Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Terve taas pienoisen joulutauon jälkeen

Joulukiireet, lahjojen teko ja työkiireet ovat pitäneet minut pois blogistani. Mutta se ei tarkoita että kotikosmetiikkaa ei olisi valmistunut. Tein sukulaisille lahjaksi verigreippijalkakylpysuolaa sekä kahvkuorintaa. Itselleni tein kuorintaa jonka tuoksuksi laitoin porkkanakakkutuoksuöljyä. Se on semmoinen tuoksuöljy joka on aiheuttanut minulla suurta päänvaivaa. Tein kahdet isohkot saippuat jotka menivät lähes pilalle tuoksuöljyn takia. Se jässäytti saippuan sekunneissa vaikka käytin täyttä vesimäärää. No ne saippuat on jo osittain sulatettu uudestaan. Tarkoituksena oli tehdä herkullisen näköinen keltaruskea saippuakakku, josta oli tarkoitus leikata kakkupaloja. No siitä tuli ihan jotain muuta :D

Sukulaiset saivat kauniimmat ja suuremmat purkit :)

Verigreippijalkakylpysuolan värjäsin laimennetulla karamellivärillä vaaleanpunaiseksi. Jos olisi ollut keltaista niin siitä olisi saanut kauniin oranssinpunaista kylpysuolaa. Tuoksuna käytin verigreipin eteeristä öljyä. Se on makea, mutta samalla raikas.

Kahvikuorinta taas sisältää oliiviöljyä (periaatteessa mikä tahansa muu öljy käy, esim. manteliöljy), raastettua saippuaa (minä käytin paranneltua oliivisaippuaa), hieman kätettyjä kahvinpuruja, hienoa merisuolaa ja vaniljakahvi tuoksuöljyä. Mielestäni se tuoksuu enemmänkin toffeelle, mutta on ehdottomasti herkullinen tuoksu.

Tein tänään kahdet saippuat. Toisen niistä liittyy tämä. Osa ehkä osaa arvata mistä saippuasta on kyse ;) 


It´s been a while. I´ve been busy, but I´ve still got time for making soap and stuff. For Xmas gifts I made Pink Grapefruit foot salt and Coffee body scrub. Love them both, so I had to make also some for me and hubby. 

In the last picture there is a clue for what a soap that I made today contains. Maybe some of you know what that is ;) 

maanantai 17. joulukuuta 2012

Joululahjako?

Osallistuin jonkun aikaa sitten Mutku mie haluun-blogin arvontaan. No en voittanut, mutta ystävällinen Heiri arpoi vielä kolme yllätyspalkintoa ja silloin onnetar suosi minua :) Käykää kurkkaamassa Heirin blogia. Hän on taitava askartelija ja ompelija. Niin ja hän avaa kohta oman saippuakaupan (olen kateudesta vihreänä).

Tänään kun tulin väsyneenä kotiin työpäivän jälkeen, tipahti postilaatikosta paksu kirje lumihankeen. Minun piti heti tarkistaa että kuka on lähettänyt minulle postia. Ette tiedä kuinka iloinen ja otettu olin kun avasin kuoren! Katsokaa nyt kuinka kaunis iso joulusydän ja siihen oli kiinnitetty minun lempiväriä oleva avaimenperä/laukkukoru.



Suurin yllätys oli että pakettiin oli lisätty tonttukortti joka on lahjakortti mutkutin saippuakauppaan <3 Olisipa jo helmikuu!!!


perjantai 14. joulukuuta 2012

Aurinkosaippua

Siitä lähtien kun ostin kukkamuotin niin olen miettinyt ja pohtinut miten voisin käyttää hyväkseni kukan kuviota. Yhtenä pimeänä aamuna kun oli koiran kanssa lenkillä katselin mustansinistä taivasta ja huomasin että kaipasin aurinkoa erittäin paljon. Silloin välähti :D Minähän teen kukkamuotilla aurinkosaippuan! Kukkakuvio on erittäin paljon auringon näköinen. Ehkä kukka esittää auringonkukkaa? Aurinko onkin ollut hailakan keltainen pitkään.


Tämä saippua pitää tehdä kahdessa vaiheessa. Eli ensin tehdään auringot ja tämän jälkeen vasta taivas/tausta.

Aurinkoja varten käytin:

100 g kookosöljyä
55 g manteliöljyä
145 g rypsiöljyä

1 % natriumlaktaattia
1 tl keltaista savea + vähän keltaista saippuaväriä
5 ml GF Paradise-tuoksuöljyä
84 g vettä ja 40 g lipeää

Ohjetta suunniteltaessa piti huomioida että tuoksuöljy ei värjää ruskeaksi ja että se ei jässähdä saippuamassaa. Enhän minä halua ruskeaa aurinkoa joka on ihan klimppinen sen takia ettei saippuamassaa tahtonut saada muottiin.
Paradise tuoskuöljy on jotenkin jännä. Siinä on mausteita ja lämpöä ja samalla kukkia ja hedelmiä. Virallinen tuoksukuvaus Pienen tuoksukaupan sivulla on seuraavanlainen: "Ylellinen hedelmäinen puutuoksu, jonka huippunuotteina ovat bergamotti ja ruusu. Makeat, aromikkaat karhunvatukat, kuivat lehdet, ambra ja kaneli pyöristävät tätä upeaa tuoksua." Mielestäni tuoksuöljy kiihdytti hieman saippuoitumisprosessia, vaikka ehdin saamaan saippuan muottiin ihan kivasti. Natriumlaktaattia laitoin saippuaan ihan sen takia että saisin sen helpommin ja nopeammin pois muotista.

Kun auringot olivat kovettuneet oli tarkoitus että teen samalla ohjeella toisen saippuamassan jonka värjään mustalla ja violetilla. No huomasin että manteliöljy oli loppu. Ei hätiä mitiä. Piti vaan kehitellä toinen ohje.

100 g kookosöljy
155 g rypsiöljy
45 g maapähkinäöljyä

40 g lipeää + 84 g vettä
Mustaa ja violettia saippuaväriä.

En sekoittanut tätä saippuamassaa kovinkaan kauan. Tarkoituksena oli että saippuan saa helposti kaadettua kannusta. Valmiit auringot laitoin maitopurkkien pohjiin ja kaadoin varovasti tumman saippuamassan. Vähän sain putsata aurinkoja, kun käsi ei ollut niin vakaa.


Lopputulos on mielestäni kiva :) Ainoa huono puoli tässä saippuassa oli se että tumma saippua ei meinanut kovettua. Odotin viikon ja sen jälkeen laitoin saippuan vielä pakastimeen, jotta sain ne kohtuu nätisti muotista pois. Seuraavalla kerralla muistan myös laittaa natriumlaktaattia taustaan niin jos se sitten kovettuisi paremmin :D

I got the idea to make this sun soap one morning when I was walking my dog. The sky had been grey for weeks and the sun was very pale yellow that morning. This soap contains coconut oil, sweet almond oil, peanut oil and rapeseed oil. And I got to try the new yellow clay I bought a while ago. The dark parts are colored with black and purple colorant. I had to wait for a week for the dark soap to get hard because I forgot to put sodium lactate in it and I had to make a very liquid soap to be able to pour it in the mold.

perjantai 7. joulukuuta 2012

Saimme eilen perheenlisäystä :D

Tässä pieni pala elämää, joka ei liity saippuaan.



Meille muutti eilen Allu <3 Hän on 1,5v vanha luppakorvakani. Luonteeltaan hän on utelias, rohkea, touhukas ja aktiivinen (ja viriili). Ei edes pelännyt meidän 32 kg painavaa hurttaa joka vikisi innoissaan koko eileisen päivän. Koiran mielestä Allun on ihan turha olla häkissä vaan olisi paljon mukavampaa touhuta päivät pitkät yhdessä. Ja Allu raukka on ihan märkä kun koiruuden mielestä pupu pitää pestä. Eilen illalla molemmat elukat olivat tyytyväisiä kun saivat porkkanat syödäkseen.

