Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Mitä olen puuhastellut viime aikoina - What I have been doing lately

Viime aikoina olen tehnnyt vaikka mitä, mutta bloggaaminen on jäännyt vähän vähemmälle. Ruokakokeiluja on ollut enemmän kuin saippuajuttuja, mutta en minä sitä ole unohtanut.
Lately I have been doing several things, but there has not been much blogging. Most things have been experimenting with food, but also some soapy stuff. 

Kokeilin mm. tehdä pyykkisaippuaa ohp-menetelmällä. Tein perus kookosöljysaippuan jossa ylirasvoittuvuusprosentti oli 1% ja vettä oli 2,5 kertaisesti lipeämäärään verrattuna. Eli ihan perus pyykkisaippua. Aikaisemmin olen tehnnyt pyykkisaippuasta nestemäistä pyykinpesuainetta sekoittamalla raastettua saippuaa, suolaa, rookasoodaa ja vettä. Sitä saa vaan tehdä niin useasti kun en osaa sanoa kuinka nopeasti bakteerimäärä lisääntyvät. Enkä halua pestä vaatteita lisäbakteereilla. Ajatukseni oli että käyttäisin jatkossa pelkästään raastettua saippuaa ja halusin saippuaa jonka saisin melkein heti käyttöön.
I tried to make washing soap with the oven hot process method. I made a basic coconut oil soap with 1% superfat and 2,5 times water compare with the lye amount. So it is a very basic washing soap. Earlier I have been making liquid washing detergent with shredded soap, salt, baking soda and water. You have to make it really often, because I have no idea how fast the bacteria grows. My idea was that I would use only shredded soap when washing my clothes and I wanted a soap that I could use almost immediately. Noh, opin tässä kokeilussa yhden asian. Seuraa saippuaa jatkuvasti kun se on uunissa ja siinä vaiheessa kun se näyttää omenasoseelta niin kaada se muottiin. Minulla meni siihen noin 30 min. En vaan lopettanut siihen vaan annoin saippuan olla vielä 10 min uunissa ja sehän oli jo siinä vaiheessa kovaa kökköä jonka änkesin väkisin maitopurkkiin. Hyvää pyykkisaippuaa siitä kuitenkin tuli. Annoin saippuan seistä 3 viikko ja se oli vielä pehmeämpää kuin perinteinen cp-pyykkisaippua.
Well, I learned one thing. You have to check the soap continuously when it is in the oven and when it looks like apple sauce, pour it in the mold. It took 30 minutes for the soap to cook. But I did not take it out, but left the soap for 10 extra minutes. It was already hard and crumbly and I had to use all my strength to get it in the milk carton. It is still a nice washing soap. I let the soap set for 3 weeks and it was still softer than traditional cp soap.

En ole juurikaan käyttänyt hoitoainetta koko talvena, koska hapanhuuhtelu on riittänyt hyvin. Tänä talvena ei ollut kun hetken kovia pakkasia, joten latvat ovat pysyneet kohtuu hyvässä kunnossa. Halusin kuitenkin hemmotella hiuksiani nyt kun kevät on tullut ja pahin pipokausi on jo ohi. Käyn myös uimahallilla vesijumpassa tai vesijuoksemassa, joten hiukseni rasittuu siellä.
I have not been using conditioner for almost the whole winter, because acv rinse has been enough. This winter has been mild, and my hair has not been dry. I still wanted to pamper my hair now when it is spring and you don´t have to use a cap. I do go a couple times a week to the public swimming pool to aqua jog or aqua exercise, so I have to wash my hair more than on other days.

 
Tein siis tehohoidon hiuksiini samalla idealla kun olen tehnnyt hoitoaineita. Mutta tässä on paljon enemmän öljyä. Minua on harmittanut kun en voi käyttää hiuksissa pelkkää kookosöljytippaa pesun jälkeen. Hiuksistani tulee karheat, kuivan tuntuiset ja ne näyttävät todella rasvaisilta vaikka käytän oikeasti vain tipan tai kaksi. Tässä emuglointiaine BTMS tuli kuvaan. 
I made this hair treatment with the same idea as hair conditioner. But this contains much more oil. I have been a little bit disappointed that I can not use only a few drops of coconut oil in my hair after the shower. My hair gets really course and dry and they look very greasy. Then I thought about BTMS.

Tehohoitoaineeseen tuli/The hairtreatment contains:

8 rkl vettä/ 8 tablespoons water
1 rkl BTMS-emugointiainetta/ 8 tablespoons BTMS
2 rkl (kukkurallista) kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä/ 2 heaping tablespoons of virgin coconut oil

Kaikki sulatetaan vesihauteessa. Kannattaa odottee että BTMS sulaa kokonaan, muuten hoitoaineeseen jää hiutaleita.
Melt everything in a double boiler. Wait that all the BTMS melts, otherwise you get small flakes in the conditioner.

