Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 15. tammikuuta 2013

Nautasaippua

Tilasin paikallisen marketin lihatiskin kautta pienen pussillisen naudanrasvaa. Kyllä täti katsoi hölmistyneenä kun kävin kyselemässä, mutta ei kai kehdannut kysyä että miksi ihmeessä :D Puhdistin itse rasvan ja sain minä kauniin valkoisen kakkusen rasvaa saippuantekoa varten. Huomasin heti muutaman eron possunrasvaan verrattuna. Naudanrasva oli hieman murenevaa/lohkeilevaa ja sitä oli hyvin helppoa leikata saksilla. Ja toinen huomio oli se että koti ei haissut ruoalle kun sulatin rasvan uunissa. Possunrasva tuoksuu ihan joulukinkulle tai pekonille. Jälkikäteen harmitti etten tilannut enempää, mutta saahan sitä tilattua myöhemminkin lisää.


Googlasin eri saippuaohjeita jossa oli käytetty naudanrasvaa. Jossain oli tehty saippua jossa oli 100 % naudanrasvaa. Toiset taas suosittelivat että siihen lisäisi esim. risiiniöljyä ja oliiviöljyä jotta saippuasta ei tulisi liian kovaa. Minä päädyin seuraavaan ohjeeseen:

200 g naudanrasvaa/beef tallow
200 g oliiviöljyä/olive oil

152 g vettä/water
51 g lipeää/lye

titaanioksiidia/titaniumdioxide, vihreää savea/green clay, Paratiisi tuoksuöljy/Paradise FO

Keltainen saippuan keskellä on geelirengas. No hyvä vaan että geeliintyi.

Saippua kiisselöityi hyvin hitaasti ja sain odottaa pitkään ennen kun pystyin kaataamaan toisen kerroksen päälle. Kolmatta kerrosta jäin odottamaan pari minuuttia ja silloin saippua ehti paksuuntua ihan reilusti enkä pystynyt tekemään mitään nättiä kuviota saippuan pintaan. Kuten kuvasta näkyy niin saippua mureni hieman alimmaisesta kerroksesta, mutta ei se haittaa. Tästä pikku annoksesta tuli viisi saippua, jotka ovat nyt jo mukavan kovat. Mitä enemmän kotitekoisia saippuoita käytän sen enemmän arvostan palasaippuaa joka vaahtoaa runsaasti ja on hyvin napakan kova. Mangosaippua jonka tein huhtikuussa, on tällä hetkellä juuri täydellinen. Eli kannattaa aina säästää pari palaa lempisaippuasta ja "unohtaa" ne kaappiin. Puolen vuoden kuluttua kaapissa on oikeat aarteet :)

I asked from the local shop if they could order some beef tallow for me and sure they did. I think that beef tallow is very different from lard. Tallow is more easy to cut and it crumbled when I cut it with scissors. It still felt harder than lard and it didn´t smell so strong.

I red that many had maid 100 % tallow soaps, but still some thought that if you add soft oils like olive oil and castor oil, you´ll get a softer and nicer soap. I wanted to do something simple and 50 % tallow - 50 % olive oil sounded so nice. 

This soap traced very slowly and I had to wait for long before I could pour the three different layers. When the soap started to harden up, it did harden up so fast that I didn´t have time to make some nice peaks on the top. I just mixed it quickly with a spoon. As you can see from the picture, the soap did crumble a little bit on the bottom layer. But it is ok. I made only five small bars that are already nice and hard. The more I use handmade soap, the more I like really hard bars of soap that create a big and thick lather. For example the mango soap that I made in April, it is just perfect now. I think that it´s a good idea to "forget" a couple of your favorite soaps for 6 months and you´ll get a better and harder bar. Then the soap has changed and they are real treasures.

11 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitti :o) Sen pitäisi ainakin olla hellävarainen ja puhdistava saven takia.

      Poista
  2. You are such an action-girl, never have enough of soaps. Congratulations for that!
    Tell us how this soap feels like,once you start using it.
    The recipe is so simple and I know nothing about beef tallow,so I wonder what the lather will be like.
    I like your adventurous spirit!

    VastaaPoista
  3. And it looks really nice, what's the green and what are those specks in the top layer?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Both the small dots and the green color are from green clay.

      I have no idea either about tallow, but lard is now one of my favorite soaping ingredients. After almond oil and coconut milk. Here are some qualities of tallow: http://www.soap-making-resource.com/tallow-soap-making.html

      Poista
  4. Oh, it's lovely Marika! I love the soft green color from the clay. I'm curious to see what you think about the tallow, I've never had a chance to try it...I'd love to hear what you think about it after it cures out :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I´ll still have to wait for 4 weeks, but I´ll just have to test it a little bit earlier.

      Poista
  5. I love the layers and the pastel green color. Thanks for the recipe!

    VastaaPoista
  6. Very pretty soap, Marika! I love the pencil line. I've never tried animal fats in my soaps, but I know people who love tallow in their bars.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I´ll have to wait and see how this soap turns out. I´m wishing for a soap with thick and creamy lather.

      Poista