Yesterday Allu the rabbit  <3 became a part of our family. He is 1,5 years old and he is very curious, brave and active. He wasn´t even afraid of our large dog. In the evening Allu and the dog ate carrots and were both happy.

Pitäsikö syödä Allun siemensekoituksen? / Should I eat Allu´s food?

Vieläkö se mussuttaa sitä eilistä porkkanaa? Minä söin omani jo eilen. / Does he still eat the same carrot? I ate mine yesterday.

Pusu / Kiss

torstai 6. joulukuuta 2012

Glögisaippua

Sain yhtäkkiä päähänpiston tehdä glögisaippuaa. Googlasin minkälaisia saippuoita muut olivat tehneet, mutta löysin vain glyseriinimassasta tehtyä glögisaippuaa ja yhden kommentin jossa kerrottiin että glögisaippuasta ei tullut mitään kun se kuohui ja ylikuumeni. Noh, minä mietin että miten sen voisi välttää. Päädyin tekemään saippuan sokerittomasta glögistä ja totesin että jos laitan sen uuniin niin eihän se silloin se ei kuumene liikaa tai lähde kuohumaan. Ja saippuanteko sujui itse asiassa ihan mallikkaasti. Harmi vaan että glögin tuoksu ei säily saippuassa. Ensi vuonna pitää ostaa glögin tuoksuista tuoksuöljyä.


Glögisaippua

250 g kookosrasvaa
100 g palmuöljyä
250 g rypsiöljyä
100 g seesamiöljyä

3% natriumlaktaattia
97 g lipeää + 97 g vettä
Kiisselivaiheessa lisäsin 194 g kylmää glögiä.

Saippuan kypsyttyä lisäsin siihen 20 g mangovoita johon sekoitin 1/3 tl punaista mica-väriä ja 5 ml Hunajapipari-tuoksuöljyä.

Kun lisäsin glögin löysään saippuakiisselin niin se muuttui pieneksi hetkeksi tumman myrkynvihreäksi, mutta kun sekoitin tiuhaan niin kiisseli muuttui punertavan beigeksi. Samalla saippuasta tuli paksumpaa kiisseliä. Kemia on kyllä mielenkiintoista, kun lisää nestettä niin massa paksunee :) Mica värin lisäsin vain sen takia että saisin hieman punaisempaa saippuaa. Tuo määrä ei kyllä riitä jos haluaa ihan punaista saippuaa, mutta pieni punainen sävy on kiva. 

Leikkasin saippuan muutaman tunnin kuluttua ja se oli vielä lämmin. Leikkaaminen sujui yhtä näppärästi kun olisi isoa edamjuustoa leikannut. Saippua oli pehmeää ja kiinteää. Tämä on oikeasti ensimmäinen ohp-saippua joka on melestäni onnistunut siinä mielessä että sappuamassa oli tarpeeksi löysää. Muutama ilmakupla jäi, mutta se ei haittaa. Ja tuoksu on huumaava :) 


This soap is made with a drink called "glögi" in Finnish. It is a typical Christmas drink. It is similar to mulled wine, but you can buy also some with no alcohol. You can read more about it here. But basically it is made on juice (or red wine) and lot of warm spices like cinnamon, bitter orange, clove, cardamom and ginger. The smell doesn´t last through the soaping process, that is why I put a little bit of Gingerbread FO. This is a OHP-soap, because the sugars in glögi can make the soap to overheat. I also used a sugarfree glögi because I did not want a strong reaction. I used coconut oil, palm oil, rapseed oil and sesame oil in this recipe. After the soap had cooked for one hour I added 20 g of melted mango butter and a little bit of red mica. Just so the soap would have a red tone.

perjantai 30. marraskuuta 2012

Kookosmaito-kananmunashampoo

Olen tehnnyt pelkästään pieniä eriä shampoosaippuaa, koska en halua säilyttää suuria määriä shampoota joka ei sovikaan minun hiuksilleni. Ne shampoot jotka olivat hyviä kesällä ovat nyt hieman liian peseviä. Nyt kun on ollut muutamia pakkaspäiviä, huomaan että hiukseni kaipaavat hieman enemmän kosteutta. Tällä hetkellä lumi tuiskuaa oikein kunnolla ja vaikka ei ole montaa pakkasastetta hiukset kuivuvat kun joutuu pitämään pipoa päässä. Ehkä tänä viikonloppuna voisin tehdä pitkästä aikaa kosteuttavan ja ravitsevan jogurttihiusnaamion.

Kourallinen aurinkoa
Tähän shampoosaippuaan keräsin kaikki ainekset jotka ovat tähän mennessä tuntuneet hyviltä hiuksissani. Mietin pitkään että laitanko tähän karitevoita, mutta en laittanut. Syy siihen on että yhdessä shampoossa oli sitä ja hiukseni rasvoittuivat jo saman päivän aikana.

100 g kookosöljyä
50 g possunrasvaa
30 g risiiniöljyä
120 g oliiviöljyä

Nesteenä käytin 84 g kookosmaitoa ja kiisselivaiheessa lisäsin vielä kokonaisen kananmunan.
Tuoksuna käytin 10 ml GF Lakritsi-tuoksuöljyä (nam, nam :D )

Kananmuna vahvistaa hiuksia ja lisää kiiltoa (tästä hiukseni pitävät erityisen paljon, eikä se rasvoita) ja kookosmaito puhdistaa hellästi ja lisää vaahtoavuutta. Shampoosaippuassa ei mielestäni voi olla liian paljon kuplia ja vaahtoa. Hiukset on helpompi pestä kun shampoo vaahtoaa. Olen kokeillut muutamia saippuoita hiuksiini ja niissä vaahto "loppuu kesken" enkä saa hiuksiani pestyä kunnolla. Tällä ohjeella sain 5 ja ½ pientä shampoosaippuaa.

Tämän shampoosaippuan tekeminen meni kuin oppikirjan mukaan. Se kiisselöityi helposti, mutta ei kuitenkaan jässähtänyt. Saippuat geeliintyivät, vaikka en ollut peittänyt muottia. No kananmuna aiheuttaa kuumenemisen. Shampoosaippuoista tuli harmahtavia geeliintymisen takia, mutta ei se haittaa. Todennäköisesti ne vaalenevat reilusti parin kuukauden aikana. Olen hieman malttamaton, mutta minun pitäisi vielä odottaa kaksi viikkoa ennen kun kokeilen shampoosaippuaa.

There is a snow storm in Finland. Two days ago there wasn´t any snow. Today there is snow up to my ankles and it´s still snowing more. So now is the perfect time to make sure my shampoo soap is moisturizing.

This is a small batch of coconut milk and egg shampoo soaps. I nowadays make only small batches of shampoo soaps, because I dont´t want "tons of" shampoo soap that isn´t suitable for my hair. Those shampoos I made in the summer are a bit drying now when the weather is getting colder. I have noticed that my hair needs more moisture.
 
I´ve put in this shampoo soap all those ingredients that I have noticed that my hair likes the most. It´s coconut oil, lard, castor oil, olive oil, coconut milk and egg. From this 300 g batch I got 5 ½ small shampoo soaps. Haven´t tried this yet. I still have to wait two weeks for the shampoo soap to cure.

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Vesimelonin näköinen kasvosaippua

Inspiroiduin niin Natalian tekemästä vesimelonisaippuasta, että minun oli ihan pakko tehdä oma versio. Pitihän minun miettiä mitä "omaa" haluan tähän saippuaan. Melkein heti tuli mieleen että minullahan on punaista ja vihreätä savea! Teen tietenkin kasvosaippuan :) Kesällä tekemäni kasvosaippua jossa on lääkehiiltä ja vihreää savea on toiminut oikein hyvin. Sillä saa meikitkin pestyä pois. Mutta aina pitää kokeilla jotain uutta.



