99 g ja lipeää 50 g. Ylirasvoittuvuusprosentti oli 2%.
Vetenä käytin metsämansikan lehdistä keitettyä teetä. Tavallisten mansikoiden lehdet käyvät myös hyvin. Tuoksuna käytin eukalyptuksen eteeristä öljyä. Vähän tietoa miksi valitsin seuraavat ainekset. Nokkonen hoitaa hilseilevää päänahkaa, lisää hiusten kiiltoa, tasoittaa tummien hiuksien väriä ja estää hiusten lähtöä. Mansikka rauhoittaa ja puhdistaa ihoa ja päänahkaa. Kananmunankeltuainen sisältää paljon proteiinia ja hivenaineita jotka ravitsevat hiusta ja lisäävät kiiltoa. Possunrasva taas lisäsin sen takia että monet ulkomaalaiset saippuantekijät kehuvat sitä kovasti. Laitoin kuitenkin hyvin pienen määrän possunrasvaa, koska en tiedä miten omat hiukseni pitävät siitä. Monilla ulkomaalaisilla on paljon paksummat ja karkeammathiukset. Possurasvan takia laitoin ylirasvoittuvuusprosentin niin alhaiseksi. En halua mitään rasvalettiä :)
Shampoo kovettui hyvin nopeasti ja tarkoituksena oli että leikkaisin sen paloiksi jo aikaisemmin, mutta tuli vähän menoja. Leikkasin shampoon vajaa vuorokausi myöhemmin ja se mureni hieman reunoista. Ei onneksi pahasti. Tuoksu on todella hyvä. Totesin että nykyään shampooni kovettuvat paljon aikaisempaa nopeammin, mutta en löydä muuta yhtäläisyyttä kuin että olen pienentänyt ylirasvoittuvuusprosenttia.
Kasvosaippuan ohje on seuraavanlainen:
150 g rypsiöljyä johon uutin voikukanlehtiä
40g avokadoöljyä
60 g kookosrasvaa
10 g lanoliinia
60 g possunrasvaa
nesteenä 89 g aloe vera-mehua, lipeää 43 g
2 kananmunan valkuaista
Osaan saippuasta laitoin vihreätä savea ja osaan lääkehiiltä.
Tuoksuna käytin piparmintun eteeristä öljyä.
Minulle sattui pieni moka kun jouduin laskemaan ohjeen uudestaan. Myös tähän saippuaan tuli ylirasvoittuvuusprosentiksi 2%, vaikka olin alunperin suunnitellut että se olisi 8%. No ei voi mitään. Jos on liian kuivattavaa niin pitää käyttää kasvosaippuaa satunnaisesti ja voihan sitä tarvittaessa laittaa rasvaa.
Voikukan valitsin kasvosaippuaani koska se on rasvaisen, suurihuokoisen ja epäpuhtaan ihon yrtti. Voikukka siis puhdistaa ja kirkastaa ihoa. Avokadoöljyssä on paljon vitamiineja ja hyviä rasvahappoja jotka ravitsevat ihoa. Kananmunanvalkuainen kiinteyttää ihoa. Aloe vera sisältää mineraaleja, vitamiineja ja aminohappoja, jotka hoitavat ihoa. Aloe vera pehmentää, kosteuttaa sekä rauhoittaa ihoa. Vihreä savi puhdistaa ihoa. Vihreä on se tehokkaammin puhdistava. Jos on herkkä iho niin kannattaa valita valkoista savea. Se ei ole niin kuivattava. Lääkehiili on myös hyvin tehokas puhdistaja. Monet ulkomaalaiset saippuantekijät kutsuvat saippuaa jossa on lääkehiiltä "detrox bariksi". En oikein osannut sanoa kuinka paljon lääkehiiltä pitäisi lisätä, joten laitoin kahden kapselin sisällöt. Värin kannalta sitä olisi voinnut laittaa melkein kaksinkertainen määrä. Teho on varmaan kuitenkin hyvä.
Saippuat olivat pari päivää pehmeät ja leikkasin ne tosiaankin vasta kaksi päivää tekohetkestä. Muottina käytin pillimehupurkkia. Mielestäni näistä purkeista tai vastaavanlaiset Lidlin kermapurkit ovat juuri ihanteellisia koska saippuoista tulee juuri käteen sopivia kun ne leikkaa pitkittäin kahtia. Kannattaa kokeilla jos haluaa yksittäismuotin saippualle.
