Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 6. huhtikuuta 2015

Tervaa ja kissanminttua - Tar and Catnip


On jo pitkään pitänyt tehdä shampoosaippuaa ja nyt on pakko edessä kun on enää yksi shampoo jäljellä. Hankin jo kauan sitten kissanminttua joka pitäisi olla hyvä hiuksille, mutta en ole vain saanut käytettyä sitä. Toinen aines jota olen jo pitkään halunnut kokeilla on terva, mutta en ole tahtonut löytää sitä mistään. Signaturellissakin kehuttiin niin että tervasaippualla on mukavaa pestä hiuksia. Minulla kävi niin hyvä tuuri että Kirsi, joka on blogini lukija, lähetti minulle tervaa jonka on tehnyt mies hänen kotikylästä ja Kirsi kertoo että terva on tehty vanhanajan menetelmällä. Vähäks olin iloinen. Kiitos Kirsi! Mieheni pyynösstä tein sekä kylmämenetelmä että uunimenetelmällä shampoosaippuaa. Hän niin odottaa että pääsisi kokeilemaan tervashampoota. Tuoksu on huumaavaa tätä saippuaa tehdssä ja mitään keinotekoisia tuoksuja ei tarvita.
I have been meaning to make shampoo bars for already a long time and now I have to make some because I have only one shampoo bar left. I bought catnip a long time ago and it should be good for your hair. The second ingredient is pine tar and I have wanted to ty it for a long time, but could not find any. In the blog Signaturelli tar soap is praised, how nice it to was your hair with tar soap. I was lycky that Kirsi, a reader of this blog, sent me some tar that a man from her town had made the old fashioned way. I am so happy. Thank you Kirsi! My husband asked me to make both CP and HP shampoo bars. He is already waiting try the shapoo bars. The scent is amazing and you don´t need any artificial fragnances.Tervashampoosaippua Pine tar shampoo bar

363 g kookosöljyä coconut oil
300 g oliiviöljyä olive oil
300 g auringonkukkaöljyä sunflower oil
47 g risiiniöljyä castor oil

383 g vettä water
149 g lipeää lye

3 tl jauhettua kissanminttua sekoitettuna öljyihin 3 teaspoons of ground catnip
4 tl tervaa sekoitettuna kiisselivaiheeseen 4 teaspoons of pine tarTervan kanssan kun työskentelee kannattaa muistaa että se saattaa nopeuttaa kiisselivaihetta. Tämän takia käytin runsaasti vettä enkä lisänyt tähän shampooseen kananmunankeltuaista, koska tämäkin aiheuttaa sen että saippua jässähtää helposti. Saippua oli aika paksua kun kauhoin sen silikonimuottiin. Tein 6 kpl CP-saippuaa ja loput saippuamassasta laitoin 100 C uuniin. Kurkkasin saippuaa 5-10 min välein, koska siellä tapahtui koko ajan niin paljon. Ensin saippua oli todella paksua ja lisäsin ihan pienen lorauksen vettä jotta sain sekoitettua saippuaa. Hetken päästä saippua oli kuin omenasosetta ja tästä vielä reilu 5 min niin huomasin että öljy alkoi erottumaan. Sekoitin saippuan vielä sauvasekoittimella ja laitoin maitopurkkimuottiin jäähtymään. Yhteensä saippua oli 45 min uunissa.
When you soap with tar, it is good to remember that the car can speed trace. That is why I used quite much water and I did not add eggyolks, because it also makes the soap to thicken up quickly. The soap was quite thick when I scooped it in the silicon mold. I made 6 CP soaps and I put the rest of the soap in the oven in 100 C. I checked the soap every 5 to 10 minutes because thing were happening all the time. First the soap was very thick and I addes a small splash of water so I could mix the soap. Soon the soap was like apple sause and 5 minutes after that I noticed that the oils started to separate. I mixed the soap with the stick blender and I put the soap in a milk carton and let it cool. The soap was totally 45 minutes in the oven.
Tässä näkee eron CP ja HP saippuoiden välillä. Here you can see the colordifference bettween CP and HP soap.
Molemmista saippuoista tuli todella ihania ja tuoksu on aivan mahtava. Ulkonäköhän on ihan ei kylmä- ja kuumamentelmäsaippuoiden välillä, mutta ei haittaa. Pöllösaippuoihin tuli aika paksu saippuatuhkakerros, mutta sehän on saippuan pohjalla. Onneksi tein niin ison annoksen shampoosaippuaa!
Both soaps are really nice and the scent is so amazing. The CP and HP soaps look totally different, but it does not matter. There was a thick layer of soda ash on the owel soaps, but luckily it is on the bottom of the soaps. I am glad that I made such a big batch of shampoo bars!4 kommenttia:

 1. Ihania pöllöjä! Ja huisin hienoa, että pääsit tekemään"oikeasta" tervasta. :) Oletteko jo ehtineet testata noita? Miun pitäisi tehdä myös uusi satsi tervasaippuaa kesäksi, mutta en millään ole ehtinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minäkin ihastuin pöllöihin heti :) Olen käyttänyt HP shampoota muutaman kerran ja pidän siitä todella paljon. Mieskin pesee sillä aktiivisesti.

   Poista
  2. Juuri luin seuraavista tervasaippuoistasi - näissä sinulla näkyy olevan tervaa huomattavasti vähemmän, mikä varmaan vaikuttaa myös saippuan väriin? Kiisselöitymisen osalta en keksi, mikä eron voisi tehdä.

   Poista
  3. Kyllä, näissä on huomattavasti vähemmän tervaa koska sain vain pienen putkilon. Se oli kyllä hyvin tujua tavaraa verrattuna kaviotervaan. Väri on tietenkin paljon hailakampi

   Poista