Vesimeloni kasvosaippua

100 g kookosöljyä
150 g oliiviöljyä
30 g karitevoita
50 g possunrasvaa
20 g risiiniöljyä
50 g auringonkukkaöljyä

54 g lipeää
152 g mangososetta+vuohenmaitoa pakastettuna
(lisäsin myöhemmin vielä 36 g pakastettua vuohenmaitoa)
Tuoksuna greipin ja ( May Changin litsean) eteerisiä öljyjä.
Mustia seesamsiemeniä (muita siemeniä voi käyttää, minulla oli kotona ainoastaan seesaminsiemeniä jotka olivat mustia).
Vihreätä ja punaista savea sekä hieman titanioksiidia.

Tein saippuan ihan tuttuun tapaan perusohjeella. Lipeän sekoitin pikkuhiljaa jäiseen mango-vuohenmaitoseokseen. Siitä tuli aika paksua ja oli kun siinä olisi ollut ainoastaan mangososetta. Lipeä ei tahtonut liueta seokseen, joten lisäsin vielä 3 pientä kuutiota pakastettua vuohenmaitoa. Uskalsin tehdä tämän, koska käytin vesiprosenttina 38 %, ja se ei ole vielä ns. täyttä määrää. Nyt lipeäseos oli paremman tuntuista ja nestemäisempää. Tämä tietenkin johti siihen että saippuamassa oli aika nestemäistä kun kaadoin ensimmäisen kerroksen muottiin. Sain odottaa ainakin 10 min ennen kun sain vaalean kerroksen kaadettua vihreän kerroksen päälle. Ja odottelin vielä lisää ennen kun punainen saippua oli tarpeeksi paksua että siihen pystyi tekemään kuvioita. 

Saippua sai geeliintyä ihan rauhassa ilman että peittelin saippuan. Siinä menikin useampi tunti ennen kun saippua edes tuntui lämpimältä. Tämä oli vasta illalla ennen nukkumaanmenoa geeliintynyt vaikka tein sen heti puolen päivän jälkeen. Ihan kiva lopputulos vaikka Natalian saippua on nätimpi :) May Changin tuoksu on aika voimakas, mutta ihanan sitrusmainen. Tulee ihan mieleen lapsuuden hedelmäkarkki.

This is a facial soap that is inspired by Natalia´s watermelon soap. It contains frozen goat milk and pureed mango, coconut oil, sunflower oil, shea butter, olive oil, castor oli and lard. It is colored with green and red clays and a little bit of titanium dioxide. It is scented with Grepefruit EO and May Chang EO.

maanantai 26. marraskuuta 2012

Ruusunmarjatee-hunajasaippua

Muutama päivä sitten katselin ihastuneena näitä saippuoita ja ihailin niiden väriä. Huokaus! Saippuan pinta on herkän violetinharmaa ja sisältä tumman punaisen ruskea. Tuli heti mieleen punaviinisaippuani, josta on tullut yksi minun suosikkisaippuoista. Se sopii hyvin sekä hiuksiin että vartaloon.


Ruusunmarjatee-hunajasaippua

80 g kookosrasvaa
120 g oliiviöljyä
50 g maapähkinäöljyä
50 g possunrasvaa

125 g vahvaa ruusunmarjateetä + 41 g lipeää
1 tl hunajaa
5 ml Santas Pipe-tuoksuöljyä

Valmistin ruusunmarjateen hyvissä ajoissa ja jäädytin sen jääkaapikylmäksi. Käytin yhtee mukilliseen vettä, kolme teepussia. Väri oli ihanan viininpunainen. Arvoin kauan että sekoitanko lipeän veteen ja lisään loput nesteestä kiisselivaiheessa. Päädyin siihen että sekoitin hunajan 2/3 teetä ja lipeän 1/3:aan. Eli sekoitin 41 g lipeää 41 grammaan teetä. Ajattelin että jos tee-lipeäseos menee jotenkin pilalle niin minulla on vielä teetä josta teen saippuaa. 

Sekoitin ensin ainoastaan lipeäteen rasvoihin ja sekoitin sauvasekoittimella. Siitä tuli hyvin, hyvin löysää kiisseliä. Mutta siinä vaiheessa kun sekoitin lopun teen ja hunajan niin saippuasta tuli paksua kiisseliä muutamassa sekunnissa. Saippuan väri vaihtui vaaleanruskeasta myrkynvihreään ja hetkessä punaisenoranssiksi. Eli taas aika saman väristä kun punaviinisaippua oli ennen kun se geeliintyi. 

Laitoin kiisselöidyn saippuamassan yksittäismuottiin, mikä jälkeenpäin ajateltuna ei ollut ehkä hyvä idea. Halusin että saippua ehdottomasti geeliintyisi. Eli ei siinä auttanut muu kun että peitin muotin leivinpaperilla ja siihen päälle laitoin vielä pyyhkeen. Sitten vaan peukut pystyyn että geeliintyminen onnistuu! Ja onnistuihan se. Kunhan saippuan päällä oli kahdet isot kylpypyhkeet. Huomasin että ikkunasta näemmä vetää ja osa saippuosta geeliintyi helposti ja ne jotka olivat lähempänä ikkunaa eivät meinaneet geeliintyä, ei millään. Onneksi meillä on paljon pyyhkeitä

Väri ei ole yhtään sitä mitä olin ajatellut. Toivoin saippuaa jossa olisi liilan sävyä, mutta minä pidän tästä tummanruskeasta sävystä joka on aika punaisenoranssi. Itse asiassa olen aina hyvin iloinen siitä jos saan tummaa saippuaa luonnonvärejä käyttäen. Tekovaiheessa en yhtään ajatellut sitä että hunaja saattaa antaa myös ruskeata väriä. Ehkä teen vielä yhden pienen annoksen ruusunmarjateesaippuaa jossa ei ole hunajaa.

This is my rosehip honey soap. It contains coconut oil, olive oil, peanut oil and lard. I mixed the lye with strong rosehip tea. It is scented with GF Santas Pipe FO. First I didn´t like it at all, but it smells wonderful in soap. You should never smell FO straight from the bottle. I had wished for a reddish purple soap, but I like the strong color from the tea. When I made this soap I didn´t think at all that honey would color the soap brown.

sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Hoitoaineet ruusunmarjateestä

Sorbettia?

Tein taas hoitoainetta luotto-ohjeella. Eli etsikää se Pienen tuoksukaupan sivuilta ;)

Normaaleille hiuksille tarkoitettuun hoitoaineeseen (eli minun päälle sopivaa) käytin ½ rkl avokadoöljyä ja 8 rkl ruusunmarjateetä. Eikö ole nätti vaaleanpunainen väri?

Äitini toivoi taas rasvaisempaa hoitoainetta niin hänelle laitoin 1 ½ rkl avokadoöljyä ja 1 ½ rkl manteliöljyä. Toivottavasti tämä hoitoaine on tarpeeksi hoitavaa. Hänellä on kovin kuivat ja käsitellyt hiukset. Tästä hoitoaineesta tuli persikanväristä. Todennäköisesti sen takia että avokadoöljy on niin vihreätä.

Olen huomannut että kun käytän teetä hoitoaineessa niin BTMS-emugointiainetta tarvitaan hieman enemmän. Eli laitan kukkurallisen ruokalusikallisen. Joskus kokeilin laittaa 1 ½ rkl BTMS:ää, mutta se oli liikaa. Emugointiaine ei sulannut ja sain laittaa nestettä todella paljon enemmän. 

Yksi huomio lisää :D Joudun normaalisti taistelemaan koko talven (tai syksystä kevääseen) ihan älyttömän sähköisistä hiuksista. Tänä talvena tätä ongelmaa ei ole ollut kun kerran. Ja se oli kun olin yökylässä ja pesin hiukseni kaupan shampoolla. En tiedä onko se hapanhuuhtelu vai hoitoaine joka poistaa sähköisyyttä, koska välillä en käytä kumpaakaan. Mutta jokin tässä toimii paremmin kuin aikaisempina talvina.