Projektin aloitin puhdistamalla pakastetun parilasilavan niin sain possunrasvaa. Siinä meni puoli päivää kun sulattelin kiloa silavaa. Halusin kokeilla lanoliinia saippuassa, kun se kuulemma kosteuttaa ihoa ja sulkee kosteuden ihoon. Sitähän saa Suomessa ainakin minun tutkimuksen mukaan ainoastaan minimaalisissa tuubeissa (Purelan ja Lansinoh). 10g tuubi maksaa noin 7-12 € ja sehän ei riitä yhtään mihinkään. Tilasin iHerbistä 100% Lanoliinia. 250 g maksoi noin 10 € kun laskee mukaan postituskulut.
Seuraavaksi keräsin ahomansikanlehtiä(metsämansikan), voikukanlehtiä sekä nokkosten latvojen pieniä lehtiä. Onnistuin polttamaan itseni nokkoseen useamman kerran. Se poltti jopa paksujen kumihanskojen läpi. Pikkusen kirveli... Mansikanlehdistä keitin teen. Eli pesin lehdet hyvin. Pistin ne laakean kattilaan ja kaadoin vettä päälle sen verran että lehdet peittyivät juuri ja juuri. Kun vesi kiehui otin kattilan pois hellalta, laiton kannen päälle ja annoin hautua puolisen tuntia. Siivilöin teen, purkitin nesteen ja jäädytin sen.
Voikukankehdet ja nokkoset joutuivat myös perusteelliseen pesuun ja kuivauksen. Uutin ne rypsiöljyn, koska se oli ainoa perusöljy jota minulla oli tarpeeksi paljon. Silppusin lehdet kahteen purkkiin, kaadoin öljyä niin paljon että lehdet peittyivät. Kannet kiinni ja purkit vesihauteeseen 5 tunniksi. Lisäsin kattilaan vettä noin tunnin välein kun vesi haihtui aika nopeasti. Siivilöin öljyt ja purkitin ne uusiin lasipurkkeihin. Nämä kannattaa myös säilyttää kylmässä, koska ne on tehty tuoreita kasveista.
Sitten itse ohjeisiin.
Hoitava shampoo rasvaisille hiuksille |
Shampoopalaan tuli:
100 g rypsiöljyä johon olin uttanut nokkosta
75 g risiiniöljyä
100 g kookosrasvaa
50 g auringonkukkaöljyä
30 g possunrasvaa
2 kpl kananmunan keltuaista
Nestettä 99 g ja lipeää 50 g. Ylirasvoittuvuusprosentti oli 2%.
Vetenä käytin metsämansikan lehdistä keitettyä teetä. Tavallisten mansikoiden lehdet käyvät myös hyvin. Tuoksuna käytin eukalyptuksen eteeristä öljyä. Vähän tietoa miksi valitsin seuraavat ainekset. Nokkonen hoitaa hilseilevää päänahkaa, lisää hiusten kiiltoa, tasoittaa tummien hiuksien väriä ja estää hiusten lähtöä. Mansikka rauhoittaa ja puhdistaa ihoa ja päänahkaa. Kananmunankeltuainen sisältää paljon proteiinia ja hivenaineita jotka ravitsevat hiusta ja lisäävät kiiltoa. Possunrasva taas lisäsin sen takia että monet ulkomaalaiset saippuantekijät kehuvat sitä kovasti. Laitoin kuitenkin hyvin pienen määrän possunrasvaa, koska en tiedä miten omat hiukseni pitävät siitä. Monilla ulkomaalaisilla on paljon paksummat ja karkeammathiukset. Possurasvan takia laitoin ylirasvoittuvuusprosentin niin alhaiseksi. En halua mitään rasvalettiä :)
Shampoo kovettui hyvin nopeasti ja tarkoituksena oli että leikkaisin sen paloiksi jo aikaisemmin, mutta tuli vähän menoja. Leikkasin shampoon vajaa vuorokausi myöhemmin ja se mureni hieman reunoista. Ei onneksi pahasti. Tuoksu on todella hyvä. Totesin että nykyään shampooni kovettuvat paljon aikaisempaa nopeammin, mutta en löydä muuta yhtäläisyyttä kuin että olen pienentänyt ylirasvoittuvuusprosenttia.
