Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 5. elokuuta 2012

Kasvosaippua ja palashampoo luonnon anteja käyttäen

Tämä olikin sitten vähän isompi projekti. Ei työläs, mutta meni tässä aika monta päivää. Tällä kertaa en aloittanut sillä että suunnittelin ohjeen, vaan sillä että keräsin aineksia, jotka ovat hyviä minun päänahalle, hiuksille sekä kasvojen iholle. Päänahkani on rasvainen, mutta herkkä. Hiukset ovat normaali paksuiset, mutta itse hius on ohutta, hentoa ja liukasta. Minulla on oikeasti NIIN liukkaat hiukset. Kasvojen iho on tällä hetkellä, nyt kun on kesä, rasvainen. Etenkin T-alue kiiltää nätisti aamusta iltaa. Parhaiten minulle toimii pesu suolasaippualle Kasvovetenä olen käyttänyt ratamokasvovettä tai vihreetä teetä johon sekoitan hieman omenaviinietikkaa. Itse asiassa käytän tätä myös hiuksissani. Silloin en tarvitse hoitoainetta.

Projektin aloitin puhdistamalla pakastetun parilasilavan niin sain possunrasvaa. Siinä meni puoli päivää kun sulattelin kiloa silavaa. Halusin kokeilla lanoliinia saippuassa, kun se kuulemma kosteuttaa ihoa ja sulkee kosteuden ihoon. Sitähän saa Suomessa ainakin minun tutkimuksen mukaan ainoastaan minimaalisissa tuubeissa (Purelan ja Lansinoh). 10g tuubi maksaa noin 7-12 € ja sehän ei riitä yhtään mihinkään. Tilasin iHerbistä 100% Lanoliinia. 250 g maksoi noin 10 € kun laskee mukaan postituskulut.

Seuraavaksi keräsin ahomansikanlehtiä(metsämansikan), voikukanlehtiä sekä nokkosten latvojen pieniä lehtiä. Onnistuin polttamaan itseni nokkoseen useamman kerran. Se poltti jopa paksujen kumihanskojen läpi. Pikkusen kirveli... Mansikanlehdistä keitin teen. Eli pesin lehdet hyvin. Pistin ne laakean kattilaan ja kaadoin vettä päälle sen verran että lehdet peittyivät juuri ja juuri. Kun vesi kiehui otin kattilan pois hellalta, laiton kannen päälle ja annoin hautua puolisen tuntia. Siivilöin teen, purkitin nesteen ja jäädytin sen.

Voikukankehdet ja nokkoset joutuivat myös perusteelliseen pesuun ja kuivauksen. Uutin ne rypsiöljyn, koska se oli ainoa perusöljy jota minulla oli tarpeeksi paljon. Silppusin lehdet kahteen purkkiin, kaadoin öljyä niin paljon että lehdet peittyivät. Kannet kiinni ja purkit vesihauteeseen 5 tunniksi. Lisäsin kattilaan vettä noin tunnin välein kun vesi haihtui aika nopeasti. Siivilöin öljyt ja purkitin ne uusiin lasipurkkeihin. Nämä kannattaa myös säilyttää kylmässä, koska ne on tehty tuoreita kasveista.

Sitten itse ohjeisiin.


Hoitava shampoo rasvaisille hiuksille

Shampoopalaan tuli
100 g rypsiöljyä johon olin uttanut nokkosta
75 g risiiniöljyä
100 g kookosrasvaa
50 g auringonkukkaöljyä
30 g possunrasvaa
2 kpl kananmunan keltuaista 

Nestettä 99 g ja lipeää 50 g. Ylirasvoittuvuusprosentti oli 2%.


Vetenä käytin metsämansikan lehdistä keitettyä teetä. Tavallisten mansikoiden lehdet käyvät myös hyvin. Tuoksuna käytin eukalyptuksen eteeristä öljyä. Vähän tietoa miksi valitsin seuraavat ainekset. Nokkonen hoitaa hilseilevää päänahkaa, lisää hiusten kiiltoa, tasoittaa tummien hiuksien väriä ja estää hiusten lähtöä. Mansikka rauhoittaa ja puhdistaa ihoa ja päänahkaa. Kananmunankeltuainen sisältää paljon proteiinia ja hivenaineita jotka ravitsevat hiusta ja lisäävät kiiltoa. Possunrasva taas lisäsin sen takia että monet ulkomaalaiset saippuantekijät kehuvat sitä kovasti. Laitoin kuitenkin hyvin pienen määrän possunrasvaa, koska en tiedä miten omat hiukseni pitävät siitä. Monilla ulkomaalaisilla on paljon paksummat ja karkeammathiukset. Possurasvan takia laitoin ylirasvoittuvuusprosentin niin alhaiseksi. En halua mitään rasvalettiä :)

