Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Aloittelijan saippuanteko-opas: Osa 1 Välineet ja tarvikkeet

Sain säköpostin Julialta joka on yksi blogini lukijoista. Hän toivoi että voisin tehdä jonkun helpon ohjeen aloittelevalle saippuantekijälle. Minähän innostuin heti ja heti tuli mieleen että voisin tehdä pienen sarjan jossa käydään läpi saippuanteon perusteita. Päädyin jaottelemaan ohjeet useampaan osaan, koska muuten postauksesta tulisi aivan liian pitkä. Tällä hetkellä on mielessä ainakin 5-osainen sarja.

Ensimmäisenä ajattelin käydä läpi mitä välineitä tulisi hankkia ennen kun aloittaa itse saippuan valmistuksen.

Tässä on osa minun saippuantekovälineistä. Niitä löytyy kyllä ihan mukava määrä lisää ;)

Tärkeimmät saippuantekoon tarvittavat tavarat:
 
1. digitaalinen keittiövaaka 

2. pitkävarsiset kumihanskat

3. sauvasekotin

4. suojalasit

5. vaatteet jotka saavat sottaantua HUOM! käytä pitkähihaista paitaa

6. kattila jossa sulattaa kovat rasvat

7. kannellinen lasipurkki jossa lipeävesi sekoitetaan tai muu kuumuutta kestävä astia

8. maitopurkkeja tai muita tyhjiä astioita saippuamuoteiksi

9. lusikoita, lasta, kauha tai muita välineitä jolla saippuan saa muottiin

10. purkki tai ämpäri jossa rasvat ja lipeävesi sekoitetaan

11. lämpömittari

Tämä lista tuntuu ehkä kauhean pitkältä, mutta nämä ovat sellaisia tavaroita jotka minä koen että ovat olleet hyödyllisiä tai lähes pakollisia hankkia. Itse asiassa en ostanut muuta kuin keittiövaa'an, kumihanskat ja suojalasit kun aloitin saippuanteon. Muuten minulla oli kotona jo valmiiksi vanha sauvasekoitin, kattila, vanhoja mutta hyväkuntoisia lusikoita ym. Käytin vanhaa kinkunpaistomittaria jolla seurasin alussa lipeäveden ja rasvojen lämpötilaa. Nykyään en enää tee sitä, koska odotan että ne ovat huoneenlämpöisiä. Mutta aloittelijalle suosittelen ehdottomasti että lämpötilat mitataan. Muuten voi tulla ikäviä ja yllättäviä reaktioita. Suomalaisen saippuagurun Saara Kuhan sivulla oli maininta että hän käyttää lämmintä lipeävettä ja huoneenlämpöisiä rasvoja, niin niistä tulee sopivanlämpöisiä saippuointia varten.

Muottina voi käyttää ihan mitä tahansa muovista tai silikonista astiaa. Minä käytän vieläkin jogurttipurkkeja, raejuustorasioita ja eri muotosia maito- tai mehupurkkeja sekä uusimpana tuttavana ovat Pringles-purkit. Monet myös käyttävät ruuveille ja muttereille tarkoitettuja neliskulmaisia rasioita, koska niistä tulee oikein hyvän muotoisia saippuoita. Joillekin saattaa sauvasekoittimeen satsaaminen olla iso kynnys, mutta suosittelen että jos tavallisen kaupan halvimmat sekoittimet ovat liian kalliita niin käy esim. Biltemassa. Sieltä saa sauvasekoittimen 4-5 eurolla. Saippuan voi myös sekoittaa käsin metallivispilällä, mutta siinä saattaa mennä todella pitkä aika, 10-30 min, ennen kun saippua kiisselöityy.

Minä sekoitan lipeäveden kannellisessa lasipurkissa, jolloin ei voi vahingossa hengittää lipeähöyryjä. Toinen vaihtoehto on metallinen kannu tai muu astia, mutta silloin suosittelen että lipeä sekoitetaan ulkona. Alussa sekoitin lipeän avoimessa asitassa niin silloin käytin myös hengityssuojainta. Minun mielestä oli vain hankalaa sekoittaa lipeävesi ulkona kun sitten se piti kuljettaa kodin läpi keittiöön, jossa teen saippuani. 

En suosittele että saippuanteossa käytetään samoja välineitä kun ruoanlaitossa. Käytännössä niitä voisi varmaan käyttää, mutta ruokiin voi tulla kummallisia makuja ja tuoksuöljyt jäävät aika kovasti kiinni astioihin. Lisäksi kannattaa muistaa että saippuanteossa käyttää pelkästään metallisia, muovisia ja silikonisia välineitä. Alumiini reagoi voimakkaasti lipeän kanssa ja puiset sekoitusvälineet kuluvat aika nopeasti lipeän takia.

Seuraavassa osassa käydään läpi lipeään liittyviä asioita.

6 kommenttia:

  1. Tämä on hyvä idea ja mielenkiintoinen sarja. Ite en ole käyttänyt lämpömittaria koskaan... voisi olla tarpeenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään enää käytä, mutta alussa käytin joka kerta ettei vaan olisi liian kuumaa lipeänestettä. Idea on minunkin mielestä hyvä ja on kivaa kun saa kaiken tiedon koottua, joka nyt on ainoastaan omassa päässä.

      Poista
  2. Lipeä sulattaa lasia, en suosittele sekoittamaan lasisessa purkissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käyttänyt lasipurkkia pitkään ja se on toiminut hyvin. Tietenkin siinä on aina riski että lasipurkki halkeaa. Useassa saippuantekokirjassa on suositeltu lasiastiaa, mutta tiedän että useat käyttävät metalliastiaa mielummin.

      Poista
    2. Tuo oli minulle ihan uutta tietoa että lipeä sulattaa lasia! Olen itsekin kannellisessa lasipurkissa lipeän sulattanut, hmm.

      Lasipurkin kulumista/sulamista enemmän kammoan ehkä kuitenkin saippuaan mahdollisesti jäävää lipeää. Siinä suhteessa lasipurkki on tosi hyvä: sen läpi näkee milloin kaikki lipeärakeet ovat liuenneet. Sekoittelu kannattaa tämänkin vuoksi tehdä tiskialtaan yläpuolella. Ei sitten tule niin suurta vahinkoa jos purkista jossain vaiheessa tipahtaa pohja! ;)

      Mutta kiitokset uudesta tiedosta, täytyykin tehdä lasipurkille kuntotarkastus aina silloin tällöin! :)

      Poista
  3. Great idea for a series, looking forward to the others!

    VastaaPoista