Harmaa hiilisaippua ja vihreä savisaippua |
Kasvosaippuan ohje on seuraavanlainen:
150 g rypsiöljyä johon uutin voikukanlehtiä
40g avokadoöljyä
60 g kookosrasvaa
10 g lanoliinia
60 g possunrasvaa
nesteenä 89 g aloe vera-mehua, lipeää 43 g
2 kananmunan valkuaista
Osaan saippuasta laitoin vihreätä savea ja osaan lääkehiiltä.
Tuoksuna käytin piparmintun eteeristä öljyä.
Minulle sattui pieni moka kun jouduin laskemaan ohjeen uudestaan. Myös tähän saippuaan tuli ylirasvoittuvuusprosentiksi 2%, vaikka olin alunperin suunnitellut että se olisi 8%. No ei voi mitään. Jos on liian kuivattavaa niin pitää käyttää kasvosaippuaa satunnaisesti ja voihan sitä tarvittaessa laittaa rasvaa.
Voikukan valitsin kasvosaippuaani koska se on rasvaisen, suurihuokoisen ja epäpuhtaan ihon yrtti. Voikukka siis puhdistaa ja kirkastaa ihoa. Avokadoöljyssä on paljon vitamiineja ja hyviä rasvahappoja jotka ravitsevat ihoa. Kananmunanvalkuainen kiinteyttää ihoa. Aloe vera sisältää mineraaleja, vitamiineja ja aminohappoja, jotka hoitavat ihoa. Aloe vera pehmentää, kosteuttaa sekä rauhoittaa ihoa. Vihreä savi puhdistaa ihoa. Vihreä on se tehokkaammin puhdistava. Jos on herkkä iho niin kannattaa valita valkoista savea. Se ei ole niin kuivattava. Lääkehiili on myös hyvin tehokas puhdistaja. Monet ulkomaalaiset saippuantekijät kutsuvat saippuaa jossa on lääkehiiltä "detrox bariksi". En oikein osannut sanoa kuinka paljon lääkehiiltä pitäisi lisätä, joten laitoin kahden kapselin sisällöt. Värin kannalta sitä olisi voinnut laittaa melkein kaksinkertainen määrä. Teho on varmaan kuitenkin hyvä.
Saippuat olivat pari päivää pehmeät ja leikkasin ne tosiaankin vasta kaksi päivää tekohetkestä. Muottina käytin pillimehupurkkia. Mielestäni näistä purkeista tai vastaavanlaiset Lidlin kermapurkit ovat juuri ihanteellisia koska saippuoista tulee juuri käteen sopivia kun ne leikkaa pitkittäin kahtia. Kannattaa kokeilla jos haluaa yksittäismuotin saippualle.
perjantai 3. elokuuta 2012
Tuplakaurasaippua
Aika nätti kuvio :) |
Saippua juuri muotista otettuna |
400 g oliiviöljyä
200 g auringonkukkaöljyä
200 g kookosrasvaa
75 g risiiniöljyä
150 g possunrasvaa
40 g lanoliinia
144 g lipeää ja saman verran vettä + 260 g kauramaitoa
15 ml Japanese Plum-tuoksuöljyä
3 kukkurallista jauhettuja kaurahiutaleita
Muutama lusikallinen sekoitusta jossa kaakaota, kanelia ja kardemummaa.
Nestemäärä oli 38% ja ylirasvoittuvuusprosentti 5%. Kauramaidossa on myös hieman rasvaa joka lisää ylirasvoittuvuutta.
Kauramaito teki pienen tepposen minulle. Se ylikuumeni vaikka sen ei pitäisi. Sekoitin lipeän veteen ja annoin sen jäähtyä vesihauteessa. Sekoitin kylmän lipeän kauramaitoon ja se muuttui heti keltaiseksi. Pistin sen nopeasti vesihauteeseen, jossa oli muutamat kylmäkallet. Onneksi ei kuumentuntu enempää ja uskalsin sekoittaa lipeä-maitosekoituksen rasvoihin.
