Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Hiilihammastahna - Charcoal toothpaste

Kyllä, täällä satoi lunta eilen. Yes, it snowed again yesterday.
Olen käyttänyt tätä hammastahnaa jossa on lääkehiiltä jo useamman kuukauden ajan ja olen ollut ihan tyytyväinen siihen. Mitään selkeätä vaalentavaa vaikutusta en ole huomannut, mutta hampaat puhdistuvat hyvin. Halusin kuitenkin hammastahnan jossa on sekä bentoniittisavea sekä lääkehiiltä, koska saven pitäisi lukemani mukaan auttaa hampaan uudelleenmineralisoitumisessa ja lääkehiili puhdistaa tehokkaasti. Luin myös että teepuuöljy vähentää kipua ikenissä ja antibakteeristen ominaisuuksien takia on muutenkin hyvä suun terveydelle.
I have been using this toothpaste with activated charcoal for several months and I have been satisfied with it. I have not noticed that my teeth would be whiter, but I like the cleansing effect. I wanted a toothpaste that would contain both bentonite clay and activaded charcoal, because the clay help the teeth to remineralize and the charcoal cleanses well. I read also that tea tree oil helps with pain in your gums and the antibacterial properties are otherwise good for the mouth.

Minä en lisänyt mitään makeutta tahnaan, koska olen jo tottunut ruokasoodan makuun. Mutta voisin kyllä ostaa ksylitolia. Hampaat tulevat tällä tahnalla erittäin puhtaaksi ja suu on raikas.
I did not put anything that would make the paste sweet and taste better because I´m already used to the taste of baking soda. But I could buy some xylitol. I think that my teeth gets really clean with this toothpaste and my mouth is so fresh.

6 kapselia lääkehiiltä
1 tl bentoniittisavea
3 rkl ruokasoodaa
1 rkl kookosöljyä (minä käytän kylmäpuristettua luomukookosöljyä)
30 tippaa piparminttuöljyä ja yhtä paljon teepuuöljyä
steviaa tai ksylitolia jos haluaa
6 capsules activated charcoal
1 teaspoon bentonite clay 
3 tablespoons bakingsoda
1 tablespoon coconut oil (I use organic cold presses coconut oil)
if you want to you can add stevia or xylitol

Onko joku muuten kokeillut "oil pullingia"? Eli (kookos)öljyn purskuttelua. Lisää voi lukea tästä ja tästä. Minä olen kokeillut pariin otteeseen, mutta kookosöljyn maku ei ole mikään hyvä... 
Has anyone tried oil pulling? That is swishing (coconut)oil. You can read more about it here and here. I have tried it a few times, but coconut oil does not taste that good...

28 kommenttia:

 1. Näyttääpäs talviselta! :) Hiiltä en olekaan hammastahnassa kokeillut, noita muita aineita kylläkin - ja hyvin toimii. Pitääkin ostaa lisää hiilitabletteja, ja kokeilla noinkin. Tosin olen edelleen tyytyväinen myös hammassaippuaani, se kestää tosi kauan. Tuosta "oil pullingista" en ollut kuullutkaan koskaan, kuulostaa mielenkiintoiselta, ja oikeastaan aika järkeenkäyvältä. 20 min vain tuntuu tooooosi pitkältä ajalta, mutta koska yritän epätoivoisesti päästä eroon tästä lentsusta ja sen jälkivaikutuksista, ja kärsin siitepölystä, niin aion ainakin kokeilla! Kiitos vinkistä!:) ja muuten, etten unohda, se punajuuri jauhe ei ainakaan Humblebeen Marien mukaan toimi huulipunissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän liiankin talviselta... Perjantaina katselin kun pienet sipulikukat kukkivat takapihalla. Jo, ehdin lukea siitä punajuurijauheesta. Sitä voisi kuitenkin käyttää poskipunassa. Kokeile lääkehiiltä kapselina. Ne vaan vääntää auki niin ei tarvitse murskata tabletteja. Ne ovat aika kovia.

   Minä olen tehnyt sitä oil pullingia vain kerran 20min ajan. Muuten on mennyt 15 min. Ja voihan sen tehdän 10min aamulla ja 10 min illalla. Mietin että miten sen saisin aamurutiineihin. Sinä aikana kun ruokin koiran ja kanin ja laitan itseni kuntoon menee varmaan 15 min. Yksi vaihtoehto on tietenkin silloin kun käyn koiran kanssa ulkona. Käyn niin aikaisin (klo 4.30-5.30 välillä) niin ei sielä ole juurikaan muita ihmisiä joille puhua ja koira osaa myös käskyt käsimerkein.

