Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 31. tammikuuta 2015

Lisää kombuchasta - More about kombucha

Signe kyseli että minkälaisia kokemuksia minulla on kombuchasta. No ensimmäiseksi on pakko kertoa että olen ihan koukussa kombuchaan :) Aluksi tein pari isoa annosta ja join sitä maustamattomana. Nyt minä fermentoin sen kahdesti. Tämä tarkoittaa sitä että kun scoby-"sieni" saa olla noin viikon sokeriteessä ja tämän jälkeen poistan scobyn ja pullotan juoman. Pulloihin lisään hedelmiä ja marjoja soseena. Kombuchaan voi myös lisätä hedelmäpaloja, mutta pullojen peseminen on mielstäni helpompaa kun soseuttaa hedelmät ja marjat. Tämän hetkinen suosikki on mansikalla ja kiivillä maustettu kombucha. Ananas on myös hyvää. Monet lisävät kombuchaan myös inkivääriä eri muodossa (mehuna, paloina, sokeroituna) tai esimerkiksi rusinoita. Kun antaa kombuchan fermentoitua kahdesti niin siihen muodostuu hiilihappoa. Oma vatsa ei pidä suurista määristä hiilihappoa niin annan pullojen seistä huoneenlämmössä vain 1-2 vuorokautta kunnes siirrän ne jääkaappiin.
Signe asked me about my experience with kombucha. First I have to say that I am totally addicted to kombucha :) First I made a few big batches and I drank it unflavored. Now I also do a second fermention. This is when the scoby "mushroom" sits in the sugar tea for a week. Then the scoby is removed and the kombucha is botteled. I add to the bottles pureed fruits and berries. You can also add pieces of fruit, but I think it is easier to clean the bottles when you have used pureed fruits and berries. Right now my favorite flavor is strawberry kiwi. Pineapple is also good. Many add ginger (juiced, chuncks, candied) or raisins. When you ferment kombucha to times it gets carbonated. My tummy does not like large amounts of bubbles so I ferment in roomtemperature only for 1-2 days before I put the bottles in the fridge.


Mansikka-kiivi vihreä tee ja ananas-kookos musta tee / Strawberry kiwi green tea and pineapple and coconut black tea
Monet kysyvät että miltä kombucha maistuu. Minusta siinä ei ole yhtään teen makua, vaan siinä on pieni etikan maku. Maustettu kombucha maistuu aika paljon limpparille, mutta paljon paremmalle. Miehenikin sanoi että mansikki-kiivi kombucha maistuu aivan mansikkalimpparille. Luulen että vasta-alkajalle on parempi maistella ensin hedelmän makuista kombuchaa kuin maustamatonta. Tai vaikka sekoittaa sitä pirtelöön. Sama koskee kombuchaa johon lisätty chlorellaa tai spiruliinaa.
Many people ask me what kombucha tastes like. To me it does not taste like tea. More like a hint of vinegar. Flavored kombucha tases like soda, but much better. Hubby told me that the strawberry kiwi kombucha tastes like strawberry soda. If you have not tasted kombucha before I think it is better to try a fruit flavored kombucha than try a unflavored one. Or put some in a smoothie. Same thing is with kombucha that contain chlorella or spirulina.

Tässä yritys saada lakritsanmakuista kombuchaa. Normaalisti käytän patenttikorkkipulloja, mutta tähtianis ei mahdu niihin kokonaisena. / Here I am trying to get liquorice flavored kombucha. Normally I use flip top bottles, but I can´t get whole star anis in the bottles.
Scoby tekee joka kerralla uuden vauvascobyn ja nyt minulla on jo aika monta scobyä. Kohta saan perustaa ns. hotellin jossa niitä voi säilyttää. Olen todennut että 5 litran lasipurkilla tulee iso määrä kombuchaa, mutta pidän mielummin 1,5 litran purkeista josta saan pienen annoksen ja voin kokeilla eri makuja ja teelaatuja. Pidän eniten vihreästä teestä tehdystä kombuchasta, koska se on hieman miedomman makuista kuin mustasta teestä tehdystä. Lisäksi olen tehnnyt muutaman kerran rooibos teestä, koska silloin saan kofeiinitonta kombuchaa. Pitää vaan muistaa että scoby pitää tanniineista jota ei ole rooiboksesta, joten kannattaa tehdä samalla scobyllä vaikka joka toinen kerta rooibos kombuchaa ja joka toinen kerta mustasta teestä. Parhaillaan minulla on myös piparminttuteekokeilu käynnissä, mutta en oikein tiedä mitä siitä tulee. Ainakin scoby kasvaa todella hitaasti. 
The scoby makes a new baby scoby every time and I have already quite many scobys. Soon I have to make a "hotel" so I can store the extra scobys. My biggest jar is 5 litres and I get a large amount of kombucha, but I prefer using 1,5 litre jars so I get a smaller amount of kombucha and I can try different flavors and teas. I like the most kombucha made with green tea becaus it has a milder flavor. I have also made a few batches with rooibos tea, becaus then the kombucha is caffein free. You just have to remember that the scoby likes tannins and there is no tannins in rooibos. So you can make for example every other batch with rooibos and every other with black tea. Now I am also experimenting if I get kombucha with peppermint tea, but don´t know if it will work. The scoby is growing really slow.


