Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 28. huhtikuuta 2012

Hunajasaippua

Nuo vaaleat raidat ovat heijastuksia lautasesta.

Olen käyttänyt hunajaa jo pidemmän aikaan itse tehdyissä kasvonaamioissa. Hunaja hoitaa ihoa ihanasti. Eli miksei sitä voisi laittaa saippuaan? Onneksi luin monet ohjeet läpi, koska hunajan ja lipeän kanssa läträäminen voi olla aika haastavaa. Ylikuumentumisriski on niin suuri. Tein saippuan ihan oman ohjeen mukaan. Käytän SoapCalc-lipeälaskuria. Tänään tämänlainen ohje:

250g kookosrasvaa
100g palmuöljyä
200g oliiviöljyä
100g rypsiöljyä
50g makadamiapähkinäöljyä

vettä 196g ja lipeää 101g
hunajaa 40g ja hunajatuoksua 5ml

Hunajatuoksu on niin vahvaa että 5ml riittää mainiosti. Hunajan sekoitin ensin veteen ja siihen sitten lipeän. Seos kuumeni tosi nopeasti, mutta pidin purkkia kylmässä vedessä kunnes se oli 45 asteista. Väri muuttui nopeasti hailakan hunajanvaaleasta tummanoranssiin ja siitä sitten oranssinruskeaksi. Tai olihan se aika tummanruskea. Monet suosittelivat hunajan sekoittamista lipeäveteen sen takia että jos hunajan sekoittaa kiisselöityyn saippuaan niin saippua ylikuumenee helpommin. Ja jos hunajan sekoittaa lipeäveteen ja hunaja palaa niin ei joudu heittämään pois rasvoja. Pistin saippuan heti pakkaseen ja se sai olla siellä loppuillan, eli useamman tunnin. Otin sen sieltä pois ennen kun menin nukkumaan. Saippuakimpale oli ihan jäätynyt ja oletin että se ei enää kuumenisi sisältä.

Tästä kuvasta näkyy paremmin "hunajakennot".

Olen jotenkin tykästynyt maitotölkkimuottiin. Saippuat ovat yksinkertaisia, niitä on helppoa säilyttää ja ovat mielyttävän muotoisia käyttää. Maitopurkin pohjalle olin kuplamuovista leikannut palasen ja saippuamassan päälle laitoin toisen. Ideana on että kuviosta tulee hieman hunajakennon tyyppinen. Olen erittäin tyytyväinen saippuan väriin ja tuoksuun. Jossain vaiheessa kävi mielessä että viitsinkö sekoittaa tummanruskean lipeä-hunaja-vesisekoituksen rasvoihin, kun en ollut varma paloiko se. Mutta kannatti. Voi olla että väri muuttuu vielä saippuan kypsyessä.

2 kommenttia:

  1. Minnekä sinä kaikki saippuat laitat kun niitä syntyy kuin liukuhihnalla. Tämäkin saippua vaikuttaa aivan ihanalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin kaappiin viikoksi kuivumaan ja sitten pahvilaatikkoon ja kaappiin. Ja on näitä vanhempia saippuoita annettu kavereille ja työkavereille kokeiltavaksi.

      Poista