   Poista
  2. Mistä olet löytänyt hiiltä kapselimuodossa? Tabletit ainkain olivat minusta törkeän hintaisia, kysymys on kuitenkin "vain" hiilestä. Ajattelin tilata sitä ihan jauheena, mutta kun toisaalta sitä tarvitsee välillä sisäisestikin, enkä tiedä, ovatko kosmeettiset laadut sisäisesti nautittavia...

   Poista
  3. Apteekista olen ostanut näitä: http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/CARBO-MEDICINALIS-200-mg-laeaekehiili-30kapselia Onhan ne kalliita, mutta ei niitä loppujen lopuksi tarvitse montaa. Minulla on ainakin ollut tuo yksi paketti yli vuoden. Minulla on myös Tuoksukaupasta ostettua hiiltä, mutta en käytä sitä kun saippuan värjäämiseen.

   Poista
  4. Onnistuin epäonnisiin riprivärikokeiluihin suoltamaan varmaan puoli purkillista...mutta täytyypi pitää silmät auki, jos tulee kapseleita vastaan. En jaksa nyt tilata pelkästään hiiltä apteekista.

   Poista
  5. Voithan pyytää että paikallisapteekki tilaa hiilikapseleita. Ja saattaa niillä olla varastossa vaikka ei olis esillä.

   Poista
 2. Jag har inte märkt att du har en egen blogg tidigare, men vad fin den är! Massor med recept som jag måste titta närmare på senare. Tandkrämsreceptet är defintivt ett av dem! Jag har köpt fluorfri, mera "naturlig" tandkräm den senaste tiden, men jag har inte gjort egen tandkräm ännu. Oil pulling har jag däremot testat på. Jag använde precis som du kokosolja (virgin), men man kan ju använda annan olja också om man inte tycker om kokossmaken (t.ex. sesamolja eller solrosolja lär vara bra). Själv tyckte jag dock bäst om kokosolja. Jag testade också med olivolja, men det var ganska äckligt. Om du inte har problem med själva kokossmaken utan mest det faktum att det smakar oljigt, så vänjde åtminstone jag mig vid det. Jag tyckte faktiskt att tänderna kändes väldigt rena och lena efter tandborstningen om man "oil pullade" före, jag märkte alltså en skillnad. Tyvärr lyckades jag inte få in oil pullingen i mina morgonrutiner och slutade efter en tid eftersom jag inte orkade, men jag gör det nog ännu då och då :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo nog finns det ganska mycket att läsa, men mest tvål. Jag är ganska tvålgalen :D Olivolja vill jag inte prova, alldeles för oljigt. Sesamolja har jag hemma, så det skulle jag kunna testa. Tror att jag har använt för mycket kokosmjölk så därför känns kokossmaken så äcklig. Jag tror inte att jag kommer att ha ett problem att få in oil pulling i mina morgonrutiner. Vaknar alltid jätte tidigt och har god tid på morgonen. Vaknar så tidigt att en kompis sa att jag väcker tuppen med att skramla med tekannan :)

   Poista
  2. Nå jag är också tvålgalen, så det passar bra :D Roligt med inspiration.
   Hehe om du väcker tuppen så passar oil pulling säkert dig bra, man kan ju hålla på med något annat (inte tala...) medan man gurglar så borde inte tiden heller kännas så lång. Man kan ju t.ex. göra det i duschen medan man läser tidningen :) Jag är tyvärr väldigt morgontrött och har ofta en ganska tight tidtabell på morgonen, men kanske jag skulle kunna ta upp oil pullingen på nytt åtminstone på kvällen.

   Poista
  3. Man kan ju göra det flere ggr per dag, så jag tänkte på att testa oil pulling också efter arbetsdagen. På kvällen är jag alldeles för trött och skulle aldrig orka 20 min.

   Poista
  4. En osaa kirjoittaa ruotsiksi, joten kommentoin suomeksi. Sorry... :) Jollain sivustolla (en laittanut sivua ylös, kun surffailin monilla) sanottiin, että jos purskuttelu jää alle 20 minuuttiin, niin hyödyt "eliminoituvat". Tiedä sitten häntä, onko totta vai ei...

   Poista
  5. Ihmettelen että miten elimistö tai bakteerit tietävät eron että onko purskutellut 15 vai 20 min?

   Poista
  6. No idea...en tiedä, onko tuossa mitään perää, mutta niin joku "viisaampi" kirjoitti... :)

   Poista
 3. Ooh, I would like to try this toothpaste. Thank you for the recipe, Marika.