Shampoo kovettui hyvin nopeasti ja tarkoituksena oli että leikkaisin sen paloiksi jo aikaisemmin, mutta tuli vähän menoja. Leikkasin shampoon vajaa vuorokausi myöhemmin ja se mureni hieman reunoista. Ei onneksi pahasti. Tuoksu on todella hyvä. Totesin että nykyään shampooni kovettuvat paljon aikaisempaa nopeammin, mutta en löydä muuta yhtäläisyyttä kuin että olen pienentänyt ylirasvoittuvuusprosenttia.


Harmaa hiilisaippua ja vihreä savisaippua

Kasvosaippuan ohje on seuraavanlainen:


150 g rypsiöljyä johon uutin voikukanlehtiä
40g avokadoöljyä
60 g kookosrasvaa
10 g lanoliinia
60 g possunrasvaa
nesteenä 89 g aloe vera-mehua, lipeää 43 g
2 kananmunan valkuaista

Osaan saippuasta laitoin vihreätä savea ja osaan lääkehiiltä.
Tuoksuna käytin piparmintun eteeristä öljyä.


Minulle sattui pieni moka kun jouduin laskemaan ohjeen uudestaan. Myös tähän saippuaan tuli ylirasvoittuvuusprosentiksi 2%, vaikka olin alunperin suunnitellut että se olisi 8%. No ei voi mitään. Jos on liian kuivattavaa niin pitää käyttää kasvosaippuaa satunnaisesti ja voihan sitä tarvittaessa laittaa rasvaa.


Voikukan valitsin kasvosaippuaani koska se on rasvaisen, suurihuokoisen ja epäpuhtaan ihon yrtti. Voikukka siis puhdistaa ja kirkastaa ihoa. Avokadoöljyssä on paljon vitamiineja ja hyviä rasvahappoja jotka ravitsevat ihoa. Kananmunanvalkuainen kiinteyttää ihoa. Aloe vera sisältää mineraaleja, vitamiineja ja aminohappoja, jotka hoitavat ihoa. Aloe vera pehmentää, kosteuttaa sekä rauhoittaa ihoa. Vihreä savi puhdistaa ihoa. Vihreä on se tehokkaammin puhdistava. Jos on herkkä iho niin kannattaa valita valkoista savea. Se ei ole niin kuivattava. Lääkehiili on myös hyvin tehokas puhdistaja. Monet ulkomaalaiset saippuantekijät kutsuvat saippuaa jossa on lääkehiiltä "detrox bariksi". En oikein osannut sanoa kuinka paljon lääkehiiltä pitäisi lisätä, joten laitoin kahden kapselin sisällöt. Värin kannalta sitä olisi voinnut laittaa melkein kaksinkertainen määrä. Teho on varmaan kuitenkin hyvä.

Saippuat olivat pari päivää pehmeät ja leikkasin ne tosiaankin vasta kaksi päivää tekohetkestä. Muottina käytin pillimehupurkkia. Mielestäni näistä purkeista tai vastaavanlaiset Lidlin kermapurkit ovat juuri ihanteellisia koska saippuoista tulee juuri käteen sopivia kun ne leikkaa pitkittäin kahtia. Kannattaa kokeilla jos haluaa yksittäismuotin saippualle.

6 kommenttia:

 1. Nettle stings, ouch :( Great experiments! The soaps sound very luxurious, it sounds like you spent a lot of time preparing the infusions and extracts. I love the natural colors of the facial soaps!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I also like the natural colors, but I would like to make a black facial soap. Don´t still know if it is too much activated charcoal if I only color with the charcoal. Don´t want a soap that is too hard and scratchy. Don´t put any color in my shampoos. That is maby a little bit boring, but don´t want to "rub my brain" with artificial colorants.

   Poista
 2. I think uncolored soap is just as beautiful :D I've seen some black soap that was claimed to have been colored with just activated charcoal, but you're right, it might be scratchy. Another option could be to use a strong alkanet root powder infusion, have you tried that yet? You can get a beautiful deep purple color (although it is a bit unpredictable), and with the activated charcoal it might almost look black?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It´s a good idea, but you can´t buy alkanet root here in Finland and it would get very expensive to order it from US. The shipping would cost 30-45€. 1€ is 1.3$.

   Poista
  2. Oh, that's too bad :( If I ever get my hands on some, I'll share some with you!

   Poista
  3. That would be so nice :) Thanks!

   Poista