Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 3. elokuuta 2012

Tuplakaurasaippua

Aika nätti kuvio :)
Sain litran kauramaitoa siskoltani ja vähän nauratti kun heti päätin että siitä tulee saippuaa, eikä ruokaa tai juomaa. Sattumalta blogissa Oil & Butter oli jo seuraavana päivänä kaunis valkoinen kauramaitosaippua. Enhän minä ihan samanlaista saippuaa viitsinyt tehdä, vaikka pidänkin puhtaanvalkoisesta saippuasta. Kannattaa mennä katsomaan tuota yllä olevaa blogia. Se on aika uusi, mutta saippuantekijä on kokenut. Hänellä on jo 8 vuoden kokemus. Hän tekee erittäin kauniita saippuoita.

Saippua juuri muotista otettuna
Pyörittelin hetken päässä ideoita ja kehittelin tämänlaisen ohjeen:

400 g oliiviöljyä
200 g auringonkukkaöljyä
200 g kookosrasvaa
75 g risiiniöljyä
150 g possunrasvaa
40 g lanoliinia

144 g lipeää ja saman verran vettä + 260 g kauramaitoa
15 ml Japanese Plum-tuoksuöljyä
3 kukkurallista jauhettuja kaurahiutaleita
Muutama lusikallinen sekoitusta jossa kaakaota, kanelia ja kardemummaa.
Nestemäärä oli 38% ja ylirasvoittuvuusprosentti 5%. Kauramaidossa on myös hieman rasvaa joka lisää ylirasvoittuvuutta.

Kauramaito teki pienen tepposen minulle. Se ylikuumeni vaikka sen ei pitäisi. Sekoitin lipeän veteen ja annoin sen jäähtyä vesihauteessa. Sekoitin kylmän lipeän kauramaitoon ja se muuttui heti keltaiseksi. Pistin sen nopeasti vesihauteeseen, jossa oli muutamat kylmäkallet. Onneksi ei kuumentuntu enempää ja uskalsin sekoittaa lipeä-maitosekoituksen rasvoihin. 

Jaoin kiisselöidyn saippuan kolmeen eri kokoiseen osaan. Ensin otin kolme kauhallista saippuaa erikseen ja sekoitin siihen titaanioksiidia, jotta saisin vaalean päälikerroksen saippuaan. Loppuun saippuaan sekoitin tuoksuöljyn. Tästä taas otin kaksi kauhallista erikseen ja värjäsin sen kaakao-kaneli-kardemummaseoksella. Loppuun värjäämättömään saippuaan sekoitin jauhetut kaurahiutaleet. Tuoksuöljyn pitäisi värjätä saippuan vaaleanruskeaksi. Sen näkee kun saippua on kypsynyt. En muista mistä blogista luin juuri tällä viikolla että jotkut tuoksut saattavat värjätä saippuaa vielä lisää parinkin kuukauden sisällä. 

Tein isolla lusikalla kuvioita tummanruskeasta ja vaaleasta saippuasta. Valkoisen päällisen annoin hetken kiinteytyä ja tämän jälkeen tein siihen kuvioita pienellä lusikalla. Sitten pitikin odottaa että saippua kovettuu ja että sen saa leikata. On muuten aika hassua että joka kerta on yhtä mukavaa ja jännää leikata uusi saippua vaikka se olisikin ihan yksivärinen. Joskus saippuoissa on yllätyksiä. Geelirenkaita, hassuja tahattomia kuvioita tms. Ja onhan se kivaa katsoa mitä itse saa aikaiseksi. 

Kuvasta näkyy että saippuan keskiosa on kiiltävämpi, eli on geeliintynyt ja yläreunasta näkee että alla oleva saippua alkoi tursuamaan muotista.
Saippua kuumeni aika nopeasti ja se geeliintyi täysin. No, päälikerroksen reunat eivät geeliintyneet :) Saippua meinasi tursua jo muotin reunoista ja näytti jo vähän laavaalta. Laitoin saippuan pakastimeen ja se oli vielä parin tunnin kuluttua lämmin, joten jätin sen pakastimeen yöksi. Vähän harmittaa kun pintakuvio lätistyi ja painui saippuan kuumuuden vaikutuksesta.

Kovin keltaista...
 Leikkasin saippuan seuraavana päivänä. Se oli vielä aika pehmeä, mutta helposti leikattavaa. Haju oli kyllä aika eksoottinen... :/ Vähän kun leikkaisi tuoretta saippuaa jossa on kananmunaa. Omasta mielestä saippua on aika nätti, vaikka odotankin että tuoksuöljy värjää saippuan ruskeaksi. Nyt tuoreena se on aika keltainen. Tietenkin geeliintyminen myös muutti väriä. Toivottavasti tuoksuöljystä on vielä jotain jäljellä. Kuumuus haihduttaa tuoksua ja tähän saippuaan saattaa ainoastaan jäädä mieto tuoksu. Muottina käytin 1,5 litran maitotölkkiä, joten leikkasin saippuaviipaleet vielä puolikkaiksi. Nyt niitä on aika monta, mutta ei haittaa :)

Pikkusaippuoita rivissä
 

5 kommenttia:

  1. Wow, I love your soap! I love the colors and swirls and the texture on top. I really enjoyed reading your approach to how you made this soap, I bet you learned so much! I agree with you, cutting into the soap for the first time is the most exciting part for me too, it’s a surprise every time :) Thanks so much for linking to my blog too, that was really sweet of you. I’m looking forward to seeing what you experiment next with, what’s next on your list to try?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks again :) Next I want to make soap from frozen oat milk and hope that it is not going to overheat :D And then I´m going to pick some flowers, plants and other stuff from the forest and see what I can use in my soaps.

      Poista
    2. Fun! I can't wait to see what you come up with next :)

      Poista
  2. Kiitos muuten saippuanteko kurssista. Kun kirjoitat miten saippuaa tehdään se tuntuu niin helpolta mutta en uskaltaisi alkaa yksin tekemään niittä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan. Saippuanteko on ihan samanlaista kun leipoisi kakkua :D On se ihan helppoa kun on tehnyt muutaman kerran.

      Poista