Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Papupurkista lyhdyksi - From a bean can to a lantern


Luin jo useita kuukausia sitten miten ihmiset ovat tehneet säilykepurkeista tuikkulyhtyjä. Unohdin jostain syystä asian ihan kokonaan, mutta lyhty tuli mieleen viime maanantaina kun avasin purkin kidneypapuja eväsruokaani varten. En enää muista mistä ohjeen löysin mutta kun googlettaa "tin can lantern" niin saatte nähdä aivan fantastisia luomuksia. Minun lyhty on niihin verrattuna ihan kun lapsen tekemä :D
I read already several months ago about people that have made lanterns from tin cans. Somehow I forgot that totally, but I remembered the lantern last Monday when I opened a can of kidney beans when I was making lunch. I don´t remember anymore where I found the instructions for the lantern, but you can google "tin can lantern" and see amazing creations. Compared to them, my little lantern is like a child had made it :D

Mutta lyhdyn tekeminen on tosi helppoa. 

1. avaa purkki ja syö sisältö
2. pese purkki sisältä ja liota pois etiketti
3. täytä vedellä ja jäädytä pakastimessa
4. naputtele naulalla pieniä reikiä jotka muodostavat kuvion
5. kiinnitä purkkin sanka joka on tehty rautalangasta
6. jos haluat niin maalaa purkki spraymaalilla

But it is reay easy to make one.

1. open the can and eat the content
2. wash the can and remove the label
3. fill the can with water and freeze it
4. tap with a nail and a hammer small holes in the can so you get the pattern you want
5. attach a handle made from steel wire
6. if you want to you can paint the can with a spray color

Tässä vielä lyhty päivänvalossa. /Here is the lantern in daylight.
Minä en irrottanut heti etikettiä vaan piirsin siihen kuvion jotta olisi helpompi tehdä reikiä oikeisiin kohtiin. Voi myös tehdä niin että tulostaa haluamansa kuvion ja teippaa sen purkkiin niin saa oikein tosi nättejä kuvioita lyhtyyn. Minun sanka on tehty hieman liian ohueesta rautalangasta, mutta se oli ainoata mitä kaupassa oli. Ja kyllä lyhty pysyy silläkin koukussa. Sain maalata purkin monta kertaa ennen kuin väristä tuli kohtuu peittävä. En tiedä oliko minulla vääränlaista spraymaalia kun ei ole spraymaaleista kokemusta. Tämä oli niin helppoa ja kivaa että taidan tehdä muutamat lyhdyt lisää. Kesäksi ne voisi maalata vaikka turkoosilla tai keltaisella maailla.
I did not remove the label right away. I thought that it would be easier to make the holes when I draw the pattern on the label. If you want to you can also print a picture and tape it to the can to get a very beautiful pattern on the lantern. The handle was made from almost too thin steel wire, but it was the only wire in the store. I had to paint the can several times so the color would cover. Don´t know if I used the wrong kind of spray paint because I have not used it before. This lantern was very easy and fun to make so I think I will make some more. In the summer the lanterns could be colored with turquoise or yellow paint. 

12 kommenttia:

 1. On kyllä tosi soman näköinen! Useampi tuollainen ripoteltuna pitkin pihamaata, niin saisi oikein talvi-iltojen mielenpiristyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Minä jo ehdin ajatella loppukesän pimeneviä iltoja ja jotain pientä puutarhajuhlan järjestämistä :D

   Poista
 2. How cute! That's a great idea. What a fun way to reuse tin cans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It is cute, isn´t it :) I have already two new cans in the freezer so I can make more.

   Poista
 3. Marika, how interesting this new hobby of yours! Your lantern is lovely and original!
  Great idea, Marika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. You don´t even know what fun recycling projects I have planned :) My husband and close relatives have asked "what" several times when I have told them what I want to make. But they all have liked them when I have shown pictures. It´s going to take some time before I write about them, but before summer. I promise!

   Poista
 4. Ihana! Voi kun saisin itsekin aikaiseksi! Heijastuisikohan ulos, jos maalaisi purkin sisäpuolelta jollakin värillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minäkin tykkään tosi paljon. Luulen että se toimisi. Minä ratkaisin sen sillä että laitoin lyhtyyn punaisen lyhtykynttilän ja silloin lyhty oli vielä kauniimpi.

   Poista
 5. Minullakin oli tuollaisia muutama parvekkeella, mutta muutossa hävisivät jonnekin ja nykyisessä asunnossa ei ole näitä yhtään. Hyvä inspiraatio nyt olisikin ottaa vasara kauniiseen käteen ja värkätä näitä muutama mätsääviksi lyhdyiksi etupihalle. Pitääkin laittaa hommalistalle (joka on masentavan pitkä...).

  Ihanaa shampoota olit myös tehnyt, hullulta tuntuu vain tammikuussa kuvailla noita sammaleen päällä, kun tottunut korkeisiin hankiin ja nietoksiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli vanhassa kodissa paikka vain yhdelle lyhdylle ja nykyisessä on vaikka kuinka monelle niin ajattelin että olisi hauska askarrella itse jotain.

   No eikö ole hassua että tammikuun alussa saa käyttää kumisaappaita, kukat kukkivat ja sammal vihertää. No ei enää. Nyt on raikas pakkaskeli.

   Poista
 6. You are really creative Marika! Thank you for the idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Gordana! It was google that was my inspiration.

   Poista