Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Aamupala takapihalla - Breakfast in the back yard


Pääsiäinen on ollut erittäin lämmin täällä Etelä-Suomessa. Ulkona on näkynyt paljon shortseja ja t-paitoja. Asteita on ollut + 18 C varjossa ja auringossa vielä lämpimämpää. Toimme eilen mieheni kanssa takapihalle pöydän ja tuolit. Grilliä kokeilimme jo pari päivää sitten. Ja parvekkeelle laitoimme myös parit tuolit sekä pikkupöydän. Pitäähän silloin käyttää vapaapäivää hyväkseen ja nauttia aamupala ulkona. Minä aamuvirkkuna saan nauttia rauhassa aamupalan. Naapurusto on vielä heräämässä ja mies nukkuu sisällä sikeästi. Mitäs sen mukavampaa kun saada kuunnella lintujen laulua, juoda kuumaa teetä ja syödä jotain herkullista. Koirakin tuli kaveriksi nukkumaan pöydän alle.
Easter has been surprisingly warm here in Southern Finland. You have seen people wearing only shorts and t-shirts. It has been + 18 C in the shadow and even warmer in the sun. Yesterday me and hubby put a table and some chairs in the back yard. We barbequed already a few days ago. We also got two chairs and a small table for the balcony. Now when it is a day off, I just had to enjoy the opportunity to eat breakfast outside. I always wake up early, so I had the chance to be alone in peace and quiet. The neighborhood was just waking up and hubby was sleeping inside. What is more fun than listening to the birds singing, drinking hot tea and eating something delicious. Our dog came also outside to keep company. She slept under the table.


Tämä ei ole ihan tyypillisin aamupalani, mutta jotain sinnepäin. Leipää en ole ehtinyt leipoa niin söin riisikakkua jonka päällä on hampunsiementahnaa. Lisäksi vihreätä teetä ja pieni raakapallero. 
This is not my typical breakfast, but close. I have not had time to make some bread, so I ate a rice cake with hemp seed paste. I drank some green tea and ate a small raw ball.

Ohjeen hampunsiementahnaan löysin Pilkettä-blogista. Se on niin helppo ohje. Liota 1 dl hampunsiemeniä ja 1 dl auringonkukansiemeniä runsaassa vedessä 12 tunnin ajan. Kaada vesi pois. Lisää siementen joukkoon 1 dl hyvää oliviöljyä, 1 valkosipulinkynnen, ripauksen suolaa, yrttejä ja ½ dl vettä. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Nauti! Minulla oli kotona vain tuoretta persiljaa, mutta se toimi oikein hyvin. 
I found the recipe for the hemp seed paste from a Finnish blog called Pilkettä. The paste is really easy to make. Soak 100 ml hemp seeds and 100 ml sunflower seeds in water for 12 hours. Drain the seeds. Mix with the seeds 100 ml good olive oil, 1 garlic clove, some salt, herbs and 50 ml water. Mix to a paste with a stick blender. Enjoy! I had only fresh parsley at home, but it suited the flavors well.

Raakapalleroisia olen tehnnyt jo jonkun aikaa. Ne ovat herkullisia välipaloja työpäivän jälkeen. Syötyäni yhden palleron jaksan hyvin ulkoiluttaa koiran ja kanit, ilman että tulisi huono olo ja energiaa riittää. Mitään kevyitä nämä eivät ole, mutta parempia vaihtoehtoja suklaapatukalle. Mitään selkeätä ohjetta minulla ei ole. Katson aina että mitä kaapissa on. Laitan sekalaisia pähkinöitä ja siemeniä sekä kuivattuja hedelmiä. Monesti liotan kuivattuja hedelmiä yön yli niin silloin palleroista tulee kevyeempiä kun hedelmiä ei tarvitse laittaa niin paljoa. Viikunat ja aprikoosit ovat suosikkejani. Jos ei liota hedelmiä niin hyvä suhde on yhtä paljon pähkinöitä ja yhtä paljon hedelmiä. Jos käyttää liotettuja hedelmiä niin niitä riittää normaalisti 1/3-½ määrästä.
I have made these raw balls for a while. They are tasty snacks, that I eat after work. Only one ball gives me energy to walk the dog and the rabbits without feeling tired or bad. They are not light, but a better option to a regular chocolate bar. Don´t have a recipe for these. I just see what I have in the cupboard. I put some mixed nuts and seeds, and some dried fruits. Sometimes I soak the dried fruits over night in water. Then the raw balls are a bit lighter because you don´t have to put so much fruit in them. My favorite are figs and apricots. If I don´t soak the fruit, I put as much nuts as I put fruit. If I use soaked fruit, I only use 1/3 or ½ of the amount of fruit 