  I have tried rinsing my mouth with water and charcoal, and oil pulling with cold-pressed sesame oil and sunflower oil. My mouth felt really clean! But I could not say if there was any effect on my health. Thanks for reminding me, I should oil pull again. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I also tried rinsing my mouth with charcoal and water but I never really liked it. My only goal with this oil pulling is to get whiter teeth and a cleaner tongue.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen aihe kyllä, hammastahnassa siirryin itse käyttämään Frantsilaa, mutta itsekin tekeminen kiinnostaisi. Jotenkin sitä vaan huonohampaisena/huono bakteerikannan omistavana aina arveluttaa se, ettei vahingossa tee liian heikkotehoista tai muutoin huonoa tavaraa omille hampailleen, jotta pysyisi tuo purukalusto mahdollisimman hyvässä kunnossa. Minulla siis reikiintyvät hampaat helposti ja joukossa on vieläpä muutamia maitohampaita, jotka eivät koskaan lähteneet pois (eikä niiden alla ollut uusia hampaita). Siksi siis vähän arveluttaa siirtyä kokonaan omaan tahnaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen aina ollut huonohampainen, mutta ainakin omasta mielestä hampaat ovat nykyään paremmassa kunnossa. Eikä hammalääkärit ole ainakaan huomioinneet että hampaani olisi jotenkin huonommassa kunnossa kuin ainakisemmin. Suosittelen että luet enemmän hampaiden mineralisoinnista savilla. Se on aika mielenkiintoinen juttu.

   Poista
  2. Minulla taas ei ole (vielä) ollut reikiä, mutta koen silti purukaluston voivan paremmin omilla tahnoilla ja hammassaippualla. Ja tuo oil pulling selkeästi vielä parantaa tilannetta. Hammassaippuaa suunnitellessani törmäsin myös juttuihin saippuan remineralisoivista vaikutuksista. Eron huomaa oikeastaan sitten, kun olet pari viikkoa käyttänyt jotain toimivaa omatekoista tuotetta, ja sitten peset hampaasi kerran kaupan tahnalla. Et halua enää palata teollisiin tuotteisiin, koska ne eivät vain toimi niin hyvin! Tummentumat katovat, uusia ei tule ja hampaat sekä näyttävät että tuntuvat puhtaammilta pidemmän aikaa.

   Poista
  3. Oil pulling on oikeasti auttanut, mutta valitettavasti olen joutunut pitämään taukoa pari päivää kun iski nuha ja purskuttelu on ihan mahdotonta kun nenä on tukossa.

   Poista
  4. Minusta öljy puhdistaa paremmin ahtaat hammasvälit ja ienrajat, kuin harja tai lankain. Kaikki kolme tukevat kyllä hyvin toisiaan, eikä tarvita mitään kemikaaleja suuhun.

   Poista
  5. Minusta hampaani ovat paljon valkoisemmat ihan parissa päivässä. Minun on kyllä ihan pakko käyttää hammaslankaa kun on parit hampaanvälit johon tarttuu koko ajan ruokaa eikä sitä saa harjaamalla pois.

   Poista
 5. You are much braver than I am! I would have thought the charcoal would be abrasive, but I guess it would be similar to using baking soda on your teeth? I have never heard of oil pulling, off to do some reading! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Charcoal does not feel as abrasive as baking soda. But I don´t think that it cleans too much. Oil pulling seems to be a fun thing, just have to find the time for it.

   Poista
 6. Never ever could guess that something like 'oil pulling' even exist! I don't think I'd like the feeling in my mouth. Unfortunately, I'm still on a commercial toothpaste. I'm really mint/foam lover, that's why I'm still not tempted to try homemade ones. But, I love reading others' experiences, especially if something works. Great for you,Marika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. First it felt strange when the coconut oil melted in the mouth, but when it is totally melted it does not feel any different that any liquid. I have been using one drop of peppermint eo so my mouth feels even fresher. I really don´t miss the foam of commercial toothpaste. I had always problems with dry mouth and lips after brushing and that has stopped after switching to home made toothpaste.

   Poista
  2. Maya, if you just try those homemade versions for a week or two (and oil pulling of course), you wouldn't want to go back to commercial toothpaste anymore. Homemade stuff leaves much cleaner and fresher feeling for much longer time, than toothpaste. And if you like the foam, try tooth soap, that foams enough, I'm sure. Taste is not so pepperminty, but it's still better... ;)

   Poista
  3. Never heard of tooth soap.
   I've heard,however, some use a regular (or maybe, not so regular) soap for tooth brushing, but I already see myself puking from the soap taste.

   Poista
  4. Tooth soap does not taste that bad if you don´t put coconut oil in it and add lots of peppermint eo and stevia. I still prefer a toothpaste, but not commercial. My mouth feels still as fresh even if it does not taste so minty.

   Poista