Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Kaurainen siemennäkkäri - Crisp Bread with Seeds and OatLöysin aivan ihanan blogin kun etsin gluteenittoman leivän ohjetta. Sen nimi on "Kiitos hyvää" ja valitettavasti sitä ei enää päivitetä. Onneksi facebooksivustoa päivitetään vielä aina aika ajoin. Blogissa on ties kuinka monta ihanaa reseptiä ja kokeilin heti viittä eri ohjetta. Ja tätä näkkileipäohjetta tein samana viikonloppuna kahdesti.
I found a wonderful blog in Finnish when I was looking for a recipe for gluten free bread. The name of the blog is "Kiitos hyvää" and sadly it is not updated anymore. But there is a facebook page that is updated. The blog contains several wonderful recipes and I tried five different right away. And I made this crisp bread twice this weekend.

Vastaavanlaista siemennäkkäri olen tehnnyt jo pari vuotta sitten mutta siinä oli vain siemeniä, voita, psylliumia ja vettä. Tämä näkkäri on suuritöisempi, mutta maku on parempi. Tein aikalailla alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta vähensin suolan määrän puoleen. Muuten on aivan liian suolaista minun makuun. Jos joku ihmettelee että mistä psylliumia saa niin ihan tavallisesta ruokakaupasta. Se voi löytyä leivontahyllystä, gluteenittomien tuotteiden hyllystä tai superfood-hyllystä. Fiber Husk on yksi merkki, mutta löytyy myös halvempana nimellä Psyllium. Seesaminsiemeniä laitoin tähän näkkäriin koska se sisältää paljon kalsiumia.
I have made a similar crisp bread with seeds already a few years ago, but it contained only seeds, butter, psyllium and water. There is a little bit more work to make this crisp bread but the taste is better. I made almost according to the original recipe, but I put only half of the salt. Otherwise it would be too salty to. If somebody is wondering where you can buy psyllium, so at least here in Finland you can find it in ordinary grocery stores. I put sesame seeds in this crisp bread because it contains much calcium.

Kaurainen siemennäkkäri

1 dl pellavansiemeniä
1 rkl psylliumia
4 dl vettä

6 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia tai tavallisia)
1 dl seesaminsiemeniä (tai muita siemeniä) 
1 dl vettä
1 tl merisuolaa

1. Sekoita psyllium, pellavansiemenet ja vesi ja anna turpoa puolisen tuntia

2. Jauha sillä aikaa 3 dl kaurahiutaleita jauhoksi (minä tein sen sauvasekoittimella) ja sekoita jauhoihin seesaminsiemenet ja kaurahiutaleet. Laita uuni 180 C.

3. Sekoita siemen-vesilimaan suola ja siemen-jauhoseos sekä noin 1 d vettä.

4. Levitä seos pellille jossa on leivinpaperi joko kostetulla käsillä tai kahden leivinpaperin välissä painellen tai kaulien. Sopiva paksuus on noin 1 cm. Paista 20 min.

5. Leikkaa levystä paloja ja siirrä näkkäri leivinpaperineen ritilälle ja paista vielä toiset 20 min.

6. Pienennä uunin lämpötilaa 100 C ja käännä näkkärinpalat toisin päin. Paista uunissa 30-45 min riippuen siitä kuinka kuivaa näkkäriä haluat.

Crisp bread with seeds and oat

100 ml flaxseeds 
1 tablespoon psyllium
400 ml water

600 ml rolled oats
100 ml sesame seeds (or other seeds)
100 ml water
1 teaspoon sea salt

1. Mix psyllium, flaxseeds and water and let it sit for half an hour.

2. Grind 300 ml of the rolled oats to a flour (I did it with my stick blender) and mix it with the sesame seeds and rolled oats. Warm the oven to 180 C.

3. Mix salt into the seed gel and mix it with the seed-flour mixture and 100 ml water.

4. Spread the mixture on a baking tray with parchment paper. You can do it with wet hands or pressing the bread mixture between two parchment papers. 1 cm thickness is the best. Bake for 20 minutes.

5. Cut the bread in squares and put the bread with the parchment paper on a grill and bake in the oven for another 20 minutes.

6. Lower the temperature to 100 C and turn the breads up side down. Bake for 30-45 minutes depending on how crispy you want the bread to be.

6 kommenttia:

 1. Siehän olet nyt innostunut kokkailemaan! :D Vai oletko aina ollut noin ahkera salassa? Hyvännäköistä näkkäriä, tuota miekin voisi kokeilla, vaikka en leipää enää syökään muutoin. Mutta tuossa kun ei ole jauhoja, niin menisi "valeleivästä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä olen aina ollut ahkera, mutta se menee vähän kausittain :) Minä en ole syönnyt tavallista leipää vuosiin, paitsi silloin kun on jossain tarjolla. Jos en jaksa itse tehdä "jauhottomia" sämpylöitä, näkkäriä sun muuta niin syön tarvittaessa riisikakkuja. Mutta ne ei taas pidä yhtään nälkää.

   Poista
 2. I make these types of crackers very often, and I use to add vegetables(which remains after preparing juices) and all types of nuts.. but I haven't tried to add psyllium. Mmm, nice to know we love the same types of bread/crackers ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I don´t have a juicer, but carrot crackers could be nice. I think psyllium makes the consistency more bred like.

   Poista