Tässä ei ole väriaineita. Papaijasta saa kauniin oranssin värin. |
Voi, voi... Taaskaan ei ihan mennyt niin kuin Strömsössä. Alku näytti tosi hyvältä. Tein papaijasaippuan samantyylisellä ohjeella kuin uuden mangosaippuan. Mangovoita siinä oli puolet mangosaippuan määrästä ja rasvoja käytin muutenkin hieman vähemmän. Kaikki meni oppikirjan mukaan kunnes lisäsin jäisen papaijasoseen kiisselöityyn saippuaan. Papaija ei sulannutkaan niin kun mango ja siitä tuli kauheeta kökköä. Sauvasekoitinta ei siihen mömmöön pystynyt käyttämään. Kaikki tarttui terään. Sekoitin sitten massaa lusikalla. Siitä tulikin erittäin mielenkiintoisen näköistä. Kun paksua, rasvaista voidetta. Kun papaija oli sulannut laitoin massan maitopurkkiin ja kopauttelin sitä kovasti pöytään. Saippua oli niin paksua että sitä oli todella hankalaa saada tölkkiin. Painelin vielä lusikalla jos edes tulisi pari nättiä palaa. Saippua tuntui ihan jääkylmältä joten jätin sen pariksi tunniksi huoneenlämpöön. En kuitenkaan uskaltanut peitellä sitä pyyhkeellä koska siinä on niin paljon sokeria joka ylikuumenee helposti. Kävin kokeilemassa maitotölkin kylkeä 20-30 min välein. Eli aina kun muistin. Kahden tunnin kuluttua kiinteä ja viileä tölkki oli muuttunut lämpimäksi ja pehmeäksi. Saippua oli siis geeliintymässä. Pistin saippua pakkaseen ja siellä se sai olla x-määrä tuntia. Eli kunnes se oli taas kova.
Arvaan kyllä mikä syy epäonnistumiselle oli. En käyttänyt tuoretta papaijaa kun pikkukaupassa sitä ei löytnyt. Ostin säilykepapaijaa joka oli sokeriliemessä. Huuhtelin palat veden alla ennen kun soseutin hedelmäpalat. Jenkkisivuostoilla monet ovat kylläkin käyttäneet säilykehedelmiä ja vauvansoseita saippuoissaan ihan onnistuneesti. Mutta muistaakseni hedelmät ovat olleet säilöttynä mehuun, ei sokeriliemeen. Katsotaan nyt että tuleeko tästä kypsyessä hyvää saippuaa vai raastanko sen ja teen uutta saippuaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti