Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 17. toukokuuta 2012

Possusaippuanteko osa 1

Kävin pari päivää sitten lähimarketissa kyselemässä lihatiskiltä saisiko ostaa pelkkää naudan- tai sianrasvaa. Nuori nainen katsoi ihmeissään ja meni takahuoneeseen kyselemään tilannetta. Takasin tullessa hän totesi että nyt ei ole teurasjätettä. Minä tietenkin kyselin heti saako sitä varata :D Siihen en edes saannut vastausta vaan vanhempi työntekijä osasi sanoa että pakastealtaasta löytyy possunrasvaa. Hetken tutkiskelemisen jälkeen löysin kaupassa pakattua rasvaa ja paketin päälle oli laitettu tarra jossa luki "suomalainen parilasilava, suolaton". Paketteja oli kolme kappaletta ja minä nappasin kaikki :) Hinta 1,5 kilosta oli huimat 3€. Jenkkiläisissä blogeissa sun muissa luki monesti possusaippuan teon eettisyydestä ja että monet tekevät mielummin vegaaneille sopivia saippuoita. No, minä olen sekasyöjä ja jos possun lihan syön niin miksi en voisi hyödyntää myös teurasjätteet?

Nämä tuli ostettua.

Sulatin yhden paketin rasvaa ja totesin että näissä on myös nahat jäljellä. Sulanneet palat silppusin saksilla uuninkestävään kattilaan. Kattila uuniin ja lämpötilan pidin 100-125 C. Sekoittelin rasvapaloja 30 min välein. Kätevää oli laittaa kännykän ajastimen pirisemään. Rasvat olivat uunissa noin 4 tuntia. Nahkapaloihin jäi jonkun verran käristynyttä kovaa rasvaa, mutta päätin että tämä riittää kun nahkapalat alkoiva paukahtelemaan kuin popcornit. Koira oli jatkuvasti apulaisena ja ei mikään ihme. Haju oli samanlainen kun joulukinkkua paistaessa.

Ihra pilkottuna pieneksi

Tästä tuli koiralle herkkua. Koira seurasi hyvin tarkkaan touhuja ja haisteli kuono pystyssä :D

Siivilöin "roskat" kirkkaasta juoksevasta rasvasta tiheällä siivilällä. Lisäsin kattilaan kuoritun raa'an perunan (niin ohjeessa luki) ja vettä sen verran että pottu peittyi. Tässä vaiheessa huomasi että ei sitä rasvaa kauheasti tullut, mutta saa siitä muutaman saippuan tehtyä kun lisää vähän muita rasvoja. Kattilan nostin ulos terassille ja kävin vähän väliä katsomassa että rasvat ovat tallessa. Naapureilla on kissoja ja koiria, jotka varmasti pitävät tuoksusta ja ainakin viime kesänä näin tässä lähellä useamman ketun. Pidin saippuaa ulkona pari tuntia, muutta pistin sen sitten pakastimeen kun ulkona on sen verran lämmin. Poistin rasvan kattilasta ja pesin rasvan kylmällä vedellä. Ei siellä juurikaan roskaa ollut. Jotain ihan pienen pientä keltaista joka lähti huuhtelemalla. Yhteensä rasvaa oli 230g, eli vajaat puolet alkuperäispainosta.


Siivilöinnin jälkeen jäin pikkumäärä rasvaa kattilaan.
Rasva, pottu ja vesi.
Juuri pakastimesta otettuna.
Rasvakiekko ennen pesua. On se hieno, vaikka onkin pieni.

4 kommenttia:

 1. Luulin ensin että tämä oli saippua. Onneksi jatkoa on luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai toi rasvakiekko? Olis aika iso saippua :D Ja vähän aneemisen näköinen.

   Poista
 2. ... miksi peruna? Mitä sinä tuolla oikein aiot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Har ingen aning vilken funktion potatisen har. Skulle förstå om fläsket skulle vara saltat.
   Tvål såklart! Rubriken säger det redan :D

   Poista