Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 6. marraskuuta 2012

Aloittelijan saippuanteko-opas: Osa 2 Lipeä

Ilman lipeää ei ole saippuaa. Se on kemiallinen prosessi joka muutta rasvat ja lipeäveden saippuaksi.

Pienen pieniä lipeärakeita.

Jotkut ovat kokeneet että lipeän hankkiminen on ollut hankalaa. Mielestäni laadukkainta lipeää saa Lahtisen Vahavalimosta. Aloittelija voi kuitenkin ihan hyvin ostaa Biltemasta Kaustista soodaa tai isommasta marketista tai halpahallista Viemäriraetta. Näissä tuotteissa on aika iso ero ja monet ovat huomanneet että Bilteman lipeä ei liukene kunnolla nesteeseen. Silloin kannattaa ensin sekoittaa veteen ½-1 tl sokeria (mitä suurempi määrä lipeää sitä enemmän sokeria) ennen kun lisää lipeän veteen. Tätä ongelmaa ei ole jos nesteenä käyttää maitoa tai muuta nestettä jossa on jo sokeria. Hintaerotkin ovat aika suuret. Mitä laadukkaampi lipeä, sitä enemmän se maksaa.

LIPEÄ SEKOITETAAN AINA NESTEESEEN, eikä nestettä lipeään. Muuten voi lipeän kemiallinen reaktio olla niin voimakas että lipeä suihkuaa suoraan päälle ja pitkin pöytää.

Lipeän nesteenä voi käyttää melkein mitä tahansa. Suosittelen kuitenkin että ensimmäistä saippuaa tehdessä käyttää pelkkää vettä tai kylmää teetä. Silloin oppii saippuanteon tekniikan eikä tarvitse huolehtia ylikuumentumisesta. Itse olen käyttänyt nesteenä veden lisäksi teetä, kahvia, maitoa, vuohenmaitoa, kasvimaitoja, jogurttia, piimää, alkoholitonta olutta ja punaviiniä. En edes enää muista mitä kaikkea.

Minä sekoitan lipeän niin että mittaan ensin lasipurkkiin veden. Tämän jälkeen mittaan lipeän pieneen purkkiin. (Tässä välissä voi sekoittaa hyppysellisen sokeria veteen jos käyttää Bilteman lipeää). Kaadan lipeärakeet veteen lavuaarin yläpuolella. Suljen purkin kannen ja varmistan että se on kunnolla kiinni. Pyörittelen purkkia hieman ja kokeilen että kuumeneeko purkki. Purkki kuumenee lähes aina, joten pylrittelyjen välissä pidän purkin alaosaa juoksevan kylmän veden alla. Ihan vaan sen takia ettei purkki kuumenisi liikaa. Pyörittelen purkkia varovasti kunnes kaikki lipeärakeet ovat liuenneet veteen. Lipeävesi on vielä liian kuuma, joten nyt sen voi jättä joko huoneenlämpöön viilenemään tai kylmään vesihauteeseen. Lipeäveden (ja rasvojen) tulisi olla noin 40-50 C. Kun tekee saippuaa niin suosittelen että sensin tehdään lipeävesi ja annetaan sen jäähtyä sillä aikaa kun sulattaa rasvat ja tekee muut esivalmistelut. Lasipurkki ja kansi kuluvat ihmeen nopeasti (kiitos lipeän) niin minä olen vaihtanut niitä parin kuukauden välein. Minä teen semmoiset 1-3 saippuaa viikossa, joten jos tekee satunnaisesti saippuaa niin yksi ja sama purkki kestää huomattavasti kauemmin. Paras astia olisi metallinen purkki tai kannu, mutta itse koen pärjääväni lasipurkilla. Siitä myös näkee hyvin että onko lipeä liuennut kokonaan veteen vai ei.

Muistakaa että lipeä on erittäin, erittäin, erittäin syövyttävää ja sen takia pitäisi aina pitää suojalaseja ja kumihanskoja. Varalta kannataa hankkia kotiin tavallista etikkaa. Etikka neutralisoi lipeän. Eli jos saa lipeää iholle niin huuhtelee ensin iho vedellä ja tämän jälkeen kaataa etikkaa siihen päälle.

Pakko kertoa että ensimmäistä kertaa kun tein saippuaa niin jännitin todella paljon että miten osaan käsitellä lipeää. Hyvä etten patistanut miestäni ulos sikis aikaa kun tein ensimmäistä saippuaa. Nyt jälkeenpäin se ihan naurattaa :D Mutta olkaa mielummin ylivarovaisia! Ei se ole kovinkaan mukava tunne kun saa ½ nuppineulanpäänkokoisen pisaran saippuaa iholle, jossa on vielä aktiivista lipeää. Sen kirvelyn, pistelyn ja kihelmöinnin huomaa kyllä heti.

Seuraavassa osassa on koottu eri rasvojen ja öljyjen ominaisuuksia.

9 kommenttia:

 1. Tuosta lipeän hinnasta piti kommentoida, et eihän se tuolla Lahtisellakaan maksa kuin kolmisen euroa per kilo - ne on ne kuljetuskustannukset, jotka sitä hintaa nostaa, kun sitä ei voi postitse lähettää. Asun aika lähellä ja just viime viikolla kävin taas jokusen kilon hakemassa :) .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää! Enhän edes ajatellut että sitä voisi hakea suoraan paikalta. Minä laskin tietenkin kuljetuskustannukset mukaan :)

   Poista
  2. Miulla olis blogissani siulle tunnustus :)

   Poista
 2. I'm curious to read the next installment, I tend to stick to the same basic oils but I'm trying to branch out more :)

  VastaaPoista
 3. Olen kerran yrittänyt tehdä saippuaa ja lasipurkki halkesi, se ilmeisesti kuumeni niin paljon? En ole uskaltanut sen jälkeen koko touhua... oli sen verran pelottava kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuumeneehan se. Itse pidän purkkia juoksevan kylmän veden alla samalla kun hyvin varovasti sekoitan lipeää. En usko että lasipurkki kestää kovinkaan hyvin jos sitä ei jäädytä samalla. Ja onhan se mahdollista että purkissa on jo ollut heikko kohta.

   Poista
 4. Uskaltaako saippuantekoon käyttää Motonetin viemärinavaajaa, joka on alumiinilla päällystettyä NaOH-helmeä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käyttäisi koska lipeän pitäisi olla mahdollisimman puhdasta natriumkoloriidia. Alumiini saattaa tehdä voimakkaan sekä vaarallisen reaktion.

   Poista
 5. NaOHille taitaisin itse valita ihan muovipurkin. NaOH ei sitä liuota ja silloin liuosta voi myös säilyttää siinä (eli astia ei mene pilalle). Onnea saippuanteko hetkiin!

  VastaaPoista