Jaoin kiisselöidyn saippuan kolmeen eri kokoiseen osaan. Ensin otin kolme kauhallista saippuaa erikseen ja sekoitin siihen titaanioksiidia, jotta saisin vaalean päälikerroksen saippuaan. Loppuun saippuaan sekoitin tuoksuöljyn. Tästä taas otin kaksi kauhallista erikseen ja värjäsin sen kaakao-kaneli-kardemummaseoksella. Loppuun värjäämättömään saippuaan sekoitin jauhetut kaurahiutaleet. Tuoksuöljyn pitäisi värjätä saippuan vaaleanruskeaksi. Sen näkee kun saippua on kypsynyt. En muista mistä blogista luin juuri tällä viikolla että jotkut tuoksut saattavat värjätä saippuaa vielä lisää parinkin kuukauden sisällä.
Tein isolla lusikalla kuvioita tummanruskeasta ja vaaleasta saippuasta. Valkoisen päällisen annoin hetken kiinteytyä ja tämän jälkeen tein siihen kuvioita pienellä lusikalla. Sitten pitikin odottaa että saippua kovettuu ja että sen saa leikata. On muuten aika hassua että joka kerta on yhtä mukavaa ja jännää leikata uusi saippua vaikka se olisikin ihan yksivärinen. Joskus saippuoissa on yllätyksiä. Geelirenkaita, hassuja tahattomia kuvioita tms. Ja onhan se kivaa katsoa mitä itse saa aikaiseksi.
Kuvasta näkyy että saippuan keskiosa on kiiltävämpi, eli on geeliintynyt ja yläreunasta näkee että alla oleva saippua alkoi tursuamaan muotista. |
Kovin keltaista... |
Pikkusaippuoita rivissä |
torstai 2. elokuuta 2012
Kurkku-hunajasaippua
Innostuin niin kovin Pähkinän ajatuksesta laittaa kurkkua saippuaan. En ollut koskaan aikaisemmin edes kuullut tästä. Googlasin vähän ja sieltä löytyi vaikka minkälaisia hienoja kurkkusaippuoita. Halusin tehdä mahdollisimman tummaan vihreän saippuan, joten käytin ainoastaan kurkun kuoren. Olin oikeasti niin täpinöissäni kurkkusaippuasta, joten en edes malttanut käydä kaupassa ostamassa kookosöljyä/rasvaa. Kaivelin kaappejani ja käytin niitä rasvoja joita oli. Avokadoöljyä laitoin myös sen takia että se on niin tumman vihreää. Soapcalcin laskujen mukaan tämä pitäisi olla hyvin hoitava, mutta huonosti pesevä saippua. Mietin hetken että viitsinkö edes tehdä tällä ohjeella, mutta sitten kävi mielessä että eihän oliviöljysaippuakaan ole soapcalcin mukaan pesevää vaikka onkin aivan loistava saippua.
Kurkku-hunajasaippuan ohje:
16 g kookosrasvaa
107 g palmuöljyä
11 g mangovoita
30 g avokadoöljyä
150 g rypsiöljyä
Ylirasvoittuvuusprosentti on 8% ja vettä oli 38% suhteessa rasvoihin. Vettä laitoin sen takia niin paljon, koska käytin Rice Flower-tuoksuöljyä joka jässähtää helposti. Tuoksuöljyn sekoitin jo öljyjen joukkoon.
Ostin kaupasta ison (ehkä 50cm pitkä) kurkun ja höyläsin juustohöylällä kuoren pois. Sen jälkeen pienensin kurkun sauvasekoittimella pieneksi silpuksi. Olin tässä vaiheessa vielä niin innoissani etten muistanut ottaa yhtään valokuvaa :D Lisäsin kurkun kiisselivaiheessa ja sekoitin vielä tovi sauvasekoittimella, jotta kurkku menisi ihan pieneksi silpuksi. Lopuksi lisäsin vähän hunajaa ja sekoitin sen joukkoon lusikalla. Tarkkaa määrää en tiedä. Käytin sen mitä hunajapurkin pohjalla oli. Ehkä vajaa ruokalusikallinen. Pitää kai vielä todeta että käytin juoksevaa hunajaa. Jos käyttää tavallista kiinteätä hunajaa, se pitää sulattaa pienen vesitilkan kanssa nestemäiseksi.
Juuri muottiin kaadettuna |
Kuten kuvasta näkyy niin saippuaan on tullut pieniä ruskeita läikkiä. Tutkiskelin ohjetta ja muistin että Rice Flower-tuoksuöljy värjää saippuan vaaleanruskeaksi. Vähän harmi, mutta ainakin saippua on vielä enemmän vihreä kuin ruskea, se tuoksuu hyvältä ja pesee hyvin. Eikö se ole pääasia?
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)