These are conditioners made from rosehip tea. The peach colored is for dry hair. It contains 1 ½ tbs avocado oil and 1 ½ tbs sweet almond oil. The pink colored conditioner is for me and it contains ½ tbs avocado oil. These are made with my favorite recipe (oil, BTMS and herbal tea).

Mitä itse lähetin saippuanvaihdossa

Halusin vielä näyttää mitä lähetin eteenpäin saippuanvaihdoissa. Tein yhteensä neljä eri saippuaa. Sovimme Eijan, Ceen ja Gordanan kanssa että lähetämme yhden tutun ja turvallisen saippuan ja yhden jossa on käytetty uutta ainesta tai tekniikkaa.


Tämä on se minun luottosaippua: mangosaippua. Olen tehnyt siitä monen monta versiota, mutta ne versiot jossa on maitoa ovat piirun verran parempia. Tässä mangosaippuassa on nesteenä vuohenmaitoa ja kiisselivaiheessa lisäsin soseutetun mangon. Mangojen kanssa oli hieman ongelimia. Sain ostaa yhteensä 5 kpl ennen kun sain käsiini sellaisen joka ei ollut raaka tai jo ylikypsä kiven ympäriltä. Muuten tämä saippua sisältää mangovoita, palmuöljyä, oliiviöljyä, kookosöljyä ja risiiniöljyä. Tuoksuna tässä on Tropicana-tuoksuöljyä, joka on juuri se tuoksuöljy johon en ikinä kyllästy.



Tämä on se saippua jossa kokeilin uutta tekniikkaa, eli hanger swirliä. Olen ihan tyytyväinen tähän, mutta olin toivonut että valkoinen raita olisi hieman ohueempi. Mies tykäistyi tähän ja sanoi että hän haluaa tämän heti käyttöön. No saippua oli silloin viikon vanha. Laitoin tähän saippuaan mausteista tuoksua, eli sekoitin Granaattiomenaa ja vaniljaa. Pelkäsin ensin että tämä saippua ei tuoksuisi miltään, koska tuoksu hävisi melkein kokonaan kun saippua kovettui. Onneksi tuoksu tuli takaisin kun saippua kypsyi. Tässä saippuassa on kaakaovoita, kookosöljyä, risiiniöljyä, oliiviöljyä ja palmuöljyä.


Seuraavat saippuat lähetin Majalle ja Natalialle. Heidän kanssa sovimme että kokeilemme uutta ainesta ja pisaratekniikkaa. No, minun pisaroista ei tullut yhtään mitään :D Ihan nättejä saippuoita niistä tuli kuitenkin.


Tämä liila-oranssi saippua tuoksuu Lumienkeliltä, joka on herkkä tuoksu jossa on myös makeutta. Uutena aineksena käytin soijamaitoa. Siitä tuli heti minun suosikki. Nyt onkin pakastimessa valmiina soijamaitoa odottamassa uusia saippuantekoprojekteja. Rasvoina käytin kookosöljyä, manteliöljyä, palmuöljyä, oliiviöljyä ja risiiniöljyä. Ongelmana tässä saippuassa oli se että liila saippua paksuuntui nopeasti ja oranssi oli todella juoksevaa. Oranssi saippua sekottui liilaan enkä saannut pisarakuvioita. Kun leikkasin saippuan niin totesin että tämähän voisi olla halloweensaippua :D Oranssista kuviosta tuli mieleen kurpitsa :)






Tämä on kaakao-piparkakkusaippua. Se on myös täyssoijamaitosaippua. Ja taas kävi samalla tavalla. Saippua oli liian löysää vaikka odotin ja sekoitin. Eli kuviosta tuli aika samanlainen kuin yllä olevassa saippuassa. Saippua tuoksuu ihanalle joululle. Kaikkia ihania piparkakkumausteita. Aineksina on oliiviöljy, kooksöljy, palmuöljy ja risiiniöljy.

These are the soaps I sent to the soap swappers. The two first soaps went to Eija, Cee and Gordana. 

The first soap with the orange swirls is my mango and goat milk soap. It contains pureed mango, mango butter, coconut oil, olive oil, palm oil and goat milk. It smells like tropical fruits.

The second soap is my hanger swirl soap. It scented with Pomegranate and Vanilla. I used in this soap cocoa butter, coconut oil, olive oil, castor oil and palm oil. My hubby loves this soap and he wanted to use it when it was one week old :D

The third and fourth soaps went to Maja and Natalia. We decided to try a new ingredient and the droplet technique. I didn´t get any droplets because the soap was too thin. Even if I mixed and waited. But I think I got a very unique swirl. The purple soap could be a Halloween soap. The orange swirls remind me of a big pumpkin :D The brown soap is my cocoa gingerbread soap. It smells so like xmas. Both soaps are made with soy milk. It is my new favorite! And I do have soy milk in my freezer ready waiting for my next soaping project. These soaps contain coconut oil, palm oil, olive oil and castor oil. The purple one contains also sweet almond oil.

lauantai 24. marraskuuta 2012

Aloittelijan saippuanteko-opas: Osa 5 Oman saippuareseptin suunnittelu ja SoapCalc-lipeälaskurin käyttö

Kun on kokeillut saippuantekoa niin monet innostuvat tekemään omia reseptejä, jotka sopivat juuri omalle iholle. Kaikki ihotyypit kaipaavat hellyyttä ja kosteutta, mutta rasvainen teini-iho kaipaa ihan erilaista saippuaa kun kuiva ja herkkä atooppinen iho. Osasta 3 voi tarkistaa minkälaisia rasvoja ja öljyjä haluaa valita saippuaansa.

Aloitetaan kuitenkin SoapCalc-lipeälaskurin käytöstä. Minä pähkäilin alussa sen kanssa todella paljon, mutta nyt se tuntuu todella helpolta. Kannattaa avata SoapCalc-ohjelma niin on helpompi seurata ohjeita.

1. Ensin laskurissa pitää valita mitä lipeää käyttää. Kun tekee palasaippuaa niin se on natriumhydroksidi, NaOH. Laskurissa on myös KOH, kaliumhydroksidi, jota käytetään kun tehdään nestesaippuaa.

2. Toiseksi valitaan mitä yksikköä käytetään kun mittaa rasvat ja öljyt. Suomessahan me käytämme grammoja, eli valinta on "Grams".

3. Kolmannessa kohdassa valtaan lipeäveden vahvuuden. Aloittelijan ei oikeastaan tarvitse tietää tästä mitään. Sinne on merkitty 38 % valmiiksi, se on ihan hyvä. Itse käytän useasti 28 % jos tiedän että tuoksuöljy ei kiihdytä saippuoitumisprosessia, eli että saippua ei kiisselöidy liian nopeasti. Eli mitä pienempi vesimäärä, sen helpommin saippua kiisselöityy, mutta saattaa myös olla vaikea saada saippuaa muottiin jos saippua kiisselöityy liian nopeasti. Jos käytän kukkaistuoksua (joka tekee sen että saippua jässähtää nopeasti) vaihdan lipeälaskuriin kohdan "Water : Lye Ratio". Siihen kirjoitan 3:1. Tämä tarkoittaa että lipeävedessä on 3 osaa vettä ja 1 osa lipeää. 

4.  Neljännessä kohdassa valitaan ylirasvoittuvuusprosentti ja tuoksuöljyjen määrän. Minä en koskaan käytä tuoksuöljy-kohtaa lipeälaskurissa. Hyvä sääntö on että 10 ml tuoksuöljyä per 500 g rasvoja. Jos tuoksu on voimakas, esim. hunajatuoksuöljy niin kannattaa laittaa vain 5 ml. Ylirasvoittuvuusprosentti tarkoittaa sitä että kuinka ison määrän rasvoista ei saippuidu. Mitä suurempi prosentti sen hoitavampi saippua. Tavallisessa saippuassa joka on tarkoitettu suihkusaippuaksi tai käsisaippuaksi on 5-7 % sopiva. Jos on kuiva iho voi valita 7-8 %. Shampoosaippuoissa käytän 2-4 %, koska haluan että saippua pesee hiukset eikä jätä ylimääräistä rasvaa niihin. Minulla onkin rasvoittuvuuteen taipuvainen tukka joka on lisäksi ohut ja liukas. Eli oikein tyypillinen suomalainen hius.

