Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 20. maaliskuuta 2014

TSI kookosjogurtti - DIY Coconut Yogurt




Alunperin olin ajatellut että blogiin ei tulisi mitään ruokajuttuja, mutta Signen rohkaisemana päätin laittaa tänne tämmöisen pienen kokeilun. 
I had originally been thinking that I would not write here anything about food, but Signe encouraged me to write about a little experiment of mine.

En tällä hetkellä käytä maitotuotteita ja minulla taitaa olla henkisiä vieroitusoireita. Kaipaan etenkin rahkaa. Suomessa saa ostaa ainoastaan soijajogurttia joka on maidotonta, enkä minä halua syödä soijaa mielin määrin. Aluksi tein rahkankorviketta valutin suodatinpussissa maustamatonta soijajogurttia, jotta siitä tulisi paksumpaa ja onhan se ihan kohtuu hyvää mutta ei tarpaaksi. Onneksi on google... Löysin sieltä että monissa muissa maissa voi ostaa jogurtteja jotka on tehty mm. riisimaidosta tai mantelimaidosta. Vielä iloisempi olin kun luin että maidottomia jogurtteja voi tehdä itse. Hetken lueskelun jälkeen totesin että kookosjogurtti olisi varmaan helpoin vaihtoehto. Löysin monen monta ohjetta jossa neuvottiin "kypsyttämään" jogurtia uunissa pienimmällä lämmöllä. Mutta en minä halua että uunin pitää olla päällä 16-24 h. Sitten se tarkoittaisi sitä että jogurttia voi tehdä vain viikonloppuisin. Ja minä olen kyllä semmoinen jogurttisyöppö ja haluan syödä sitä joka päivä.
For the monent, I don´t use any dairy products and I think I have a bot of a mental withdrawl. I miss quark. Here in Finland there is only one dairy free yougurt that you can buy and it is made of soy. And I don´t want to eat too mych soy. Frist I made "quark" with unfowored soy yogurt that I put in a coffee filter so it would be thicker and it was quite good, but not good enough. Luckily we have google... I found out that in several countries you can buy yogurts made from for example rice or almond milk. And I was even happier when I read that you can make dairy free yogurts yourself. After reading for a while I found out that coconut yogurt would be the easiest to start with. I found several recipes that suggested that you should let the yogurt sit in a warm (not hot) oven. But I don´t want to keep the oven on for 16 to 24 hours. And that would also mean that I could make yogurt only on weekends. And I like yogurt so much that I like to eat it every day.

Löysin tämän simppelin ohjeen ja se oli vielä suomeksi :) Eli kävin ostamassa parit hyvät lasiset hillopurkit jotka voi desinfioida. Purkin sisältä löytyi tarkat ohjeet. Toiseen purkkiin sekoitin kookosmaitoa ja toiseen pari purkkia kookoskermaa. Ja tietenkin maitohappobakteereja niin maidosta ja kermasta saa jogurttia. Ostin ihan ruokakaupasta Gefilus-kapseleita ja molempiin purkkeihin laiton 4 kapselin sisällön. Haluan nimittäin hapanta jogurttia. Sitten kannet päälle ja pimeään kaappiin tekeytymään pariksi vuorokaudeksi. Joskus saattaa jo 24 h riittää, mutta kannattaa maistaa puhtaalla lusikalla että onko tarpeeksi hapanta. Jogurttia kannattaa pitää useamman (3-5h) tunnin jääkaapissa ennen kun sitä syö niin siitä tulee mukavan viileätä.
I found this simple recipe in Finnish. So I bought two good jam jars that you can easily disinfect. In the first jar I put coconut milk and in the other coconut creme. And of course some lactic acid bacteria so I would get yogurt. I bought the Gefilus lactic acid bacteria capsules from the grocery store and I put the content of four capsules in each jar. I like sour yogurt. Put the lids on and let them sit in a dark cabinet for two days. Sometimes 24 hours is enough, but it´s good to taste with a clean spoon if the yogurt is sour enough. It is good to keep the yogurt for 3 to 5 hours in the fridge before you eat it and it is nice and cool.



Kookosmaito/Coconut milk

Kookosmaidosta tuli ulkonäöllisesti enemmän jogurtin näköistä, eli löysähköä. Jos joku tykkää paksummasta jogurtista niin voi tietenkin kokeilla esim. pektiinia, agar agaria tai vastaavaa. Kookosmaitojogurtti sopii hyvin lusikoitavaksi, mutta miksi ei myös vaikka smootiheen.
The one made with coconut milk looks more like traditional yogurt, a little bit runny. If you like thicker yogurt you can an pectin or agar agar. The yogurt made from coconut milk was easy to spoon and it suits smoothies as well.

Kookoskerma/Coconut cream
Kookoskermasta tuli todella paksua ja vähän rahkan näköistä jogurttia. Minä pidän tästä koostumuksesta paljon. Suutuntuma on silkkinen. Kookoskermasta tehty jogurtti voisi myös sopia esim. jälkiruokiin kerman sijasta tai täytekakun täytteeseen. Miksei myös vaikka juustokakkuun.
The other one made from coconut creme is really thick and it looks a little like quark. I like the texture of it. Ans it feels so silky in the mouth. This yogurt would suit desserts instead of cream or as filling in a cake. Or why not in a cheese cake. 

