Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 2. elokuuta 2012

Kurkku-hunajasaippua


Innostuin niin kovin Pähkinän ajatuksesta laittaa kurkkua saippuaan. En ollut koskaan aikaisemmin edes kuullut tästä. Googlasin vähän ja sieltä löytyi vaikka minkälaisia hienoja kurkkusaippuoita. Halusin tehdä mahdollisimman tummaan vihreän saippuan, joten käytin ainoastaan kurkun kuoren. Olin oikeasti niin täpinöissäni kurkkusaippuasta, joten en edes malttanut käydä kaupassa ostamassa kookosöljyä/rasvaa. Kaivelin kaappejani ja käytin niitä rasvoja joita oli. Avokadoöljyä laitoin myös sen takia että se on niin tumman vihreää. Soapcalcin laskujen mukaan tämä pitäisi olla hyvin hoitava, mutta huonosti pesevä saippua. Mietin hetken että viitsinkö edes tehdä tällä ohjeella, mutta sitten kävi mielessä että eihän oliviöljysaippuakaan ole soapcalcin mukaan pesevää vaikka onkin aivan loistava saippua.

Kurkku-hunajasaippuan ohje:

16 g kookosrasvaa
107 g palmuöljyä
11 g mangovoita
30 g avokadoöljyä
150 g rypsiöljyä

Ylirasvoittuvuusprosentti on 8% ja vettä oli 38% suhteessa rasvoihin. Vettä laitoin sen takia niin paljon, koska käytin Rice Flower-tuoksuöljyä joka jässähtää helposti. Tuoksuöljyn sekoitin jo öljyjen joukkoon.

Ostin kaupasta ison (ehkä 50cm pitkä) kurkun ja höyläsin juustohöylällä kuoren pois. Sen jälkeen pienensin kurkun sauvasekoittimella pieneksi silpuksi. Olin tässä vaiheessa vielä niin innoissani etten muistanut ottaa yhtään valokuvaa :D Lisäsin kurkun kiisselivaiheessa ja sekoitin vielä tovi sauvasekoittimella, jotta kurkku menisi ihan pieneksi silpuksi. Lopuksi lisäsin vähän hunajaa ja sekoitin sen joukkoon lusikalla. Tarkkaa määrää en tiedä. Käytin sen mitä hunajapurkin pohjalla oli. Ehkä vajaa ruokalusikallinen. Pitää kai vielä todeta että käytin juoksevaa hunajaa. Jos käyttää tavallista kiinteätä hunajaa, se pitää sulattaa pienen vesitilkan kanssa nestemäiseksi.

Juuri muottiin kaadettuna
Saippua oli todella tumanvihreätä kun kaadoin ne muottiin. Mies kysyi että teinkö pinaattisaippuaa :) Tällä ohjeella sain 6 normikokoista kukkasaippuaa sekä yhden suuremman pyöreen saippuan. Se pitää varmaan jakaa kahteen osaan. Normaalisti jos olisin käyttänyt 28% vettä, enkä olisi laittanut kurkkusilppua saippuaan, olisi tällä ohjeella tullut ehkä 4-5 saippuaa. Tämän saippuan pitää saada kovettua rauhassa useamman päivän ajan, koska tässä on niin paljon nestettä. Ainakin 2-3 päivää. Sain saippuat oikein nätisti muoteista kun pidin niitä hetken pakastimessa. 
Kuten kuvasta näkyy niin saippuaan on tullut pieniä ruskeita läikkiä. Tutkiskelin ohjetta ja muistin että Rice Flower-tuoksuöljy värjää saippuan vaaleanruskeaksi. Vähän harmi, mutta ainakin saippua on vielä enemmän vihreä kuin ruskea, se tuoksuu hyvältä ja pesee hyvin. Eikö se ole pääasia?

4 kommenttia:

 1. Wow, what a pretty color soap! Is that all natural color? A cucumber-honey soap sounds so nice. Would you do anything different in your method if you made it again?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Cee Gee!
   I would use a FO that wouldn´t turn my soap light brown. You can see the brown spots in the picture. And I would use less cucumber peel or put 28% water. Now I had 38% water. The green color is natural. I only used the dark green peel from the cucumber, not the light center.

   Poista
 2. That's good to know, I wish I was a brave as you when it comes to trying new things!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I just love to try new things! I have always so many new things that I want to test :D

   Poista