Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 26. heinäkuuta 2012

Neljän maidon saippuat osa I

Halusin kokeilla miten erilaiset maidot toimivat saippuassa. Valitsin maitotuotteiksi piimän, kreikkalaisen jogurtin, maidon sekä kookosmaidon. Maidon tein maitojauheesta, koska kotona ei ollut sopivanlaista maitoa. Mittasin ensin asitaan 22 g maitojauhetta ja lisäsin vettä niin että yhteensä oli 114 g. Ajatuksen on että pystyn toteamaan mikä saippua geeliintyy eniten vaikka on kylmässä, miten väri muuttuu tai pysyy saippuan kypsymisen aikana ja onko eroa pesevyydessä, vaahtoavuudessa ja hoitavuudessa.

Teen pienet annokset saippuaa ja ajattelin että käytän kaikkiin samanlaisia muotteja, jotta muotin koko ja syvyys ei esimerkiksi vaikuta geeliintymiseen tai ylikuumentumiseen. Saippuoihin en lisää mitään tuoksuja, värejä tai muita aineita, jotta pystyn vertaamaan todellisia tuloksia. Jotkut tuoksuthan värjäävät saippuan ruskeaksi. Erityisesti ne jossa on vaniljaa.


Rasvoiksi valitsin ihan perussaippuan ainekset: 100 g palmuöljyä, 75 g kookosrasvaa ja 125 g rypsiöljyä. Jokaista maitoa on 114g. Maidot pakastin jääpalamuotteihin, paitsi kookosmaidon jonka pistin laakeaan astiaan kun jääpalamuotit loppuivat kesken. Maitoja on suhteessa rasvoihin 38%. Käytän tätä kun haluan että saippua ei jässähdä liian nopeasti. Ylirasvoittuvuusprosentiksi laitoin 5%, koska kaikissa maidoissa on rasvaa. Kookosmaidossa oli 18%, jogurtissa 10%, piimässä 1,5% ja maidossa alle 1%.

Ensimmäiseksi tein piimä- ja maitosaippuat. 

Vuorasin keittiön tason sanomalehtipaperilla ja otin kaikki tarvittavat tavarat esille.Mittasin kiinteät rasvat tarkkaan ja pistin ne kattilaan sulamaan. Tässä palmuöljy puntarissa.

Öljyn mittasin suoraan ämpäriin, jossa aion sekoittaa kaikki ainekset. 


Sekoitin sulanneet rasvat öljyn kanssa ja annoin niiden jäähtyä hetken.Tällä aikaa mittasin lipeän valmiiksi.


Pistin piimäkuutiot lasipurkkiin. Sekoitan aina lipeänesteen lasipurkissa, koska koen että se on helppo upottaa veteen jos lipeä tahtoo kuumentua liikaa.


Kun en tee maitosaippuaa niin sekoitan lipeän lasipurkkiin jossa on valmiiksi mitattu vesi. Laitan kannen kiinni ja pyörittelen purkkia hitaasit niin että lipeä liukenee. Jos purkki kuumenee niin pistän sen kylmän veden alle.


Laitoin lavuaariin kylmää vetta, kymäkalleja ja muita jääpaloja jotta saisi mahdollisimman kylmän vesihauteen. Talvella voi käyttää lunta, mutta heinäkuussa ei pahemmin lunta ole. Laitoi myös pakastimesta löytyneitä pussukoita joissa oli saippuan nesteeksi tarkoitettuja nesteitä :) Nämä oli jo yli kuukauden vanhoja, joten en viitsinyt käyttää niitä. Ne tein silloin kesäkuun alussa tuoreista lehdistä ja säilyvyydestä en osaa sanoa mitään.
Sekoitin lipeän pienissä erissä piimäkuutioiden sekaan ja pidin lasipurkkia vesihauteessa. Ehkä noin vajaa teelusikallisen lipeää kerrallaan. Sekoitin seosta hetken ja lisäsin taas lusikallisen lipeää. Tässä meni noin 10-15 min. Piimä suli aika nopeasti ja väri pysyi vaaleana.
Sekoitin piimä-lipeäseoksen öljyihin ja suurruuttelin tämän saippuamassaksi. Jätin sen tahallaan aika löysäksi, koska seos alkoi muuttumaan vaaleanpunaiseksi. Eli maitosokerit kuumenivat. Saippuamassa äkkiä vaan muottii ja muotti 
pakastimeen.

Kaikki saippua ei mahtunut kukkamuottiin, joten laitoin yhteen tyhjään ja pestyyn rahkapurkkiin lopun saippuan. Se oli ehkä 3-4 min pöydällä sillä aikaa kun laitoin muut saippuat pakastimeen. Tällä aikaa se oli jo muuttunut aika punaiseksi.
Tein maitosaippuan lähes samalla tavalla. Ainoa ero on se että pidin ämpäriä kylmässä vesihauteessa samalla kun sekoitin öljyt ja lipeämaidon keskenään saippuamassaksi. Tällä tavalla saippua pysyi kauniin vaaleana.


Tässä kuvassa pienet maitosydämet odottamassa lipeäkäsittelyä. Söpöä eikö? :)


Maitosaippuan laitoinkin heti piimäsaippuan kaveriksi muottiin ja pakastimeen. Piimäsaippua olikin jähmettynyt hyvin noin 25 min aikana.

Annoin saippuoiden olla useita tunteja pakastimessa, ehkä 5h. Silloin ne olivat kovettuneet jo niin hyvin että ne pystyi poistamaan muotista. Laitoin ne kuivumaan ja kovettumaan leivinpaperille, niin ne eivät sotke pöytää.

Seuraavana päivänä tein jogurtti- ja kookosmaitosaippuat samalla tavallan. Nyt en viitsinyt heilua kameran kanssa, koska kuvista olisi tullut ihan samanlaisia. Jogurtti käyttäytyi ihan samalla tavalla kuin maito kun lisäsin lipeän siihen, eli väri ei muuttunut. Hieman "ryyniintymistä" oli havaittavissa kun kaikki lipeä oli sekoitettu maidon joukkoon. Kuten myös piimäsaippuan kohdalla. Kookosmaito oli minusta miellyttävin maito. Se ei reagoinnut millään erityisellä tavalla ja se kiisselöityi muita maitoja paljon nopeammin. Väri oli kuten arvasin hieman harmaanvihertävä.

Lisää näistä saippuoista ja käyttökokemuksista vähän myöhemmin!

3 kommenttia:

 1. Kookosmaito ei tarttee jäähdytystä, kun siinä ei ole maitosokeria ylikuumuttamassa. Saattaa kyllä "könttääntyä", mutta yleensä sekin tuppaa tasottumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niinhän sitä sanotaan :D Mutta kun aikaisemmin käytin kookosmaitoa tai kookoskermaa saippuanteossa niin se kuumeni ja geeliintyi vaikka saippuassa ei ollut sokerisia aineksia. En silloin jaksanut selvittää mikä aiheutti ylikuumentumisen. Yksi syy miksi pakastan kookosmaidon on se että se säilyy pakastettuna kauemmin.

   Poista
 2. Mielenkiintoista :) Mitä kookosmaitoa muuten käytit? Olen viime aikoina katsonut kaupassa kookosmaitotölkkejä saippuantekosilmällä, mutta en ole löytänyt yhtään sellaista, jossa olisi pelkkää kookosta. Aina on mukana jotain lisäainetta, enkä tiedä, voiko niillä olla vaikutusta. (Olen aivan noviisi tässä saippuanteossa.)

  VastaaPoista