5. Kohdan viisi voi aloittelija ohittaa ihan kokonaan ja siirtyä kohtaan kuusi. 

6. Kohdassa kuusi listataan rasvat ja öljyt. Ne saa listaan klikkaamalla öljyn nimeä. Ne siirtyvät automaattisesti oikealla olevaan listaan. Oikealla olevassa listassa voi valita rasvojen ja öljyjen määrät joko prosentteina tai grammoina. Minä olen kokenut että on helpompi kirjoittaa grammamäärät. Muista siinä tapauksessa klikata pientä valkoista pallukkaa "gm" yläpuolella niin sen alla oleva lista muuttuu vihreäksi. Sen jälkeen listaan voi ihan kirjoittaa kuinka paljon rasvoja meinaa käyttää. Kun on näpytellyt kaikki haluamat rasvat tai öljyt siirrytään kohtaan seitsemän.

7. Tässä kohdassa lukee "Calculate Recipe". Kun sitä klikkaa niin ohjelma laskee rasvojen kokonaismäärän grammoina sekä samalla kuinka monta prosenttia kutakin rasvaa on. Tässä vaiheessa voi tarkistaa onko jotain rasvaa suhteessa liian vähän tai liian paljon. Esimerkiksi lanoliinia suositellaan että käytetään ihan pari prosenttia kokonaismäärästä. Jos ohje vaikuttaa ihan ok:lta niin klikataan "View or Print Recipe". Tällöin kone aukaisee sivun jossa lukee kaikki saippuaohjeen tiedot.


Calc © Recipe Name:  ESIMERKKIOHJE  Print Recipe
Total oil weight550
Water as percent of oil weight38 %
Super Fat/Discount7 %
Lye Concentration26.913 %
Water : Lye Ratio2.716:1
Sat : Unsat Ratio40 : 60
Iodine59
INS155
Fragrance Ratio0
Fragrance Weight0 Gm
IngredientPoundsOuncesGrams
Water0.4617.372209
Lye - NaOH0.172.71576.96
#Oil/Fat%PoundsOuncesGrams
1Olive Oil45.450.5518.818250
2Castor Oil3.640.0440.70520
3Coconut Oil, 76 deg32.730.3976.349180
4Almond Oil, sweet9.090.111.76450
5Shea Butter9.090.111.76450
Totals1001.21319.401550
Soap Bar Quality Suggested Range Your Recipe
Hardness 29 - 54 38
Cleansing 12 - 22 22
Conditioning 44 - 69 57
Bubbly 14 - 46 25
Creamy 16 - 48 20
Iodine 41 - 70 59
INS 136 - 165 155
Lauric 16
Myristic 6
Palmitic 10
Stearic 6
Ricinoleic 3
Oleic 45
Linoleic 8
Linolenic 0
AdditivesNotes
TÄHÄN VOI KIRJOITTAA OMIA MERKINTÖJÄ. MINÄ MONESTI KIRJOITAN MITÄ OLEN KÄYTTÄNYT NESTEENÄ. MINKÄLAISTA MUOTTIA KÄYTÄN YM.


Print Recipe

Eli tästä näkee mm. että saippuan rasvojen kokonaispaino on 550 g. Tämän kokoinen saippua on juuri sopiva maitopurkkimuottia varten. Ylirasvoittuvuusprosentti on 7 %, eli se sopii sekä normaalille että kuivahkolle iholle. Rasvojen lisäksi tarvitaan 209 g nestettä johon sekoitetaan 76 g lipeää. Lipeäkerroin pyöristetään AINA ALASPÄIN. Eli vaikka oheessa lukee 76,96 g niin mitataan 76 g eikä 77 g. Tällä varmistetaan että lipeä saippuoi kaiken rasvan ja saippuaan ei jää "käyttämätöntä" lipeää.


Soap Bar Quality Suggested Range Your Recipe
Hardness 29 - 54 38
Cleansing 12 - 22 22
Conditioning 44 - 69 57
Bubbly 14 - 46 25
Creamy 16 - 48 20
Iodine 41 - 70 59
INS 136 - 165 155

Yllä olevasta kaaviosta näkee minkälaisia ominaisuuksia saippualla on. 
Hardness = kovuus
Cleansing = puhdistuvuus
Conditioning = hoitavuus
Bubbly = vaahtoavuus
Creamy = kermaisuus

Iodine ja INS on tietääkseni lukuja jolla voi myös määritellä saippuan kovuutta. Niitä aloittelija ei tarvitse.

Toisessa sarakkeessa on suositusarvot joka ominaisuudelle ja ne auttavat varsinkin alussa kun tekee ensimmäisiä omia ohjeita.

Jos tätä ohjetta katsoo niin saippuasta tulee keskikovaa, hyvin puhdistavaa mutta kuitenkin ihan mukavan hoitavaa ja saippuan vaahdossa on sekä pientä (kermaisuus) että isoa kuplaa.


Lauric 16
Myristic 6
Palmitic 10
Stearic 6
Ricinoleic 3
Oleic 45
Linoleic 8
Linolenic 0

Tätä taulukkoa ei minun mielestä tarvitse kauheasti katsella. Se on lista saippuassa käytettävien rasvojen ja öljyjen rasvahapoista. 

Lopuksi ajattelin vielä listata mitkä rasvat sopivat minkälaiselle iholle niin aloittelijan on helpompi valita itselleen sopivat ainekset.

Normaali iho: Normaalille iholle voi käyttää ihan mitä tahansa rasvoja ja öljyjä, mutta kannattaa katsoa että saippuasta ei tule liian pesevää jolloin ihon pinta saattaa kuivua tai liian hoitavaa jolloin iho ei välttämättä puhdistu kunnolla.

Rasvainen iho: Kookos-, rypsi-, risiini-, auringonkukkaöljyä käytetään monesti kun halutaan puhdistavaa saippuaa, mutta kannattaa muistaa että rasvainen iho kaipaa myös kosteutta. Esim. pieni määrä avokadoöljy kosteuttaa ja hoitaa rasvaista ihoa sekä siinä on paljon vitamiineja.

Kuiva iho: Esimerkiksi avokado-, oliivi-, manteli-, risiini ja, jojobaöljy sekä karite-, mango- ja kaakaovoi kosteuttavat ihoa. 

Minä olen käyttänyt rohkeasti kaikenlaisia rasvoja ja öljyjä saippuoissani, koska vartaloni iho on normaali. Ainoastaan kasvosaippuassa olen katsonut tarkemmin mitä siihen laitan. Suihkusaippuoissa olen enemmänkin katsonut että pesevyys ei ole ollut ihan raja-arvojen korkeammassa päässä ja että hoitavuutta on enemmän. Lisäksi olen varmistanut että ylirasvoittuvuusprosentti on vähintään 7%. Silloin saippua ei kuivata ihoa.

Tämä oli tällä erää viimeinen osa aloittelijan saippuanteko-oppaasta. Nyt kaikkien pitäisi osata tehdä saippuaa :) Aina saa laittaa toivomuksia lisäohjeista ja pitääkin. Hauskoja saippuantekohetkiä!

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Lisää vaihtosaippuaa ;D

Päädyin vielä vaihtamaan saippuaa kahden ihanan saippuantekijän kanssa, Natalian ja Majan. He ilmoittautuivat saippuanvaihtoon piirun verran liian myöhään, joten ehdotin että voisimme kolmistaan muodostaa pienen saippuanvaihtopiirin. Ja kyllä kannatti! Päätimme että vaihdamme kahdet eri saippuat. Ideana oli että kokeilisimme uutta ainesta saippuassa ja toiseksi ehdotukseksi oli että kokeilisimme pisaratekniikkaa.

Majalta sain seuraavat saippuat. Hän on kotoisin Makedoniasta ja hän on erittäin taitava ja luova saippuantekijä.