Näissä palleroissa on 2 dl kuivattuja taateleita, 1 dl manteleita, yhteensä 1 dl kookoshiutaleita+hampunsiemeniä+auringonkukansiemieniä, 2 tl kaakaojauhetta, loraus piparmittu-uutetta. Joskus lisään myös hieman proteiinijauhetta. Murskaa ensin mantelit ja siemenet tehosekottimessa tai blenderissä. Lisää sitten 1-2 taatelia kerralla kunnes tahna on pehmeetä ja helppo pyörittää palloiksi. Lisää kaakao ja piparmittu. Pyöritä palloiksi tai tee patukoita. Säilytä jääkaapissa. Säilyy noin viikon kannellisessa rasiassa.
These raw balls contains 200 ml dried soft dates, 100 ml almonds, 100 ml seeds (I put shredded coconut, hemp seeds and sunflower seeds), 2 teaspoons cocoa powder, a dash of peppermint extract. Sometimes I also put some protein powder. Crush the almonds and sees in a blender. Add 1-2 dates at a time and mix until the paste is soft and it is easy to make balls of it. Add the cocoa powder ans peppermint extract. Make balls or bars from the paste. Store in the fridge in a airtight container. You can store them for a week.

11 kommenttia:

  1. That sounds like a blissful breakfast, Marika. Nothing like having a beautiful early morning all to yourself. I envy and admire the way you eat so healthily. :) by the way, is that an iittala taika mug? I have been admiring it for a long time. Love the whimsical design. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. It is Iittala´s Taika! :) How do you know about that? I have both white and dark read Taika. And I don´t think I eat that healthy :D I don´t drink coffee, so I drink every morning a big mug of tea and my stomach does not like gluten so I eat gluten free bread of rice cakes. I´m trying to eat more healthy. Like eating more vegetables and vegetarian food and less meat.

      Poista
    2. I love porcelain, especially the ones with beautiful or unusual prints. I saw the Taika line in Amazon. For a long time I was admiring it but decided I did not need it.
      I think you eat a lot healthier than me. I am also trying to eat healthier but right now I am not succeeding very well. I have a weakness for sweets and breads. :)

      Poista
  2. Hienoa että hampunsiemenlevite maistui, kiva että laitoit linkin blogiinikin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietenkin laitoin :) Maussa on jotain tuttua, mutta en osaa sanoa mitä.

      Poista
  3. Mmm, that hemp seed paste looks so delicious and healthy. I make a similar version( without sunflowers seeds) and I really like it with a lot of garlic :). I will certainly try adding some sunflower seeds, thanks for the inspiration, Marika!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. It is so yummy! I think the sunflower makes the paste smoother. Especially if you use hemp seeds with the shell on.

      Poista
  4. I really envy you for having the backyard, I only have a terrace, but we use it quite often with the first signs of spring.
    I just wonder when I will start to implement some helthy recipes into my cooking, I've gained some unnecessary kilos on and I feel terrible!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. A backyard is something I have always wanted. In our last home we also had only a terrace and space for a few bushes and flowers.
      Healthy food is something everyone should enjoy. Not only boring food that does not taste good. I think a few extra kilos is not that bed if the things you eat is good for you.

      Poista
  5. You've been busy...I've missed so many great posts from you! Your backyard sounds like heaven! The hemp paste sounds amazing, I just bought some hemp seeds...will have to try this :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I love my backyard, even if it is quite small. But still enough space to have flowers and other plants, and maybe grow something to eat too. And our dog and rabbits like spending time there.

      Poista