Kookosjogurtti on TODELLA täyttävää. Johtunee varmaan siitä että näissä on runsaasti rasvaa. Söin aamupalaksi 4 lusikallista jogurttia ja vähän mustikoita ja tuli ähky! Seuraavaksi pitää kokeilla että onnistuisiko tämä myös kevyt kookosmaidosta tai esim. mantelimaidosta.
Coconut yogurt is VERY filling. Probably because it contains so much fat. I ate 4 spoons of yogurt and some bilberries as breakfast and I was so full! Next I have to try see if I can make yogurt from coconut milk with reduced fat or almond milk.

24 kommenttia:

  1. Va intressant! Smakar det mycket kokos? Tycker inte om smaken av kokos, till deodorant funkar det bättre... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Smaken är mycket mild, men jo nog smakar det lite kokos om man äter yoghurten naturel. Men jag tycker inte att det smakar överdrivet kokos om man äter den med något surt som blåbär eller ananas.
      Inte skulle jag använda kokosmjök som deodorant ;) Jo, men kokosoljan fungerar bra :D

      Poista
    2. tanken hann inte riktigt med, då jag skrev... kokos som kokos :D

      Poista
  2. Nuo (edelleenkin) näyttävät ja kuulostavat hyvältä! Kävin äsken apteekissa, maitohappobakteereitakin tarttui matkaan (ja se hiili unohtui), joten voisin kokeilla viikonloppuna. Tiedätkö yhtään noiden säilyvyydestä? Minä olen myös melkoinen jogurttisyöppö, mutta maidottomana valikoima on hyvin rajattu - ja uudet vaihtoehdot ovat tervetulleita. Tuota paksumpaa voisi kokeilla "vaihtoehtopashassa", etsiskelin taannoin siihen sopivia ohjeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linkin alla luki että jogurtit säilyvät 5-7 päivää jääkaapissa, eli minun mielestä ihmeen kauan. Vaihtoehtopasha kuulostaa tosi hyvältä! Jotain pitäisi kehitellä pääsiäiseksi.

      Poista
    2. Juu, eihän kaupan jogurttikaan avattuna säily sen pidempään. Olen aikaisemmin tehnyt vaihtoehtopashaa soijajogurtista, mutta siihen on pitänyt laittaa liivatetta, että saa seoksen pysymään kasassa. Tänä vuonna meinasin kokeilla sitä chiaa...:)

      Poista
    3. Oletko koskaan kokeillut agaria liivatteen sijaan?

      Poista
    4. En ole (vielä) tutustunut agariin. Mutta laitoin eilen vaihtoehtopashani tulemaan, ja hyvältä näyttää ja maistuu, chioineen päivineen. Käytin chiaa liivatteen sijaan myös mämmivalkosuklaavaahdossa. Kohta meinasin laittaa vihdoin tekeytymään tuota jogurttia, otin purkit ja ainekset pyhiksi mukaan.

      Poista
    5. Kai sä laitat ohjeen siihen vaihtoehtopashaan? Minäkin meinaan tehdä jonkunlaista pashaa. Pitää muuten laittaa jogurtin valumaan. Hyvä kun muistutit. Mämmi ja valkosuklaa kuulostaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta.

      Poista
  3. Good, good, Marika! I love this topic, you know!
    And I also love sour and thick yogurt, so the 2nd version looks better to me, but you haven't explained how did you make it? I love vegan cheesecake, and this would make a great cake! What lactic acid bacteria are you using? Thank you( maybe I should write u in private :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Natalia, it is as easy as just mixing the milk and lactic acid bacteria together. Put the jars in a dark place and wait for 2 days. You can put 2 capsuls of the bacteria per 200 ml of milk.

      Poista
    2. And the lactic acid bacteria I used was LGG, lactobacillus rhamnosus GG.

      Poista
  4. Like Natalia, I enjoy this topic too. Thanks for sharing with us your experiment. I love everything coconut (except desiccated coconut). I will check if the lactobacillus capsules are available here. By the way, what's the proper ratio of bacteria ( capsules) to yogurt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) It is 200ml milk and 1-2 capsules.

      Poista
    2. Thanks! I just noticed the answer was already there! :D

      Poista
  5. Wow, this is so exciting and looks very yummy! Unlike homemade toothpaste, this is something I really would like to try! My mouth starts watering while picturing your breakfast, I enjoy those fruity/milky combos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks :) I like everything fresh and this coconut yogurt is so tasty combined with pineapple. The first thing that came to my mind was pina colada :D

      Poista
  6. Kuulostaapa kivalta! :)
    Näitä lissää! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää katsoa mitä keksin :) Muutenkin on tullut syötyä aika pajlon maidotonata-gluteenitonta-kasvisruokaa niin vois melkein ruokablogin perustaa :D

      Poista
  7. Very cool, it's amazing how thick the coconut cream yogurt gets...it could definitely be used as a filling in a dessert...yummy! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I already made a dessert from it and I sure liked it. The only bad thing was that I could only eat ½ of the small dessert cup ;)

      Poista
    2. Wow, it's that filling?! Fantastic!

      Poista
    3. It really is! Normally I can eat much more, especially if it is something with chocolate.

      Poista