Laitoin latvoihin reilusti tehohoitoainetta illalla ja laitoin hiukset letille. Annoin tehohoidon vaikuttaa koko yön ja pesin sen pois vasta aamulla. Ja tyynyliina oli ihan puhdas, eli hoitoaine ei jättänyt rasvatahroja.
I put a lot of the hair treatment in the tips of my hair in the evening and braided my hair. I let the treatment work during the night and washed my hair in the morning. The the treatment did not stain at all.

PS: säilytän tehohoitoa jääkaapissa, koska siinä ei ole säilöntäainetta. Tämä määrä riittää minun yli puolen selän yltäviin hiuksiin 2-3 kerraksi, eli käytän tämän annoksen parin viikon sisällä. 
PS. it is best to keep this hair treatment in the fridge, because it does not contain preservetives. I get 2-3 treatments from this amount and my hair is a little under my shoulder blades.

Niin ja onhan meille myös tullut perheenlisäystä ;)
And yes, we do have a new family member ;) 

Metsässä loikkimassa - Jumping in the forest

Varpaani ovat NIIN likaiset - My toes are SO dirty

Tämä tyttökani on hiukan suurempi kuin poikakani. Vartalonmuotokin on ihan eri. Pää on suippo ja takatassut ovat huomattavasti suuremmat. Muutenkin on enemmän jäniksen näköinen, kun poikakani on enemmän vartalonmuotoa pallo :) - This bunny girl is a little lager than our rabbit boy. And the shape of the head, body and back paws are different. Our boy rabbit is more shaped like a ball :)
 

14 kommenttia:

 1. Voi, miten ihana pupujussi! Miekin haluan tuommoisen... Jäin jo aikaisemmin miettimään tuota pyykkisaippuaa ohp:nä, mutten muistanut sitten jakaa ajatuksiani. Varmasti olet oikeassa tuon ajan tarkkailun suhteen, kun nuo jämähtävät niin nopeasti. Ajattelin myös, että ne olisi hyvä valaa annospaloiksi, ohp-pyykkisaippuaa lienee aika mahdoton leikata enää halon kuivuttua. Mielenkiintoista myös, että saippua oli pehmeämpää kuin cp:nä tehty. Täytyykin itse kokeilla seuraavan kerran ohp:nä myös. Mietin myös sitä nestesaippuan säilyvyyttä - noilla ainesten suhteilla sen pitäisi kyllä säilyä hyvinkin, koska riittää, kun suolaa on vähintään 10%. Oletko muuten kokeillut nestesaippuaasi siivoukseen? Ajattelin, että mökillä se olisi hyvä ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto, puulattioita kun voi pestä saippuallakin.
  Tuo hiusten tehohoito kuulostaa hyvältä, pitääkin kokeilla jossain kohtaa, kun on enemmän vapaata.
  Rapsutukset vielä uudelle pupulle, minulla iski nyt pupuhaikeus... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, vielä tarkennus äskeiseen: tsekkasin sen nestesaippuan ohjeen uudestaan, olin unohtanut epähuomiossa, että vettä lisätään 2 l asti. Tälllöin suolan määrä ei riitä takaamaan säilyvyyttä. Mutta loraus Opthipheniä kai takaisi...?Ajattelin ainakin kokeilla, pääsiäisenä olisi tiedossa mökin kevätsiivous ja saunanpesu ym.

   Poista
  2. Puput ovat kyllä tosi ihania, mutta on niissä enemmän hoitamista kuin koirassa. Ja joskus on tunne että ne kaksi aivosolua eivät vaan kohtaa :D Tämän uuden neidin kanssa harjoitellaan nimen tunnistamista. Siivoukseen olen käyttänyt sellaista nestesaippuaa jonka olen liottanut kuumaan veteen. Suihkepullolla olen suihkutellut ja puhdasta on tullut. Nyt olen uuttamassa sitruunankuoria etikkaan. Siitä pitäisi tulla tehokasta puhdistusainetta.

   Poista
  3. Olen kyllä ollut erittäin tyytyväinen raastettuun pyykkisaippuaan. Mietin vaan että annostelenko sitä oikein?

   Poista
  4. Mie olen laittanut pelkkää saippuaa about saman verran, kuin laittaisin tavallista pyykkijauhetta. Omaa pyykkijauhesekoitustani laitan n. 2 rkl koneellista kohti, ainakin vielä se on riittänyt. Kerrohan sitten, miten sitruunat etikassa toimii (+ tarkempi ohje), niin miekin kokeilen! Ja nyt käyn raastamaan saippuanjämiä siivousainetta varten... ;)

   Poista
  5. Minä olen laittanut suurinpiirtein saman verran, mutta mietin onko se pelkässä pyykkisaippuassa jopa liikaa.