Mies kutsuu tätä minun pieneksi arabiperheeksi / Hubby calls this my little arabic family
Mutta niihin kokemuuksiin. Juon tavallisesti iltaisin tyhjään vatsaan lasillisen kombuchaa ja otan päivän vitamiinit samalla. Kombuchahan sisältää paljon probiootteja ja B-vitamiineja niin koen että vatsavaivani ovat vähentyneet jonkun verran. Mutta pitää huomioida se että alussa join kombuchaa muutaman kerran viikossa ja vasta reilun kuukauden ajan päivittäin. Opin vasta jonkun aikaa sitten että kombuchan voi antaa seistä niin kauan että siitä tulee etikkaa ja käyttää hiushuuhteena tai salaattikastikkeena. Minulla ongelmana on se että ei sitä jää jäljelle niin paljoa että tulisi etikkaa :D Pitää varmaan laittaa joku pikkupurkki piiloon. Olen myös nähnyt että ihmiset käyttävät ylimääräisiä scobyja ihottumaan, käyttävät niitä kasvonaamiona ja jotkut jopa syövät niitä. Netistä löytyy ohjeita miten tehdään scoby karkkeja. Sitä en ole itse kokeillut ja voin kuvitella että moni jättää kokeilematta kun näkee minkä näköinen scoby on :D Kunhan saan ylimääräistä kombuchaa niin meinaan myös tehdä kombuchasaippuaa. Niin ja jos ei pidä teestä niin voi myös tehdä kahvikombuchaa.
But to my experiences. I normally drink a glas of kombucha in the evening on a empty stomach and take my daily vitamines. Kombucha contains a lot of probiotics and vitamin B and I think my stomach issues have become better. But when I started to drink kombucha I drank it only 1-2 times a week and now I have been drinkin it daily for a month or so. I just learned a while ago that if you let the kombucha sit for a longer time you get vinear that can be used as a hair rinse or sallad dressing. The only problem is that ther is never enough kombucha left so I can let it go to vinegar :D I should make a extra jar and hide it. I have also seen that people use the scoby for rashes or put it as a facial mask. Some even eat them. You can also find recipes how to make scoby candy. I have not tried it and I can guess that many people will not eat a scoby when they see it :D When I get a little exta kombucha I am going to make kombucha soap. And if you don´t like tea, you can also make coffee kombucha.

Nämä scobyt ovat siitä kauniimmasta päästä kun osa on ruskeita, röpelöisiä ja hiivaisia. Edessä on uusi vauva joka on vain pari milliä paksu. Takana on mammuttiscoby jonka puolitin kun sitä ei meinanut saada pois purkista tai takaisin purkkiin :D Paskummasta kohdasta se on noin 4-5 cm paksu ja rooibos tee värjäsi sen oranssiksi. / There are pretty scobys. Some are very rustic looking and brown. In the front is a new scoby baby that is just a few millimetres thick. In the back in a huge scoby that I had to cut in half because I almost could not get it out of the jar. Or back into the jar. The tickest parts of it are 4-5 centimetres and rooibos tea colored it orange.

2 kommenttia:

 1. Great minds think alike!
  We like kombucha made of rooibos tea+ green tea. I also use it to rinse my hair and also as a démaquillant( not the eyes zone, of course). Love it versatility!
  Waiting to see your kombucha soap, you will love its lather!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I agree Natalia :) Do you use ½ rooibos and ½ green tea? I want to use it as a hair rinse but it tastes so good and I want to drink it all. Do you make a continuous brew or in batches?

   Poista