Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 14. tammikuuta 2013

Kuohuviinisaippua/Sparkling wine soap

Skumppa uudessa muodossa

Meillä oli hieman kuoharia jääkaapisa ja kumpikaan meistä ei jaksanut jouda sitä loppuun uudenvuodenaattona. Mies jo kyseli että saako sen heittää pois ja minä huudahtin heti että "ei, siitä tehdään saippuaa" :D 

Tämä ei ollut mikään helppo saippua tehdä. Tuli aika monta mutkaa matkaan, mutta tuli siitä saippuaa ja jopa kahdella eri tekniikalla. 

Annoin kuoharin lässähtää ja sekoittelin vispilällä kuplia pois ennen kun laitoin sen jääkaappiin viilentymään. Olisi varmaan kannattanut kiehauttaa alkoholin pois kuoharista, koska kun sekoitin viimeistä pikkulusikallista lipeää kuohuviiniin neste kiehui (?) tai ainakin se kupli mukavasti. Olin kyllä varustautunut hyvin ja oletkinkin että jotain tapahtuisi kun en viitsinyt jaksanut keittää sitä alkoholia pois. Sain nesteen kuitenkin pelastettua kun laitoin astian kylmään vesihauteeseen ja odotin että se viileni kunnolla.

Kun sekoitin tuoksuöljyn kiisselöityyn saippuaan niin rasvat erottuivat pahasti. Sekoitin osaan massaan titaanioksiidia ja osaan keltaista savea. Sekoitin monta, monta kertaa sauvasekoittimella niin sain saippuan kaadettua muottiin. Tarkoituksena oli tehdä kaunis beigen-keltainen marmorikuvio, mutta nyt vaan sekoitin saippuat nopeasti lusikalla tein jonkunlaisen kuvion pintaan ja vein sen ulos terassille. Saippua oli pakko laittaa ulos pakkaseen, koska se kuumeni heti.

Sekoituskattilassa oli vielä noin puolet saippuamassasta jossa ei ollut tuoksua tai väriä. Tarkoituksena oli että tekisin samalla ohp-saippuan ihan sen takia että pääsisin kokeilemaan tätä aikaisemmin. Yritin sekoittaa saippuaa, mutta se oli ihan kuin paksua vaseliinia tai lanoliinia. Käviköhän se jo läpi ohp-saippuan vaiheita? Pistin saippuan kuitenkin 100 C uuniin ja siellä se oli yhteensä 30 min. Tämä on siis puolet lyhkäsempi aika kuin mitä normaalisti pidän saippuan uunissa. Kokeilin jopa kielellä tuleeko "sähköiskua", mutta ei sitä tullut. Valmiiseen saippuaan lisäsin keltaisen saven ja kookoskerman sekoitusta sekä loput tuoksuöljystä.

Nyt kun saippuat ovat kypsyneet parin viikon ajan niin totesin että keltainen savi, ei tässä saippuassa näytä yhtään keltaiselta. Sehän on ihan beigeä. Toisaalta, eihän se kuoharikaan ollut auringonkeltaista.

Vasemmalla OHP- ja oikealla CP-saippua

Kuohuviinisaippua

200 g kookosöljyä/ coconut oil
100 g possunrasvaa/ lard
300 g rypsiöljyä/ rapeseed oil
30 g kaakaovoita/ cocoa butter
33 g aprikoosinsiemenöljyä/ apricot kernel oil

269 g kuohuviiniä/ sparkling wine + 89 g lipeää/ lye
10 ml Fragnant Creme-tuoksuöljyä/ FO
titaanioksiidia cp-saippuaan, keltaista savea sekä ohp-saippuaan myös kookoskermaa/ titanium dioxide, yellow clay and coconut creme

This soap is made from left over sparkling wine that neither I nor my husband wanted to drink. I had also some problems with this soap (it seems like I have problems with all my soap nowadays). I was to lazy to boil away the alcohol, so I just waited for the sparkling wine to go flat. When I was adding the last spoon of lye, started the sparkling wine to bubble a lot. Don´t know if it was boiling.

The second problem was when I added the FO at trace the oils started to separate and I had to mix the soap for a long time. I added titanium dioxide to one part of the soap and yellow clay to the other and mixed the two soaps quickly in the mold. The leftover soap, that had no fragrance or clay, had become very thick. Almost like vaseline or lanolin. Was the soap already gelling? I put the leftover soap in the oven for 30 minutes. That is half of the normal time when I make OHP soap. Afterwards I mixed the FO in the soap and a mixture of yellow clay and coconut creme.

When the soaps had cured for a couple of weeks I noticed that the yellow clay isn´t yellow at all in these soaps. It´s light beige, almost latte colored. Don´t know if it is good of bad, but the sparkling wine wasn´t yellow like the sun.

11 kommenttia:

 1. I have also recently 'problems' with my soaps,can't get them as I want...
  But this soap of yours looks very good, Marika, love the swirl!I haven't tried yet sparking wine in soap, thanks for sharing your experience! I will try it for sure!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Natalia, but I have problems with soaping with new ingredients :D Do you think that I´m too critical? ;) Don´t still know if this soap is any good, I´ll still have to wait for a few weeks.

   Poista
 2. Such a pretty swirl! You're on a roll with new ingredients...love the idea of using sparkling wine too! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks :o) I´m just trying out everything we have at home (almost). You´ll never know what will be the next favorite ingredient. I did try two other new ingredients last weekend. And I have lots of new ideas in my head.

   Poista
 3. Wow, this soap was an adventure as you described it, but I'm glad it finally came around. It looks very pretty!

  VastaaPoista
 4. I wonder how many of us is having soaping issues these days. Same here, gone mad with f.o. behaviour.
  I would have never said that this soap caused any problem,the swirl is great.
  And you keep experimenting,which I really like. Go ahead,your novelties turn out gorgeous!

  VastaaPoista
 5. Your soaps look wonderful, Marika! I love the swirly one. I have not soaped with wine yet but it is on my to-do list. I have some lovely wine FOs to try. Great job!

  VastaaPoista
 6. Oi, onpa sulla hienoja saippukokeiluja täällä :) Itsellä saippuan teon opettelu on vasta ihan aluillaan. Työväenopiston kursin kävin ja yhden kerran olen kokeillut kotona. Olipa hauska oppia blogisi avulla, että saippua teossa voi hyödyntää mitä erikoisimpia aineita. Kuovuviini, olut ja cola kuulostivat hauskoilta :D Ehkä innostun joskus kokeilemaan niitä itsekin, jos uskallan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :o) Kokeile vaan rohkeasti. Annan mielelläni vinkkejä jos tarvitset. Enhän minä ole tehnnyt kuin vuoden saippuoita. Itse opettelin netin avulla ja jäin ihan heti koukkuun.

   Poista
 7. Kiva idea, mä "löysin" juuri terassilta uudeltavuodelta jäänyttä Fresitaa (mansikkakuoharia), eikös sen voisi käyttää saippuaan? Mahtaakohan juoman punainen väri säilyä saippuassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sitä käyttää saippuassa, mutta veikkaan että siitä tulee ruskeata.

   Poista