Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 26. marraskuuta 2012

Ruusunmarjatee-hunajasaippua

Muutama päivä sitten katselin ihastuneena näitä saippuoita ja ihailin niiden väriä. Huokaus! Saippuan pinta on herkän violetinharmaa ja sisältä tumman punaisen ruskea. Tuli heti mieleen punaviinisaippuani, josta on tullut yksi minun suosikkisaippuoista. Se sopii hyvin sekä hiuksiin että vartaloon.


Ruusunmarjatee-hunajasaippua

80 g kookosrasvaa
120 g oliiviöljyä
50 g maapähkinäöljyä
50 g possunrasvaa

125 g vahvaa ruusunmarjateetä + 41 g lipeää
1 tl hunajaa
5 ml Santas Pipe-tuoksuöljyä

Valmistin ruusunmarjateen hyvissä ajoissa ja jäädytin sen jääkaapikylmäksi. Käytin yhtee mukilliseen vettä, kolme teepussia. Väri oli ihanan viininpunainen. Arvoin kauan että sekoitanko lipeän veteen ja lisään loput nesteestä kiisselivaiheessa. Päädyin siihen että sekoitin hunajan 2/3 teetä ja lipeän 1/3:aan. Eli sekoitin 41 g lipeää 41 grammaan teetä. Ajattelin että jos tee-lipeäseos menee jotenkin pilalle niin minulla on vielä teetä josta teen saippuaa. 

Sekoitin ensin ainoastaan lipeäteen rasvoihin ja sekoitin sauvasekoittimella. Siitä tuli hyvin, hyvin löysää kiisseliä. Mutta siinä vaiheessa kun sekoitin lopun teen ja hunajan niin saippuasta tuli paksua kiisseliä muutamassa sekunnissa. Saippuan väri vaihtui vaaleanruskeasta myrkynvihreään ja hetkessä punaisenoranssiksi. Eli taas aika saman väristä kun punaviinisaippua oli ennen kun se geeliintyi. 

Laitoin kiisselöidyn saippuamassan yksittäismuottiin, mikä jälkeenpäin ajateltuna ei ollut ehkä hyvä idea. Halusin että saippua ehdottomasti geeliintyisi. Eli ei siinä auttanut muu kun että peitin muotin leivinpaperilla ja siihen päälle laitoin vielä pyyhkeen. Sitten vaan peukut pystyyn että geeliintyminen onnistuu! Ja onnistuihan se. Kunhan saippuan päällä oli kahdet isot kylpypyhkeet. Huomasin että ikkunasta näemmä vetää ja osa saippuosta geeliintyi helposti ja ne jotka olivat lähempänä ikkunaa eivät meinaneet geeliintyä, ei millään. Onneksi meillä on paljon pyyhkeitä

Väri ei ole yhtään sitä mitä olin ajatellut. Toivoin saippuaa jossa olisi liilan sävyä, mutta minä pidän tästä tummanruskeasta sävystä joka on aika punaisenoranssi. Itse asiassa olen aina hyvin iloinen siitä jos saan tummaa saippuaa luonnonvärejä käyttäen. Tekovaiheessa en yhtään ajatellut sitä että hunaja saattaa antaa myös ruskeata väriä. Ehkä teen vielä yhden pienen annoksen ruusunmarjateesaippuaa jossa ei ole hunajaa.

This is my rosehip honey soap. It contains coconut oil, olive oil, peanut oil and lard. I mixed the lye with strong rosehip tea. It is scented with GF Santas Pipe FO. First I didn´t like it at all, but it smells wonderful in soap. You should never smell FO straight from the bottle. I had wished for a reddish purple soap, but I like the strong color from the tea. When I made this soap I didn´t think at all that honey would color the soap brown.

11 kommenttia:

 1. Mä olen joskus tehnyt ruusunmarjateesaippuaa, ja siitä tuli vaaleaa, sellaista kellertävän vaaleanruskeaa, ei mikään nätti väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla varmaan vaikuttaa se hunaja ja se että käytin todella vahvaa teetä. Niin ja saippuat tummenivat kun annoin niiden geeliintyä.

   Poista
 2. En ole osannut ajatellakaan että ruusunmarjasta tulisi tuollainen väri, katselin jo tuota aikaisemman viestin hoitoainetta. Onko kyseessä sellainen kaupan pussiruusunmarjatee vai keräätkö kiukukat itse?

  Kaunis muotti sinulla käytössä. Onko se silikonia? Mulla on yksi kakkumuotti jota olen ajatellut tuohon tarkoitukseen mutta epäselväksi on jäänyt pitääkö silikonimuotteja jotenkin öljytä ennen massan kaatoa silikonimuottiin vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä oli ihan kaupan pussiteetä. Olen käyttänyt myös tuoreita ruusunmarjoja, mutta tänä vuonna ne olivat ensin raakoja kun oli niin viileä ilma ja sitten ne mätänivät parissa viikossa.

   Muotti on silikonia, mutta se on ns. halpiskamaa eli aika paljon kovempaa kuin muut silikonimuotit. Ei niitä tarvitse öljytä, mutta saippuat kannattaa jättää muottiin 2-3 päiväksi niin ne kovettuvat kunnolla. Minä laitan saippuat vielä muotteineen tunniksi pakastimeen niin saippuat pysyvät varmasti ehjänä kun otan ne muotista pois.

   Poista
  2. Kiitos neuvoista, nyt otankin tuon muottini käyttöön! Muistan vain lukeneeni joskus epäonnistumisia silikonimuoteilla jonka takia olen asiaa epäröinyt.

   Poista
 3. It's gorgeous Marika...what a lovely, rich color you achieved! I love that mold too :)

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos :) Joskus sitä yllättää itsensä ja on hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

   Poista
 5. I love this natural colour you got,Marika! And the mold is so lovely!

  VastaaPoista