Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Vaniljainen uunisaippua

Olin niin iloinen kun Pienen Tuoksukaupan valikoimaan tuli natriumlaktaatti, ja halusin kokeilla sitä miten se toimii sekä kuuma- että kylmämenetelmillä tehdyissä saippuoissa. Olin niin malttamaton että päätin ensin kokeilla OHP-saippuaa, eli valmista sen kuten CP-saippua, mutta pistän sen sitten vielä uuniin kypsymään.


Tein tarkoituksella ohjeen jolla tulisi pehmeää saippuaa ilman natriumlaktaattia. Alla näkyy oikealla mitkä ovat tämän saippuan ominaisuudet ja keskellä mitkä suositukset ovat. Ne on kopioitu SoapCalc-lipeälaskurista.


Soap Bar Quality Suggested Range Your Recipe
Hardness 29 - 54 27
Cleansing 12 - 22 13
Conditioning 44 - 69 70
Bubbly 14 - 46 18
Creamy 16 - 48 18
Iodine 41 - 70 73
INS 136 - 165 134

Saippua sisältää: 

100 g kookosöljyä
100 g manteliöljyä
275 g oliviöljyä
25 g risiiniöljyä

1% natriumlaktaattia
Tuoksuna käytin GF French Vanilla 
30 g kermaa
vettä 172 g ja lipeää 67 g 
hieman kaakaojauhetta.

Se mitä kannattaa huomioida on se että kuumamenetelmässä saippua saattaa kuohua yli jos käyttää risiiniöljyä. Eli tiheät sekoitukset auttavat jos huomaa että saippua alkaa kohota astiasta. Minulla saippua näytti vähän kuohumisen merkkejä 45 min jälkeen, mutta ei se kuohunut pahasti.

Lisäsin valmiiseen saippuan kerman sekä tuoksuöljyn. En huomannut mitään eroa aikaisempiin OHP-saippuoihin. Toivoin että natriumlaktaatti olisi tehnyt saippuasta nestemäisempää ja siitä tulisi tasaisempaa kypsänä. Yritin tehdä kuviota saippualla jossa oli sekoitettu hieman kaakaota, mutta se oli kyllä hyvin hankalaa kun saippua oli niin paksua.

Oletin että saippua olisi kovettunut nopeammin, mutta se oli kohtuu pehmeätä. Leikkasin sen 12 h jälkeen ja se oli vielä silloinkin pehmeähköä. Kyllä se kuitenkin kovettui ja oli jo vuorokauden päästä ihan saippuan tuntuista.

8 kommenttia:

 1. I believe this is an yammy soap!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It smells very good, even tough it looks VERY rustic :)

   Poista
 2. I didn't realize that using castor oil could cause it to volcano, I'll have to remember that! I love the cocoa swirl....Natalia's right, it looks very yummy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Cee :) Yes, one Finnish soap maker made oven hot process soap and she wrote that the soap was coming out of the pot even if she had a very small batch of soap.

   Poista
 3. En ole tämmöisestä natriumlaktaatista kuullutkaan! Onko se tarkoitettu erityisesti uunisaippuoille? Kaunis rustiikkisaippua, tykkään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rustiikkia, kyllä :D Onneksi kauneus on katsojan silmässä ;) Natriumlaktaattia voi käyttää kaikissa saippuoissa. Kylmämenetelmässä se kovettaa saippuaan niin että se on helpompi saada pois muotista ja helpompi leikata. Kuumamenetelmässä sen pitäisi tehdä saippuasta nestemäisempää niin että se on helpompi saada muottiin. Englanniksi natriumlaktaatti on sodium lactate.

   Poista
  2. Hinta oli myös erittäin hyvä. 60 ml maksoi tuoksukaupassa alle 3€. Ja se on erittäin riittoisaa kun sitä käytetään 1-3% rasvojen painosta.

   Poista
  3. Hyvä tietää! Seuraavaan tilaukseen sitten tuota kun on niin edukastakin! :)

   Poista