Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Vaahdotettu vuohenmaitosaippua - Whipped Goat Milk Soap

Tämä oli ihan älyttömän hauskaa! Oli kivaa tehdä saippuaa vähän eri tavalla, eikä aina vaan perus kylmämenetelmällä. Enemmän työtä tässä oli, mutta ei siinä loppujen lopuksi mennyt kauhean paljon enemmän aikaa.
This was really fun to make! It was nice to make soap in a little different way than normal cold process. It was a little more work, but it didn´t take that much more time.

Lueskelin paljon erilaisia ohjeita ja blogeja joissa oli tehty vaahdotettua saippuaa. Netistä löytyy tosi selkeitä ohjeita ja opastusvideoita. Kahdet sivustot jäivät erityisesti mieleen: Nizzy´s Whipped Soap ja Rustic Escentuals Crafting Library. Etenkin viimeisimmässä on todella selkeä ohje miten tehdä vaahtotettua saippuaa. Siinäkin oli niin mukavasti kirjoitettu että kaikka saippuaohjeet käyvät vaan kun niissä on enemmän kovia rasvoja kuin pehmeitä öljyjä. Aikaisemmin luulin että vaahdotettuun saippuaan voisi käyttää ainoastaan vettä nesteenä, mutta tässähän oli käytetty vuohenmaitoa. 
I red several recipes and blogs about how to make whipped soap. You can find several good instructions and videos how to make this kind of soap. I liked the best Nizzy´s Whipped Soap and Rustic Escentuals Crafting Library. I learned from them that any soap recipe is fine, it just has to have over half hard butters and oils. Before I also thought that you could only make whipped soap with water, but you can make it also with different milks like goat milk.


Täällä tuoksuu makea kirsikka. Here smells like sweet cherry.

Vatkatun saippuan perusidea on se että rasvoihin vatkataan ilmaa niin että saippuasta tulee kuoheampaa ja se kelluu vedenpinnalla. Eli tämä on todella kätevä saippua kylpyammeessa ja lapset varmaan pitävät tätä todella paljon. Ostin saippuantekoa varten halvan sähkövatkaimen ja se toimi loistavasti. Ohjeeni on todella simppeli ja halusin käyttää tähän "halpoja" rasvoja, koska ajattelin että ei harmita jos saippua menee pilalle. Ohje ei ole mikään maailman hoitavin, mutta pellavansiemenöljy ja vuohenmaito hoitavat ihoa.
The main idea with whipped soap is that you whip air in the hard oils and butters so the soap gets fluffy and it floats. This is really fun if you have a tub and children probably think this soap is fun. I bought a cheap electric mixer for soap making and it worked just fine. My recipe is really simple and I wanted to use inexpensive oils because you will never know how soap behaves. The recipe is not that moisturizing either, but the flax seed oil and goat milk are good for your skin.

203 g kookosrasvaa
123 g possunrasvaa
245 g munkinpaistorasvaa
50 g pellavansiemenöljyä

176 g vuohenmaitoa
90 g lipeää
punaista saippuaväriä
Kirsikkapiirakka-tuoksuöljyä

203 g coconut fat (a hard block you can buy here at the local grocery store)
123 g lard
245 g vegetable fat (it is a bit like Crisco, it is used for deep frying doughnuts)
50 g flax seed oil

176 g goat milk
90 g lye
liquid red soapcolor
Cherry Pie FO 

Kuten ohjeesta näkyy niin minulla oli käytössä kookosrasvaa eikä kookosöljyä. Ei ehkä kannata kokeilla. Se oli niin jämäkkää vaikka oli pitkään huoneenlämmössä että sain pilkkoa sen veitsellä pieniksi paloiksi ja joiduin laittamaan astian rasvoineen hetkeksi kuumaan vesihauteeseen jotta pystyin vatkaamaan rasvat sekaisin.
It is better to use coconut oil that this coconut fat. I had to chop it even if it had been for several hours in room temperature and put the container with the fat in warm water so I could whisk it with the other oils.