Eikö ole suloinen pussukka ja pienet kukkatarrat? <3


Ylemmä saippuan nimi on "Breakfast buffet". Se sisältää mm. kananmunaa ja kauramaitoa. Tästä saippuan nimi tuleekin, kananmuna ja kaurapuurohan ovat tyypillisiä aamupalaruokia.

Alempi saippua on "Diva´s dessert", suklaasaippua jossa on vihreät kuviot jotka muistuttavat mintunlehtiä. Todella onnistunut pisaratekniikka. Minun saippuat eivät saaneet näin kauniita kuivoita, mutta niistä myöhemmin. Tämä suklaasaippua on tehty vuohenmaitoon, joka on erittäin hyvää ja ravitsevaa iholle. 

PS. en ole ottanut saippuoita paketeista ihan vaan sen takia että otan ne muuten heti käyttöön ja minulla on jo niin monta saippuaa käytössä :D

Natalialta sain taan kolme ihanaa saippuaa. Nämä saippuat saapuivat Belgiasta.

Tässä ne nyt ovat: Hello Kitty, Aloe Vera ja vesimelonisaippua. Minä haluan myös Hello Kitty-muotin!


Aloe vera-saippua on mielestäni klassisen kaunis ja yksinkertainen. Pitänee vielä kysyä että onko saippua koristeltu pippurilla vai onko tuo katajanmarja. Joskus yksinkertainen on vaan niin tyylikästä! Saippua sisältää mm. kookos-, risini-, avokado-, pellavansiemen- ja oliiviöljyä sekä kaakaovoita, aloe vera-mehua ja vuohenmaitoa. Eli oikein luksussaippua.


Minä haluan myös tehdä vesimelonisaippuaa! Vielä pitäisi hankkia vesimelonin tuoksuista saippuatuoksua. Natalia oli laittanut saippuaan kookos-, risiini-, oliivi-, palmu-, auringonkukka- ja viinirypäleensiemenöljyä sekä karitevoita. Vihreä osa on värjätty spiruliinalla ja punainen taas punaisella savella sekä red ochre-pigmentillä. Vesimeloninsiemeninä on taas unikonsiemeniä. Tämä saippua on mielestäni sekä söpö että tässä on huumoria.

More swapped soap. 

I got two more packages of soap, they are from Natalia and Maja. They both wanted to enter the soap swap, but it was a little bit late. But then we decided to have a little soap swap jut the three of us. And it was worth it!

The first soaps are from Maja. The top one is called Breakfast Buffet and contains egg and oatmeal milk. The second soap is called Divas Dessert and what a beautiful droplet technique. Maja writes that the pattern reminds her of mint leaves dipped into chocolate.

Natalia sent me three soaps! And the Hello Kitty one is almost too cute :) The simple Aloe Vera soap contains for example avocado oil, lin seed oil, cocoa butter, goat milk, aloe vera juice. The Watermelon soap is so funny. I want to make a similar soap, I like it so much. This soap contains coconut oil, castor oil, olive oil, palm oil, sunflower oil, shea butter and grape seed oil. And much more.

maanantai 19. marraskuuta 2012

Saippuanvaihtopaketti numero 3






Sain taas aivan ihanan paketin saippuaa. Lähettäjänä oli Moj sapun Serbiasta. Tai blogin nimi on Moj sapu. Taas näkee että ammattitaito on suuri. Ja se inspiroi minua tekemään lisää saippuaa ja harjoittelemaan uusia juttuja.

Tässä on luottosaippua jossa on mm. olutta, kaakaovoita, hunajaa ja kauraa. 

Tämä on ihanan sitruunalle tuoksuva hiilisaippua. Tätä meinaan ehdottomasti kokeilla kasvojen pesuun.
This is the third package I got in the soap swap. The sender has a blog called Moj sapun. Thank you! The first soap is a beer soap with cocoa butter, honey and oat meal. The second one smells like citrus and contains activated charcoal. And I also got an extra soap, Loofa soap. It´s cute :)

torstai 15. marraskuuta 2012

Aloittelijan saippuanteko-opas: Osa 4 Saippuan valmistaminen

Kehitin aloittelijalle helpon ohjeen, joka kuitenkin ei ole ihan perus oliivisaippua. Oliivisaippuaan tulee siis pelkästään oliiviöljyä, vettä ja lipeää. Tämä saippua on hellävarainen, se vaahtoaa mukavasti ja sopii herkälle, kuivalle ja atooppiselle iholle. Kaikki muut aineet paitsi lipeä löytyy normaalista ruokakaupasta, joten mitään ei tarvitse tilata netistä ja odotella pitkiä aikoja. Lipeänä tässä saippuassa käytin Viemäriraetta ihan sen takia että kaikki ainekset löytyisivä helposti. Tämä on ns. kylmämenetelmällä tehty saippua. Jos lukee englanninkielisiä ohjeita niin niissä lukee cold process, CP.



Kamomillasaippua

130 g kookosrasvaa
270 g oliiviöljyä (minulla oli oliiviöljyä johon olin uuttanut kamomillaa)

152 g  vahvaa kamomillateetä + ½ tl sokeria
55 g lipeää

Halutessa 2 tl perunajauhoa ja/tai yhden kamomillateepussin verran kuivattua kamomillaa.

PÄIVITYS: Jos sauvasekoitin on vanha eikä jaksa enää niin hyvin niin kannattaa käyttää 110 g kamomillateetä, niin saippua kiisselöityy nopeammin.

1. Valmista kamomillatee hyvissä ajoin. Minä käytin yhteen mukilliseen kuumaa vettä kolme teepussia. Haudutin teepusseja niin kauan kunnes tee oli huoneenlämpöistä. Sitten jäädytin teen jääkaapissa kylmäksi.

2. Vaihda vaatteet ja suojaa työtasot sanomalehdillä. Se helpottaa siivousta huomattavasti. Ota kaikki välineet, tarvikkeet ja ainekset esille.

3. Mittaa 152 g teetä lasipurkkiin ja sekoita siihen 1/2 tl sokeria. Sokeri parantaa saippuan vaahtoavuutta. Tarkista että sokeri liukenee kunnolla.
Tasan 152 g.



Sokeri mukaan.

4. Mittaa 55 g lipeää ja kaada lipeärakeet teehen ja sulje purkin kansi tiiviisti. Pyörittele purkkia varovasti ja heti kun neste lämpenee niin laita suljettu purkki kylmään vesihauteeseen tai valuta hanasta kylmää vettä päälle. Neste kuumenee hieman enemmän kun siinä on teetä ja hieman sokeria.


5. Laita lipeätee vesihauteeseen jäähtymään. Huom! kun avaat lasipurkin niin haju ei ole paras. Se ei kuitenkaan tarkoita että lipeätee olisi jotenkin huonoa.


6. Sulata 130 g kookosrasvaa kattilassa miedolla lämmöllä. Minä sulatan aina 1:llä (asteikko 1-6).


7. Mittaa astiaan 270 g oliiviöljyä. Minä käytin astiana 1 kg:n jogurttiämpäriä.


8. Kaada kookosrasva oliiviöljyn joukkoon ja sekoita rasvat keskenään.


9. Kaada lipeätee rasvoihin hitaasti. Sekoita sauvasekoittimella kunnes saippuasta tulee kuin ohutta vanukasta. Minä sain sekoittaa tovi ennen kuin saippua kiisselöityi. Eli maltti on valttia.

Lipeätee kaadettuna rasvojen joukkoon.

10. Sekoita vielä perunajauho ja/tai kuivattu kamomilla yhdestä teepussista. Minä laitoin pelkästään perunajauhoa, koska halusin tasaisenväristä saippuaa. Jos laittaa kuivattua kamomillaa niin saippuasta tulee kauniin pilkullista. Perunajauho taas tekee saippuasta silkkisen tuntuista ja se lisää saippuan hellävaraisuutta. Monesti lastensaippuaan laitetaan peruna- tai maissijauhoa tai nesteenä käytetään perunoiden keitinvettä.


