Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 30. kesäkuuta 2012

Jalkavoide

Lainasin kirjastosta pari kirjaa kotikosmetiikasta ja saippuanteosta. Jouduin kyllä jonottamaan niitä huhtikuun puolesta välistä. Mutta nyt ne ovat minulla :) Yksi kirjoista on "Hyvää oloa luonnosta. Tee itse saippuat, voiteet ja öljyt". Kirjoittajina Cheryl Couttis ja Ada Warren. Kirja vaikuttaa hieman vanhahkolta vaikka se on painettu 2005. Ohjeethan eivät kuitenkaan vanhennu. Ainoa asia joka harmittaa minua on että saippuaohjeissa juoksevat rasvat ja nesteet on tilavuusmitoissa. Minä kun haluisin että ne olisivat grammoissa. Ehkä niitä voisi muokata tai sitten kehitellä Soapcalcin avulla.

Voidetta tuli yhteensä kahden purkin verran. Toiseen mahtuu 100g ja toiseen 75g.

Bongasin sieltä jalkavoideohjeen nimeltä "Jalankulkija jalkavoide". Muokkasin hieman ohjetta. Tässä oma versioni:

15g mehiläisvahaa
15g kaakaovoita
50g kookosöljyä (ei kookosrasvaa)
30ml manteliöljyä
60ml aloemehua (muu neste käy, alkuperäisessä ohjeessa oli kivennäisvettä)
5ml eukalyptuksen eteeristä öljyä
2,5ml piparminttuöljyä

Mehiläisvaha, kookosöljy, kaakaovoi ja manteliöljy sulatetaan paksupohjaisessa kattilassa matalalla lämmöllä. Kun kaikki on sulannut lisätään aloemehu ja aineksia sekoitetaan puukauhalla kunnes seos on tasaista. Minä yllätyin minkä näköistä siitä tuli kun kaadoin kylmän aloemehun joukkoon. Tietenkin mehiläisvaha meni kiinteään muotoon. Onneks vaha suli muutamassa kymmenessä sekunnissa kun sekoitin ahkerasti. Kun seos oli tasaista otin kattilan hellalta ja jatkoin sekoittamista kunnes voide oli paksua ja huoneenlämpöistä. Sitten sekoitin joukkoon eteeriset öljyt. Minä tyhmänä laitoin kattilan kylmään vesihauteeseen jotta voide jäähtyisi nopeammin. Rasvat ja aloemehu erottuivat hetkessä. Kattila vaan takaisin hellalle ja vatkasin voiteen taas tasaiseksi. Harmi vaan että eteeriset öljyt ehtivät haihtua melkein kokonaan. Olisihan niitä voinnut lisätä, mutta en viitsinyt.

Voide on hennon keltainen. Jos haluaa valkoista voidetta niin voi käyttää valkoista mehiläisvahaa ja vaihtaa aloemehun veteen.
Voide tuntuu hyvältä jaloissa. Se on kevyttä ja imeytyy hyvin ihoon. Voide on liian rasvaista minun sääriin tai käsivarsiin, mutta minulla on normaali iho enkä rasvaa sitä juurikaan. Ainoastaan talvipakkasilla. Kuivat kantapäät ja kyynärpäät kiittävät kyllä tämän voiteen käytöstä.

5 kommenttia:

 1. Onpas kiiltävää voidetta, hauska :) Tuo amerikkalaisten tapa ilmoittaa nuo mitat tilavuuksissa on tosiaan ärsyttävä, varsinkin kun niiden mitat on aina vähän mitä sattuu (kun ei siis pysytä edes metrijärjestelmässä!). Yksi hyvä keino on pyrkiä muuttamaan mitat prosenttimääriksi, siitä ne voi sitten helposti muokata haluamaansa grammamäärään, jollei tahdo täyttä annosta tehdä. Näin teen itse ja on toiminut ihan hyvin. Toki ensin pitää sitten kaivaa niiden kaikkien mittayksiköiden käännökset ja grammamäärät, mutta siihen onneksi löytyy netistä hyviä apuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa oli ihan hassusti merkitty saippuaresepteissä esimerkiksi 2,5 dl oliiviöljyä ja joitakin muita öljyjä lusikallisissa tai millilitroissa. Luulen vähän että se joka on kääntänyt kirjan on kääntänyt myös mitat samalla. Onneksi ohjeista voi ottaa vähän mallia ja ideoita.

   Poista
  2. Harmi, alkuperäiset mitat olisi melkein paremmat, niitä voisi sitten itse käyttää siinä tarkkuudessa kun haluaa. Grammat olisi kyllä parhaita, mutta toisaalta näkeehän niistä summittaiset mittasuhteet aineille sekä saa juurikin ideoita siihen, mitä aineita voisi kokeilla. Saippuaresepteissä en kyllä ymmärrä tilavuusmittoja ollenkaan, sen verran kuitenkin varovaisuutta kannattaisi tuon lipeän kanssa olla, että käyttäisi grammamääriä.

   Poista
 2. Onko tietoa voiko kookosöljyn ja manteliöljyn tilalla käyttää joitakin muita öljyjä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi toki, mutta manteeliljyn sijaan kannattaa käyttää jotain muuta hyvin imeytyvää öljyä kuten viinirypäleensiemenöljyä. Kookosöljy taas tekee voiteesta kiinteämmän niin sen sijaan voi laittaa pienemmän määrän jotain muuta juoksevaa öljyä tai vaihtaa sen esim. mango-, karite- tai aloevoihin.

   Poista