Eli idea on että kovat rasvat ovat huoneenlämmössä ja lipeäneste myös kylmää. Kovat rasvat vatkataan kuohkeaksi niin että siihen tulee "korkeita huippuja". Seos näyttää marengilta tai kovaksi vatkatulta kermalta. Suosittelen että sekoitusasita on tilava ja että siinä on korkeat laidat. Rasvat nimittäin roiskuvat helposti ja vatkatessa rasvan tilavuus tuplaantuu. Kun kovat rasvat on vaahdotettu, vatkataan pehmeät öljyt hyvin hitaasti seokseen. Nyt vaahto on kiiltävämpää ja hieman pehmeämmän näköistä. Sekoitin lipeän ja pakastetun vuohenmaidon tässä vaiheessa keskenään ja jäähdytin seoksen kylmässä vesihauteessa. Jos käyttää pelkkää vettä niin voi joko käyttää jääpaloja maidon sijasta tai sitten voi normaalisti sekoittaa lipeäveden ja jäädyttää sen hyvissä ajoin jääkaapissa. Lipeäveden sekoitin erittäin, erittäin hitaasti rasvojen joukkoon. Kannattaa varoa että lipeä ei roisku päälle! Kannattaa vielä jatkaa vatkaamista jotta lipeä varmasti sekottuu rasvoihin.
The idea is that the hard oils and butters are at room temperature and the lye mixture should also be cold. You whipp the hard oils and butters so it looks like meringue or whipped cream. I recommend that the mixing bowl should be large and high because then there will less mess. The oils and butters will be twice as big when you have whipped it. Then you can add the liquid oils slowly to the mixture. Now it will still look like whipped cream, but the peaks are softer and the soap is more shiny. After I had mixed all the butters and oils, I mixed the lye with the goat milk (that was frozen into ice cubes). If you only use water you can either use ice cubes or make a normal lye mixture and let it cool in the fridge. I whisked the lye solution very slowly into the whipped oils and I mixed for awhile after that so all the lye would be mixed properly. 

Tässä vaiheessa voi joko kaataa saippuan muottiin tai sitten lisätä tuoksuja tai värejä. Ja mitään kiirettä ei sitten ole :) Jos haluaa käyttää kukkaistuoksuja niin ne sopivat vaahdotettuun saippuaan erinomaisesti. Värejä kannattaa käyttää vähän reilummin, koska saippua on niin vaaleata että kaikki värit muuttuvat pastelliväreiksi. Minä värjäsin 1/3 saippuasta pinkiksi ja 2/3 hailakan vaaleanpunaiseksi. Laitoin isompaan osaan saippuaa Kirsikkapiirakka-tuoksuöljä. Tämä on minulle ihan uusi tuoksu enkä tiedä miten se käyttäytyy saippuassa. Ajattelin että jos se värjää ruskeaksi, niin on ainakin osa saippuasta vaaleanpunaista. En nyt viitsinyt tehdä mitään hienoa kuviota, koska tämä on vain kokeilu. Tämä Kirsikkapiirakka-tuoksuöljy on sitten tosi ihana. Pullossa se haisee aika voimaiselle ja vähän pahalle, mutta saippuassa se tuoksuu raikkaalle ja makealle kirsikalle. Laitoin saippuan muutamaksi tunniksi pakastimeen vuohenmaidon takia. Jos käyttää pelkästään vettä niin riittää että saippuan jättää huoneenlämpöön. Koska rasvat ja lipeäneste ovat niin viileitä, saippua ei geeliinny mutta se tarkoittaa myös sitä että aktiivista lipeää on pidempää saippuassa ja sen pitää saada kypsyä ihan rauhassa minimi neljä viikkoa. Ai niin, älä leikkaa tätä saippuaa veitsellä! Se murenee tosi pahasti. Minulla kun ei ole semmoista hienoa vaijerisaippualeikkuria niin leikkasin saippuat siimalla. Minulla on siimaa jota käytän kun teen kaulakoruja. Se toimi tosi hyvin ja sain nättejä saippuoita.
Now the soap is ready, but if you want to you can add colors or fragrance. Remember there is no need to hurry and if you want to you can use flower FO`s without any problems. If you use colors, you can put more than normally because the batter is so white that it will turn all colors to pastel. I colored 1/3 to pink and 2/3 to very light pink. I put Cherry Pie FO in the light pink soap. This is a new fragrance to me so I had no idea if it would color the soap. The fragrance smells buttery and not that good when I smelled it straight from the bottle, but in the soap it is really good. It smells like fresh cherries. I put the soap in the freezer for a few hours because it contains goat milk, but it you use only water you can leave it in room temperature. Because the oil and butters are so cool and also the lye solution is cold, the soap will not gel. But it also means that there will be lye for longer and the soap will be "zappy" when you cut it. Remember to let this soap cure for at least four weeks. And one thing more, do not cut this soap with a knife! The soap crumbles easily. I don´t have a wire cutter, so I cut it with a single thread. The kind I use when I make necklaces. It worked just fine and I got nice soap bars.

