Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Kasvien kerääminen - Picking plants

Blogissa on ollut vähän hiljaisempaa viime aikoina kun vanha tietokone meni rikki, enkä ole vieläkään onnistunut saamaan kunnollista kuvankäsittelyohjelmaa uudelle koneelle. Eli saatte sietää kännykällä otettuja kuvia. Mitään kovin uusia saippua tai kosmetiikkajuttuja en ole viime aikoina tehnnyt, vaan niitä vanhoja tuttuja ja hyväksi todettuja. Täällä Etelä-Suomessa on nyt oikea aika kerätä kasveja kotikosmetiikkaa ja villivihanneksia varten. Ihan harmittaa kun niin moni ostaa kaupasta kalliita salaatteja kun luonnosta saa ilmaista "salaattia", jossa on vielä enemmän ravintoaineita. 
It has been a little bit quiet in my blog for a while. My old computer broke and I still don´t have a proper photo editing program on the new computer. So you´ll just have to tolerate these photos that I took with my phone. I have not made any new soaps or cosmetics, just some old and good things that I think are good. In Southern Finland is now ther right time to pic plants for home made cosmetics or greens that you can eat. It annoys me a little bit that people buy expensive salads, when you can pick "salad" for free and the greens contains a lot more nutrients.


Tässä on mitä keräsin samalla kun kävin koiran kanssa läheisellä niityllä ja osan poimin ihan pihapiiristä. Alhaalla voikukanlehtiä, joista osa menee omaan salaattiin ja osan saa kanit syödä. Niiden yläpuolella on voikukan kukkia, jotka kuivasin ja meinaan uuttaa ne öljyyn. Viime vuonna tein sekä voikukkasaippuaa että hierontapaloja joissa on voikukkaöljyä ja pidin molemmista niin paljon että pitää varmaan tehdä niitä lisää. Voikukkien vasemmalla puolella on poimulehtiä, joista osan söin melkein suoraan siitä seisomalta ja osan kuivasin viherjauhetta ja kosmetiikkaa varten. Voikukkien oikealla puolella on taas nokkosia, joita tässä lähipiiristä löytyy kohtalaisen paljon. Istutin jopa oman pihan nurkkaan muutaman nokkosentaimen, mutta eivät ne ole kasvaneet juurikaan. Näistä nokkosista teen nokkosshampoota, mutta pitää kerätä lisää niin saan niitäkin viherjauheeseen sekä osasta teen varmaan nokkoslettuja. Ylhäällä on maitohorsmia. Ne ovat ihan tuttuja kukkina, muttei ruokana. Nuorina alkuina niitähän voi käyttää parsan tapaan ja kukista voi taas tehdä viiniä. Lisäksi olen kerännyt muutaman pussin vuohenputkia joista teen keittoa ja piirakkaa.

Here is some greens that I picked when I was walking with our dog in a nearby field and I also picked some of them here near the house. Lowest on the pic is dandelion leafs. I used some for my salad and our rabbits can eat the rest of them. Above the leafs are some dandelion flowers, that I dried and I´ m going to infuse them in oil. Last year I made both dandelion soap and solid lotion bars that contained dandelion oil. I liked them both so much that I have to make some again. On the left side of the dandelion flowers is alchemilla or lady´ s mantle. I ate a part of them as a snack and the rest I dried for a healthy powder and part of them I´ m going to usea for cosmetics. On the right side of the dandelion flowers is nettle that we have quite much of. I even planted some in one corner of the garden, but they have not grown at all. From these nettles I´ m going to make nettle shampoo and I have to pick some more so I can dry them and make nettle pancakes. Above is fireweed or also known as rosebay willowherb. I have not used them before as food, but it is a familliar flower. The young greens can be used as aspargus and you can make vine from the flowers. I have also picked a few bags of goutweed. I´ m going to make soup and pies from it.


Tässä taas on bataatti jonka laitoin reilu kuukausi sitten veteen itämään ja viikko sitten multaa. Nyt se kasvaa kovaa vauhtia. Nämä lehdet olivat vajaa viikko sitten peukalonkynnen kokoisia ja nyt ne ovat jo näin isoja. Bataatin toiselle puolelle on myös noussut lehtiä. Tarkoituksen ei ole viljellä bataattia, vaan kasvattaa kaunis bataattiamppeli, joka saa koristaa takapihaa. 
This is my sweet potato that I put in water a little over a month ago and I planted it a week ago. Now it is growing very fast. These leafs were less than a week ago as big as the nail on my thumb and now they are this big. There is also some small leafs on the other side of the sweet potato. I´ m not going to grow sweet potatoes, just going to have it as a beautiful plant in the garden.

