Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 6. joulukuuta 2012

Glögisaippua

Sain yhtäkkiä päähänpiston tehdä glögisaippuaa. Googlasin minkälaisia saippuoita muut olivat tehneet, mutta löysin vain glyseriinimassasta tehtyä glögisaippuaa ja yhden kommentin jossa kerrottiin että glögisaippuasta ei tullut mitään kun se kuohui ja ylikuumeni. Noh, minä mietin että miten sen voisi välttää. Päädyin tekemään saippuan sokerittomasta glögistä ja totesin että jos laitan sen uuniin niin eihän se silloin se ei kuumene liikaa tai lähde kuohumaan. Ja saippuanteko sujui itse asiassa ihan mallikkaasti. Harmi vaan että glögin tuoksu ei säily saippuassa. Ensi vuonna pitää ostaa glögin tuoksuista tuoksuöljyä.


Glögisaippua

250 g kookosrasvaa
100 g palmuöljyä
250 g rypsiöljyä
100 g seesamiöljyä

3% natriumlaktaattia
97 g lipeää + 97 g vettä
Kiisselivaiheessa lisäsin 194 g kylmää glögiä.

Saippuan kypsyttyä lisäsin siihen 20 g mangovoita johon sekoitin 1/3 tl punaista mica-väriä ja 5 ml Hunajapipari-tuoksuöljyä.

Kun lisäsin glögin löysään saippuakiisselin niin se muuttui pieneksi hetkeksi tumman myrkynvihreäksi, mutta kun sekoitin tiuhaan niin kiisseli muuttui punertavan beigeksi. Samalla saippuasta tuli paksumpaa kiisseliä. Kemia on kyllä mielenkiintoista, kun lisää nestettä niin massa paksunee :) Mica värin lisäsin vain sen takia että saisin hieman punaisempaa saippuaa. Tuo määrä ei kyllä riitä jos haluaa ihan punaista saippuaa, mutta pieni punainen sävy on kiva. 

Leikkasin saippuan muutaman tunnin kuluttua ja se oli vielä lämmin. Leikkaaminen sujui yhtä näppärästi kun olisi isoa edamjuustoa leikannut. Saippua oli pehmeää ja kiinteää. Tämä on oikeasti ensimmäinen ohp-saippua joka on melestäni onnistunut siinä mielessä että sappuamassa oli tarpeeksi löysää. Muutama ilmakupla jäi, mutta se ei haittaa. Ja tuoksu on huumaava :) 


This soap is made with a drink called "glögi" in Finnish. It is a typical Christmas drink. It is similar to mulled wine, but you can buy also some with no alcohol. You can read more about it here. But basically it is made on juice (or red wine) and lot of warm spices like cinnamon, bitter orange, clove, cardamom and ginger. The smell doesn´t last through the soaping process, that is why I put a little bit of Gingerbread FO. This is a OHP-soap, because the sugars in glögi can make the soap to overheat. I also used a sugarfree glögi because I did not want a strong reaction. I used coconut oil, palm oil, rapseed oil and sesame oil in this recipe. After the soap had cooked for one hour I added 20 g of melted mango butter and a little bit of red mica. Just so the soap would have a red tone.

8 kommenttia:

 1. I am so glad to see you use local products in your soap, Marika! The smell is one of my favourites( thanks to your soap I have been using now ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I love trying new ingredients and what is more easy than using something that is local and easy to get :) The smell of gingerbread and glögi is similar, just that the drink is more fruity.

   Poista
 2. Same here,i've started using my gingerbread soap,smells amazingly!
  I wish I could taste some of that drink (its alcohol version),cos milled wine is so popular here in winter. Is the original colour red?
  Great ingredients,it's very original soap!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The traditional color of glögi is dark red. You can make your own glögi. Maby I could try to find a recipe for you? I just buy mine redy from the lokal market :D

   Poista
  2. Great,thanks! Now, you made me wonder if the recipe is different from ours,so I googled it and it seems there is no a big difference. Here it is our recipe for mulled wine: you boil the red wine with sugar and add spices like cinnamon,nutmeg or clove. Ready to serve,hot! Non-alcohol version doesn't exist,or least I don't know about it.
   What was the original colour of your soap batter? I would't expect any colour was needed.

   Poista
  3. The soap was light brownish red before I added the mica.

   If you want glögi without alcohol you can make it from juice made from berries, for example blackcurrant, cranberry, lingonberry. Well, if you want to you can add alcohol to that too :D

   Poista
 3. Wow, that really looks like CP Marika, great job on the OHP! I love the color, it really looks like mulled wine, I bet it smells great with the gingerbread f.o.!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Cee! The soap was very liquid after 20 minutes in the oven and it stayed that way.

   Poista