11. Kaada saippuakiisseli muottiin tai yksittäismuotteihin. Minä sain tästä annoksesta 6 kukkasaippuaa ja yhden pienen jogurttipurkkisaippuan.


12. Kopauttele muotteja varovasti pöytään niin saa suurimmat ilmakuplat pois. Peitä muotti pyyheellä, jotta saippua geeliintyy. Seuraa että saippua ei ylikuumene. Eli kannattaa kokeilla muotin kyljestä tai pohjasta että tuntuuko saippua lämpimältä. Jos käytät yksittäismuotteija niin kuin minä tein niin kannattaa muotin päälle laittaa leivinpaperi niin pyyhe pysyy siistinä. Jos saippua tuntuu kuumemmalta ja kuumemmalta niin kannattaa ottaa pyyhe pois. Geeliintyminen ei ole välttämätöntä, vaan saippua toimii muutenkin oikein hyvin. Se on vähän makuasia pitääkö saippuasta joka on geeliintynyt tai ei.

13. Anna saippua olla muotissa vähintään 1-2 päivää. Jos käyttä yhtä isoa muottia, esim. maitopurkkia niin saippuan voi poistaa muotista päivän kuluttua ja samalla sen voi leikata samalla sopiviksi saippuapaloiksi. Muista käyttää hanskoja, koska lipeä ei ole vielä neutralisoitunut. Taas jos käyttää yksittäismuotteja saippuat kannattaa antaa kuivaa muotissaan ainakin kaksi päivää. Silloin saippua on helpompi poistaa muotistaan. Saippuan voi myös laittaa pariksi tunniksi pakastimeen niin poistaminen muotista on helppoa. Silloin saippuan pintaan muodostuu kondenssivettä ja se voi vaikuttaa hieman saippuan ulkonäköön. Minä käytin nämä saippuat pakastimen kautta, koska muotissa on niin paljon yksityskohtia ja saippua on aluksi pehmeämpi runsaan oliiviöljymäärän takia. Kukkamuottini oli aika tiivis silikonimuotti ja saippua kovettuu siinä hitaasti.

14. Nyt saippua saa levätä ja kypsyä 4 viikkoa ilmavassa pimeässä paikassa. Tämä saippua paranee iän myötä koska tässä on niin paljon oliiviöljyä. Ota yksi pala käyttöön 4 viikon kulutta ja anna muut saippuat kypsyä pari kuukautta. Huomaat varmaan eron että saippua muuttuu vaaleammaksi, hellävaraisemmaksi ja kovemmaksi.

Seuraavassa osassa käydään läpi miten käyttää SoapCalc-lipeälaskuria ja miten muodostaa itselleen oman saippuaohjeen.

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Aloittelijan saippuanteko-opas: Osa 3 rasvojen valinta

Käytännössä saippuanteossa voi käyttää kaikkia rasvoja ja öljyjä, mutta käyttäen eri rasvoja saippuaan saa eri ominaisuuksia. Kerään tähän sellaisia rasvoja ja öljyjä joita olen itse käyttänyt. Näin tiedän vähän miten ne käyttäytyvät saippuanteossa. Huomioikaa nyt kuitenkin että tämä perustuu minun omiin kokemuksiin, eivätkä silloin ole tutkittuja juttuja. Kannattaa muistaa että jotkut saattavListasin tähän niitä rasvoja ja öljyjä joita saa ruokakaupasta. Poikkeuksena on lanoliin ja mangovoi.at olla allergisia jollekin öljylle, esim. voimakkaasti pähkinälle allergiset saattavat saada iho-oireita jos saippuassa on pähkinä- tai manteliöljyä. Tämä on vain pieneksi varoituksesksi. Siskoni on voimakkaasti allerginen kaikille pähkinöille, eikä hän ole saanut mitään oireita, joten ei sitä varmuudella osaa sanoa jos ei kokeile. Jos öljyjä ostaa esim. apteekista tai luontaistuotekaupasta niin kannattaa tarkistaa että se on 100 % öljyä. Monia pulloja olen lueskellut jo osassa on 70-80 % ja loput ovat olleet säilöntäaineita sun muuta. Minä en ainakaan halua minun saippuoihin ylimääräisiä aineita ja lipeämäärän laskeminen on paljon hankalampaa.

Listasin tähän niitä rasvoja ja öljyjä joita saa ruokakaupasta. Poikkeuksena on lanoliin ja mangovoi.


Auringonkukkaöljyä käytetään monesti saippuassa "täyteöljynä". Eli sitä lisätään muiden kovempien ja kalliimpien rasvojen ja öljyjen joukkoon. Auringonkukkaöljyssä on suurinpiirtein samanlaiset ominaisuudet kun rypsi- ja oliiviöljyssä. Siitä saa himpun verran kovemman saippuan, mutta sen pääominaisuus on hoitavuus. Minä olen käyttänyt eniten auringonkukkaöljyä shampoosaippuoissa, koska se on kevyttä ja hoitavaa. Eikä se rasvoita hiuksiani.



Avokadoöljy (linkki) on hyvin kosteuttava ja ravitseva öljy. Se sisältää runsaasti omega 9-rasvahappoja. Avokadoöljy silottaa ihoa ja sen lisäksi se aktivoi ihon toimintoja. Öljyä suositellaan kuivalle ja ikääntyvälle iholle sekä jos on couperoosaa. Avokadoöljy on juoksevaa, joten saippuasta tulee myös pehmeämpää. Sitä voi myös käyttää shampoosaippuassa, etenkin jos hiukset ovat kuivat tai niitä on käsitelty paljon. Ruokakaupasta olen löytänyt avokadoöljyä joka on hyvin tumman vihreätä. Väri tekee saippuasta tummempaa, mutta vihreä väri ei säly pitkään.

Kaakaovoita on kahta eri laatua. Puhdistettua ja käsiteltyä, joka on tuoksutonta sekä käsittelemätöntä joka tuoksuu ihanasta kaakaolle. Kaakao on kovempaa kuin mangovoi ja tämän takia saippuastakin tulee kovempaa. Mielestäni tämä on myös erittäin ihana ja hoitava rasva. Saippuassa jossa on kaakaovoita vaahtoaa kermamaisesti, mutta isoja kuplia siihen ei tule.



Karitevoita käytetään paljon kosmetiikassa ja sen englanninkielinen nimi on monelle tutumpi, nimittäin shea butter. Karitevoi, kaakaovoi ja mangovoi ovat aika samantyyppisiä rasvoja. Monesti karitevoita käytetään tuotteissa jotka ovat tarkoitettu kuivalle tai ikääntyvälle iholle. Karitevoita kannattaa kokeilla pieninä määrinä saippuassa. Se on niin tehokkaan hoitavaa että suuria määriä ei tarvitse.


Kookosöljy on mielestäni kaikkien saippuoiden perusöljy. Kookosöljyjä on hyvin eri hintasia ja laatusia. Mielestäni saippuanteossa voi hyvin käyttää halvempaa öljyä ja olen huomannut että lopputulos on ihan sama käyttää sitten kallista neitystkookosöljyä tai tavallista kookosöljyä. Kookosöljy tuo saippuaan kovuutta, vaahtoavuutta ja puhdistavuutta. Minä käytän kookosöljyä käytännössä kaikissa saippuoissa noin 10-50 %. Suolasaippuassa on ollut jopa 90 % kookosöljyä. Käytännössä voi sanoa että mitä puhdistavamman saippuan haluaa, sitä enemmän kookosöljyä kannattaa käyttää. Kookosrasvaa voi ihan hyvin käyttää saippuanteossa. En ole huomanut mitään eroa saippuoissa vaikka olen välillä käyttänyt rasvaa, välillä öljyä.