14 kommenttia:

 1. Hyviähän nuo kuvat ovat! Maistoitko jo horsmia? Niiden lehtiä miulla on ollut viherjauheessa, mutta muuten en ole syönyt - vielä. Tekisi mieli laittaa reilusti öljyjä maseroitumaan, mutta ei ole tarpeeksi isoja purkkeja...eikä oikein paikkaakaan purkeille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paistoin horsmat kinkkupalojen kanssa ja oli oikein hyvää. Minäkin halusin uuttaa vaikka mitä ja onneksi meillä on yhden keittiönkaapin ylähylly melkein tyhjä kun se on niin korkea että sinne ei yllä ilman keittiöjakkaraa. Öljyä pitäisi vaan ostaa lisää.

   Poista
 2. Vad intressant med bataten, bladen ser vackra ut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Min syster hade förra sommaren en batatplanta som hon planterade i jorden. Min skall få bo i en kruka. Hon köpte bataten som en färdig planta och man får se om min batat hinner växa ordentligt nu på sommaren.

   Poista
 3. Interesting,Marika! Love your sweet potato experiment, I have never planted it, but its nice to see its leafs, it would indeed make a nice plant for the garden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. My sister had a sweet potato plant in her garden last summer and it was beautiful. She bought it and I wanted to see if I can grow one myself.

   Poista
 4. Vau tuota bataattia! Sehän on sukua elämänlangalle, toivottavasti saat kauniita kukkia! Täytyy itsekin yrittää perehtyä enemmän luonnonkasveihin (ja kasvatettuihinkin toivottavasti) saippuanvalmistuksessa tänä kesänä. Voikukkaan pitää tutustua paremmin tässä mielessä (nyt vähän harmittaa kun kitkin niitä tänään).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bataatti on kyllä hoidettu rakkaudella :D Minulle riittää että siitä kasvaa kaunis köynös ja tietekin bonuksena on jos se kukkii. Kannattaa mennä keräämään luonnonkasveja. Ainakin jos uuttaa tuoreita voikukkia öljyyn niin saa kauniin keltaista saippuaa ja piharatamo taitaa olla aika lemppari kun se sopii niin hyvin rasvaiselle iholle, muttei kuivata.

   Poista
 5. Voikukan kukkia pitäisi muuten kerätä täälläkin, kun ovat ruojakkeet alkaneet kukkimaan. Muuta onkin tullut napsittua ja juuri nokkoshampoota tehtiin kaverin kanssa satsit. Kun olisi vain hitusen enemmän aikaa! Me muutimme viime lokakuussa toiselle puolelle kaupunkia, joten pitää opetella kaikki keräyspaikat täällä uudelleen -.-
  Ja voi mikä bataatti <3 En edes tiennyt että sitä voi tuolla tavoin kasvattaa, näyttää tosi viehättävältä hän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bataatti on aika suloinen :) Se pitää vaan pestä hyvin ja antaa itää niin kyllä se siitä alkaa kasvamaan. Valitettavasti huomasin tänään että jokin on käynnyt syömässä yhtä lehteä niin pitäisi varmaan suihkuttaa koko pikki bataatti. Mekin muutimme joulukuussa niin minäkin joudun etsimään uusia keräilypaikkoja ja itse asiassa ajattelin kyllä mennä vanhan kodin lähelle keräämään piharatamoa kun siellä on todella isot alueet (useampi sata metriä) sitä.

   Poista
 6. Your herbs, greens, and sweet potatoes are beautiful, Marika! It's great that you can use them in both food and soap! I would love to have a garden, but I don't have a yard or a green thumb.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks :) When I go outside I only see things that I can make soap from :D I love my little garden even if it is not that big.

   Poista
 7. It is really grate that you have possibility to pick all those beautiful herbs yourself! I also picked nettle and prepared it both for soap and soup.

  VastaaPoista
 8. Good garden girl, thinks of everything! I see sweet potato here, there is local cultivation, but I've never bought it, I just don't know what to do with it!? Never look for recipes!??

  VastaaPoista