   Poista
 2. If I understood correctly, you chose to 'bake' your soap to finish saponification process and to use it right away. But, you can also use cp laundry soap,as soon as it gets hard enough to be cut and shradded. No curing needed.
  I still can't not find BTMS, but I'm dying to try some hair conditioner. It's been on my list for a while and I hope to get it soon.
  What a cutie, how does she get along with elders (the dog & other bunny)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Is that true?! No curing? But that means that you are washing your clothes with soap that still contain active lye? I mean pure coconut oil soap is hard in a few hours.
   Still no BTMS... I thought that was a basic ingredient in all soap making online stores.
   Thanks :) She loved the dog right away. And she is very interested in the other bunny, but he seems to be very interested in making more bunnies ;) He is castrated, so don´t worry. I won´t be "the crazy rabbit lady" with 100 rabbits :D

   Poista
 3. Hahaha, you really made me laugh! Wood, that would be creepy, 100 little bunnies running around......
  Yes, it's true. Saponification will finish after 48 h (the most) and soap will be fine after that. Remember, we cure our soaps to make them harder (by letting water evaporate) and, some say, oils mixture becomes balanced and milder, which both are of no significance, when it comes to laundry soap.
  I made mine with 0% SF, no need to SF it.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. There was actually on the news yesterday that 40 rabbits were rescued from one apartment and 3 of them were pregnant, so soon there was even more rabbits...
   I´ve read that you should not make soap wit 0% super fat because there is always a risk that your scale is a little bit incorrect and you get lye heavy soap. I was always thinking that the leftover lye after 48 h is bad for your clothes and that is why I tried hot process.

   Poista
 4. Heippa!
  Vasta löysin blogisi ja ihastuin! Olen itsekin jonkun verran saippuaa tehnyt, mutta viime aikoina se on jäänyt vähemmälle kaiken kiireen keskellä. Nyt iski kuitenkin inspis ja muutama hiussaippua on kuivumassa. Olen kuitenkin pääasiassa käyttänyt Santen valmiita shampoita, koska hapanhuuhtelut olen kokeillut hiukan ongelmallisiksi ja hiuslaadulleni en ole onnistunut kehittämään sopivaa palaa vielä (hius on takaa karkeaa kuin mäyräkoiralla ja hiukan kiharaa / taipuisaa, edestä taas ohutta ja lasimaista vauvanhiusta. Miehelle ja ipanoille tuntuu omatekemä shampoopala sopivan. Olen nyt suunnitellut josko lomalla saisin siirryttyä myös omaan tuotantoon :)
  Olen miettinyt paksunnettua hapanhuuhdetta niin, että tekisin aloemehusta tai vihreästä teestä ja viinietikasta guargumilla paksunnetun huuhteluaineen, johon laittaisin lisäksi muutaman tipan ihanaa tuoksua ja jotain kiillottavaa öljyä. Öljyksi ajattelin kookosta tai risiiniä. Mitä olet mieltä, voisiko toimia? Vai tekisitkö jotain ihan toisin?
  Olen iloinen, että eksyin tänne! Aion jatkaa blogisi selailua paremmalla ajalla. Nyt kokkamaan vielä yksi perussaippuasatsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiva kun löysit tänne. Onhan blogiin kerääntynyt muutama juttu vuosien varrella :) Minullakin kesti aikaa ennen kun löysin sopivan hiussaippuan. Oletko kokeillut hiussaippuaa jossa olisi mm. avokadoöljyä ja keltuainen? En osaa yhtään sanoa miten aloemehu sopii hiuksille, mutta ainakin aloegeeli kuivattaa hieman. Risiiniöljy on ns. puhdistava öljy, joten jos kaipaat hiuksille hoitavuutta kokeilisin avokadoa tai jojobaa. Kookosöljy voi myös sopia. Monet joilla on karkeat hiukset pitävät siitä. Minun hiuksilleni se ei sovi koska niistä tulee todella karkeat ja tuntuvat kuivilta vaikka näyttävät rasvasilta. Minulla on aika ohut hiuslaatu, vaikka itse hiuksia on aika paljon. Mikä idea sinulla on siinä että haluat tehdä paksua hapanhuuhdetta?

   Poista
 5. Paksun hapanhuuhteen idea olisi lähinnä helppokäyttöisempi muoto. Minulla on varsinainen kuontalo, hiusta paljon & pitkästi ja laatu vieläpä todella karheaa paikoitellen. Ohut nestemäinen huuhtelu on hankalaa annostella pienesä kylppärissä, kun en mahdu upottamaan hiuksia pesuvatiin tms. Ajattelin tehdä geelimäisen hiushuuhtelun, levittää sen hiuksiin pesun jälkeen ja huuhdella pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on toiminut vanha suihkugeelipullo. Hiukseni on yli puolen selän ja kaadan vain pullosta pään päälle ja sitten vielä varmistan että latvoissa on myös huuhdetta. Suihkepullo toimii myös hyvin. Minä olen ainakin kokenut ettei hiuksia tarvitse kastella kokonaan. Pääasia että päänahka ja latvat kastuvat.

   Poista