Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 9. heinäkuuta 2012

Lakritsisaippua aka Kvilla-saippua

Taas teki mieli tehdä jotain puhtaanvalkoista tai luonnonvalkoista saippuaa. Muutamia päiviä mietin minkälaista se voisi olla. Silikonimuoteilla saa helposti hauskoja kuvioita vaikka saippuassa ei ole väriä, mutta henkilökohtaisesti pidän enemmän maitopurkkimuoteista eli siitä että saippuapala on neliskulmainen tai pitkulainen. Ehkä olen kaavoihin kangistunut, mutta yksinkertainen on usein kaunista. Pelkkä luonnonvaalea saippua maitopurkissa olisi kuitenkin hieman tylsähkö, joten päätin että teen alimmaisen kerroksen saippuan luonnollisella värillä ja yläosaan lisään vielä titanioksiidia. Kerroksen väliin laitoin kaakaojauhetta. Tätä kutsutaan pencil lineksi. Vastaavanlaista tekniikkaa käytin kakunmuotoisessa herkkusaippuassa. Muottina käytin 1,5 litran maitotölkkiä, josta leikkasin auki kapean sivun. Silloin saippuasta tulee korkea ja pitkulainen. Saippuan nimi tulee tuoksusta, eli käytin GF Lakritsituoksua, mutta minun mielestä se tuoksuu ihan samalle kun Kvilla yskänlääke :) Pidän tuoksusta tosi paljon, vaikka tulee mieleen lapsuus kun saimme siskon kanssa yskänlääkkeenä Kvillaa. Jos joku ei tiedä miltä Kvilla tuoksuu niin minun mielestä se on salmiakin ja aniksen sekoitus.Saippuat kesäisessä maisemissa.


Ohje oli seuraavanlainen:

330 g sianrasvaa eli lardia
360 g kookosrasvaa
100 g auringonkukkaöljyä
150 g rypsiöljyä
60 g makadamiapähkinäöljyä

Nesteenä oli 280 g vettä (+ 1 tl sokeria ja ½ tl ruokasuolaa) ja 142 g lipeää. Lakritsituoksua minulla oli ainoastaan 10ml, toivottavasti se riittää. Puoleen saippuamassaan lisäsin niukan teelusikallisen titaanioksiidia.

Saippua näyttää huomattavasti pienemmältä mitä oikeasti on. Iso maitopurkki on aika iso muotiksi.

Ensin sain surruutella pitkään ennen kun sain ohueen kiisselin aikaiseksi, mutta kun piti laittaa päälikerros kaakaon jälkeen niin saippua oli kuin paksua suklaavanukasta. Alunperin olin ajatellut että saippua olisi neliskulmainen, mutta kun saippua jässähti niin nopeasti niin päädyin siihen että laita tähän myös niitä aallon näköisiä huippuja. 

Yksi saippuoista väsyi ja meni pötköttelemään. Syy ei varmaan ollut se että maa oli epätasainen :)

Saippua kovettui nopeasti ja leikkasin sen jo 10h jälkeen. Sain käyttää voimia että sain saippuan paloiksi. Pitää tutkia mistä tämä johtuu. Muut saippuat jotka sisältävät possunrasvaa ovat taas olleet niin pehmeät että niitä olisi ihan hyvin säilyttää muotissa pari päivää ja leikata vasta tämän jälkeen. Vaikka saippua oli kova, tuli paloista oikein nätit. Eivät murenneet tai lohkeilleet. Olen oikein tyytyväinen lopputulokseen. Pelkäsin vähän että saippuapalat eivät pysyisi yhdessä kaakaojauheen takia, mutta hyvältä näyttää. Pitää vaan muistaa laittaa tarpeeksi vähän kaakaota. Saas nähdä muuttuuko saippuan värjäämätön alaosa kun se kuivuu. Nyt se on hieman harmaampi kuin titaanioksiidilla värjätty yläosa.

7 kommenttia:

 1. Voi kuinka minäkin voisin tehdä tuollaisia saippuoita. Et pitäisi kurssia.

  VastaaPoista
 2. Luulin että ekassa saippuakuvassa saippuat on asetettu jollekin peilaavalle alustalle, mutta eivätpä olleet...

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Thanks! :) I like it too. I think it´s my favorite soap. Like the scent of liquorice and anise.

   Poista
 4. Luulin kuvaa katsoessani, että nuo olisivat vedessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Siinä olisivat sulanneet kovaa vauhtia samalla kun yrittäisin ottaa kuvia.

   Poista