15 kommenttia:

 1. Nice bars,Marika. I've studied this technique,from the same sourced you did,but still haven't whipped any soap. I'm glad you did,you are the first one of my soap fellows that did. Too many projects are on my list,some of them very demanding,I really don't know when they all come to their turn. But it's good to know others get their hands into something new! Put some pics of a floating bar,once they are ready to use.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It will be a month before I am going to try this soap so you have to wait fore a while :)

   Poista
 2. Thnks for translating this long post into English, Marika! I am interested in making some whipped soaps too, I have already tried a whipped soap and I loved it. Maybe it was only an impression, but the soap I tried made a lot more foam than a normal CP soap.
  Thanks for sharing and have a nice weekend!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Natalia! It was a big job translating, but I had time so it was worth it :) I have never tried a whipped soap nor seen one before, so this was a fun and interesting project. Sometimes in the future I could make whipped soap with camomile flowers and other infusions and stuff.

   Poista
 3. Ihana! Miun on kans pitkään pitäny kokeilla, mut en vielä oo ehtinyt (=saanut aikaiseksi). Ehkä sit joskus kesällä, jos jää aikaa kokeilla jotain uutta :) .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja kokeile ihmeessä. Tämä oli niin hauskaa ja monet ovat kehuneet että vaahdotettu saippua vaahtoaa runsaasti. Minä jo haavelen toisesta vaahdotetusta saippuasta jossa olis mangovoita tai karitevoita.

   Poista
 4. I LOVE the look of whipped soap, and yours turned out fantastic! I bet it smells amazing!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Cee. It was fun to make. Maybe a little bit more messy than normal CP soap, but I recommend to try it at least once. And it is a lot like baking cakes so it would suit you ':)

   Poista
  2. Oh yay, now that I can relate too! ;)

   Poista
 5. Beautiful, Marika! I love the pink-on-pink. I've never tried to make whipped soaps before, but it sounds fun. I think I've heard whipped soap called "floap" since it floats. :)

  VastaaPoista
 6. Beautiful Marika! Thank you very much for sharing your recipe and experience with all of us!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks =) It was such a fun thing to make that it made me smile and I´m still smiling.

   Poista
 7. Voi, pitääkö sinun kokeilla niin aktiivisesti kaikkea siistiä?! En tiennyt edes aiemmin tästä tekniikasta ja nyt heti postauksesi luettua huomaan pohtivani, että tätähän on miltei pakko päästä joskus kokeilemaan -tämä muutos ajattelussani saatiin aikaiseksi vain viidessä minuutissa! Tuhoisaa suorastaan :D

  Mutta saippua on kyllä upea, todella hauskan näköinen ja nimenomaan kuohkea tulee tuosta ekana mieleen. Vau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, on ihan pakko koko ajan kokeilla jotain uutta :D :D
   Saippua oli tosi kuohkea ja tosi mukava tehdä. Ainoa huono puoli on se että tekis mieli maistaa saippuaa kun se on ihan muffinssikuorutteen näköistä :D

   Poista