Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 31. heinäkuuta 2012

Neljän maidon saippuat osa II


Vasemmalta oikealle: piimä, maito, kookos ja jogurtti
 Tässä ne nyt sitten ovat, kaikki neljät saippuat. Jälkeenpäin kun ajattelin niin olin ihan turhaan huolissaan maitosaippuan tekemisestä. Mielessä pyöri vaan ruskea saippua, jossa olisi palaneen sokerin haju ja kauhea geelipaakku keskellä. Pakastetun maidon sekoittaminen lipeään oli todella helppoa, vaikka se vaatiikin enemmän esivalmistelua ja enemmän aikaa. Pakastin hoiti hommansa hyvin ja sain kauniin vaaleita saippuoita.

1. Piimäsaippua oli ainoa joka vaihtoi hieman väriä vaaleanpunaiseksi. Värihän muuttui heti kun aloin kaatamaan saippuaa muottiin. Mielestäni väri on kuitenkin vaalentunut hieman tämän jälkeen.
 
2. Maitosaippuan väri ei muuttunut yhtään tekovaiheessa, mutta jo parin viikon kuluttua oli havaiitavissa pientäbeigen ruskeata väriä. Pitää myöhemmin kokeilla jos tulee jotain muutosta kun teen saippuan ihan tavallisesta maidosta enkä maitojauheesta ja vedestä.


3. Kookosmaitosaippua oli se joka kiisselöityi parhaiten ja tuntui muutenkin tekovaiheessa miellyttävämmältä. Kun kaadoin saippuan muottiin olin havaitsevani pientä rasvan erottumista, mutta valmiissa saippuassa ei ollut tällaista havaittavissa. Kookosmaito muuttuu saippuassa hieman harmaanvihertäväksi ja siitä en pidä. Toisaalta tämä väri on niin vaalea ettei se haittaa jos saippuan vaaleentaa titaanioksiidilla tai muuten värjää saippuan. Suureksi ilokseni huomasin kolmisen viikon päästä että saippua oli vaalentunut ja oli lähes valkoinen. Kookosmaidoissa on muuten aika paljon eroa. Tämä merkki jota nyt käytin oli jo purkista otettuna tasaista, mutta aika monet ovat hailakaa lillua pohjalla ja päällä on kiekko paksua valkoista kookosta. Jos sattuu ostamaan kookosmaitoa joka on erottunut, niin se pitää lämmittää ensi ja vasta sitten laittaa jääpalamuottiin.


4. Jogurttisaippua oli maitosaippuan tapaan myös koko ajan ihan kermanvaalea. Koin paksun kreikkalaisen jogurtin laittamisen jääpalamuottiin ja se oli myös hankala ottaa pois muotista, vaikka se oli silikonista tehnyt. Sinänsä itse saippuanteossa se oli ihan ok ja toimi ihan niin kuin piti.

Viikon päästä saippuat olivat vielä aika pehmeät pinnalta. En osaa varmasti sanoa johtuiko tämä suuresta nestemäärästä, maitotuotteista tai helteestä. Meillä on ollut sisällä reilut +27 C vaikka tuulettaisi ja käyttäisi tuulettimia. Onneksi öisin on sentään viileämpää.

Piimäsaippuassa on hyvin, hyvin pienikuplainen vaahto. Sai oikein tihrustella että onko siinä kuplaa vai onko se kuin kermaa. Ihan mukavan tuntuinen saippua.
Tässä maitosaippuan vaahto. Se on suurikuplaista, mutta aika harvaa. Minun mielestä tämä on se tylsin saippua. Ei huono, mutta siinä ei ole mitään erityistä ominaisuutta josta pitäisin.

Kookosmaitosaippuan vaahto on ihan eri väristä kuin muissa maitosaippuoissa. Se on heti paljon valkoisempaa ja aluksi vaahdon väri on kuin rasvaton maito. Vaahto on mielestä paljon kestävämpää ja hoitavamman tuntuista.
Jogurttisaippuan vaahto on erittäin runsasta ja suurikuplaista. Sitä tulee vaan enemmän ja enemmän. Varmaan jogurtin rasvan takia saippua tuntuu hoitavalta.

Kokeilin saippuoita uudestaan kun oli taas mennyt pari viikkoa ja saippuat olivat kypsyneet rauhassa. Saippuat olivat kovettuneet mukavan koviksi ja niillä oli mukava pestä. Ehdotton ykkössaippua on kuitenkin kookosmaitosaippua ja jogurttisaippua tulee hyvänä kakkosena. Eli nyt on selkeätä että pitää rapsutella tarkaan jogurttipurkkien reunat ja pistää rippeet pakastimeen. Samoin kun teen lempparikeittoani, kanakookoskeittoa inkiväärin ja chilin kera. Pitää säästää aina tilkka saippuaa varten. 

Tämän kokeilun jälkeen pitää vielä kokeilla vuohenmaitosaippuaa ja jos vaikka tekisi punaisesta maidosta saippuaa.

6 kommenttia:

 1. Those soaps are adorable! Interesting to see all the different lathers produced, great experiment!

  VastaaPoista
 2. Hienoja:) Joskus olen tehnyt kookosmaitosaippuaa ja maitosaippuaa myös. Jukurttia en ole kokeillut. Tämä sun juttus on mukava:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minulla on päässä niin monta ideaa jonka haluaisin toteuttaa ja kokeilla lisää vastaavanlaisia juttuja.

   Poista
 3. Kyllä minä sanon, että jaksat sinä kokeilla kaikkia vaihtoehtoja. Uskon tästä kokeilusta olevan hyötyä muille saippuan valmistajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän minä jaksan kun tämä on niin kivaa :)

   Poista