Lanoliini on rasvaa lampaanvillasta. Jotkut äidit tuntevat sen nimellä Lansinoh tai Purelan. Jos katsoo lipeälaskurista niin lanoliini ei tuo mitään hyviä ominaisuuksia saippuaan. Itse koen että kun käyttää pientä määrää lanoliinia (alle 5%) niin saippuasta tulee kiinteämpää ja liukkaampaa. Lanoliini tuoksuu aika voimakkaalle. Ihan lampaanvillalle, joten olen käyttänyt hieman enemmän tuoksuöljyä niihin saippuoihin jossa on lanoliinia. Lisäksi olen käyttänyt täyteläisiä ja maanläheisiä tuoksuja, jotka minun mielestä sopivat lampaanvillan tuoksuun.

Maapähkinäöljyä olen käyttänyt pieniä määriä saippuoissani. Se on hoitava, pehmeä öljy. Itse olen huomanut että kun käytän maapähkinäöljyä niin saippua geeliintyy kokonaan vaikka en käytä mitään muuta ainetta jonka pitäisi kuumentaa saippuaa. Itse saippuat ovat olleet erittäin mukavia. Halpaa maapähkinäöljyä olen löytänyt Lidlistä aina aika ajoin.






Macadamiapähkinäöljyä (linkki) saa isommista markeiteista, mutta minä en ole löytänyt kuin yhtä merkkiä. Luomua joutuu etsimään netistä tai luontaistuotekaupoista. Yksi pienehkö pullo maksaa 6-7 € marketissa, eli on vähän kalliimpaa kun monet muut öljyt. Makadamiapähkinäöljy tuo saippuaan enimmäkseen hoitavuutta, mutta myös vaahtoavuutta. Ja siitä ei tule ihan superpehmeää saippuaa, vaikka pehmeätä siitä tuleekin. Tämän takia olen yhdistellyt tätä öljyä esim. laardin ja kookosrasvan kanssa.


Mangovoi on minun suosikki saippuarasva. Saippuasta tulee hoitavaa ja vaahdosta niin ihanaa. Mangovoi tekee saippuasta kovahkoa, hoitavaa ja kermaista. Sitä en ole löytänyt mistää kaupasta, joten tilaan sitä Pienestä Tuoksukaupasta.







Manteliöljy on myös ihana öljy sekä saippuassa että kotikosmetiikassa. Minä pidän erityisen paljon huulirasvasta jossa on manteliöljyä. Se pitää huulet pehmeänä ja kosteuttaa hyvin. Minulla on nimittäin erittäin "vaativat" huulet ja ne rohtuvat herkästi. Saippuassa manteliöljyn ainoa ominaisuus on hoitavuus. Se ei tee saippuasta vaahtoavaa tai kermaista.



Munkinpaistorasva (linkki) on kasvisrasvaa ja aikaisemmin se oli lähes kokonaan palmuöljyä. Munkinpaistorasvaa käyttäessä saippua kiisselöityy nopeammin ja saippuasta tulee kovempaa. Minä olen käyttänyt lipeälaskurissa samaa lipeöimiskerrointa kun palmuöljyllä.


Oliiviöljy on aika perusöljy saippuanteossa. Suositellaan tavallista oliiviöljyä, eikä neitsyt oliiviöljyä (extra virgin). Tavallinen oliiviöljy saippuoituu nopeammin ja saippuasta kypsyy nopeammin. Oliiviöljy tekee saippuasta pehmeää, erittäin hoitavaa ja hieman kermamaista. Oliiviöljystä tehty saippua ei vaahtoa juurikaan ja lipeälaskurin mukaan se ei ole yhtään puhdistavaa. Oliiviöljysaippua on ihanteellinen kuivalle ja atooppiselle iholle. Kun saippua saa kypsyä ja kovettua useamman kuukauden ajan niin saippuasta tulee erittäin kovaa ja valkoista. Puhdistavuus on kyllä hyvää, vaikka oliiviöljy ei ole puhdistava öljy. Minä olen mm. pessyt koiran oliiviöljysaippualla, koska se on niin mietoa. Oliiviöljyjä löytyy monen eri väristä. Minä käytän useimmiten kullankeltaista, mutta kaupan hyllyltä löytyy lähes kirkasta oliiviöljyä sekä tummanvihreätä ja kaikkea siitä väliltä.

Palmuöljyä löytyy karkeasti jaoteltuna valkoista puhdistettua ja punaista puhdistamatonta palmuöljyä. Mielestäni saippuanteossa valkoinen palmuöljy on parempaa. Palmuöljy tekee saippuasta kovaa, mutta se ei ole puhdistavaa niin kun kookosöljy. Palmuöljy lisää saippuan kermaisuutta, mutta ei vaahtoavuutta ja se on jonkun verran hoitava. Ei kuitenkaan niin hoitava kun pehmeät, juoksevat öljyt. Useat saippuantekijät eivät enää käytä palmuöljyä eettisistä syistä. Siitä kannattaa lukea enemmän netistä, mutta yksi toteamus on että Borneon orangit kuolevat sukupuuttoon jos palmuöljyä käytetään samaan tahtiin kuin nykyään. Tietenkin saippuanteko ei tuohoa sademetsiä vaan mm. palmuöljydieselin käyttö. Lush siirtyi vuosi tai kaksi sitten käyttämään rypsiöljyä palmuöljyn sijaan kiinteissä saippuoissaan.

Possunrasvaa/laardia ei saa (ainakaan minun tietääkseni) ostaa puhdistettuna. Itse olen ostanut sitä isommista marketeista pakastettuna ja puhdistanut sen kotona. Kaupasta riippuen olen löytänyt sitä pakastealtaasta jossa on kinkkuja sun muita isompia pakastelihoja. Toisesta marketista löysin sitä eläinosaston pakastekaapista. Minä pidän saippuoista jossa on laardia. Saippuat ovat napakoita ja ne kuluvat hitaammin. Laardi tekee saippuasta kovempaa ja hoitavampaa. Puhdistavia ja vaahtoavia ominaisuuksia siinä ei ole, joten laardisaippuaan lisään risiiniöljyä sekä kookosöljyä.

Risiiniöljy on paksua ja hieman tahmeaa öljyä. Risiiniöljy on voimakkaasti vaahtoavaa ja hoitavaa öljyä. Se sopii hyvin kuivalle iholle, mutta ihan kaikissa saippuoissa jotta ne vaahtoaa paremmin. Risiiniöljyä on joskus hankalaa saada, mutta ainakin Pienestä Tuoksukaupasta sitä saa. Apteekit voivat tilata sitä, mutta se on todella paljon kalliimpaa. Itse tilasin sitä iHerbistä ja litran pullo maksoi 1/5 siitä mitä oisin apteekin risiiniöljystä maksanut. Risiiniöljyä kannattaa käyttää pieniä määriä saippuassa, esim. jos saippuassa on 800 g rasvoja niin käyttäisin 20 g risiiniöljyä.


Rypsiöljyn paras puoli on se että se on useimmiten kotimaista ja itse löysin omalla paikkakunnalla tuotettua öljyä. Sitä saa myös luomuna. Rypsiöljy on ominaisuuksiltaan aika samanlainen kun oliiviöljy. Ulkomailla rypisöljyä ei juurikaan käytetä saippuanteossa. Itse pidän rypsiöljystä erittäin paljon. Tiedän että jotkut ovat tehneet saippuaa pelkästä rypsiöljystä, mutta itse en ole sitä kokeillut.




Seesamiöljyä ja maapähkinäöljyä voi verrat toisiinsa. Niillä on samat ominaisuudet ja saippuoista tulee samantyyppisiä. Kannattaa muuten olla tarkkana ettei käytä paahdettua seesamiöljyä. Se on tumman ruskeeta ja haisee voimakkaan paahtuneelle (minun nenässä palanneelle). Tavallinen seesamiöljy on vaalean kellertävää.






Kun suunnittelee omaa saippuaohjetta kannattaa valita sekä pehmeitä öljyjä että kovia rasvoja. Silloin saa sekä pesevän että hoitavan saippuan. Tarkemmin oman saippuaohjeen suunnittelusta myöhemmässä osiossa. Seuraavassa osiossa käydään vihdoin läpi miten se saippua sitten ihan oikeasti tehdään.