Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 5. kesäkuuta 2012

Koivu- ja kuusisaippuat


Minua himoitti jo talvella tehdä koivusaippuaa, mutta eihän silloin saa mistään koivunlehtiä! Jaksoin myös odottaa siihen asti että koivunlehdet eivät enää ole hiirenkorvilla. Keräsin puolisen litraa kuusenkerkkiä ja koivunlehtiä ja niistä keittelin "teetä", eli ihan veden kanssa keitin hetken kunnes vesi alkoi värjääntymään. Ihan hetkessä vihrät lehdet ja kerkät muuttuivat herneenkeitonvihreäksi.Soseutin vielä molemmat keitokset sauvasekoittimella. Ajatuksena oli se, että saisin mahdollisimman paljon väriä ja hyviä aineita lehdistä ja havuista. Siivilöin "teet" tiheän siivilän ja nelinkertaisen harsokankaan läpi. Näitä nesteitä käytin nesteenä saippuassa, eli sekoitin lipeän niihin. Aika mielenkiintoisia reaktioita tuli. Molemmat muuttuivat oranssinruskeaksi, mutta koivu reagoi voimakkaammin. "Teetä" jäi vielä aika paljon jäljelle, joten pakastin ne minigrip pusseihin. Nyt kun vaan muistaa että kuusenkerkkätee on vaaleampaa kuin koivu :)

Näin kauniita luonnonvärejä.

Molemat saippuat tein samalla ohjeella:

200g oliiviöljyä
150g laardia
35g risiiniöljyä
150g kookosrasvaa

Kuusisaippuaan laitoin tuoksuksi 5ml rosmariinin- ja 5ml piparmintun eteeristä öljyä. Koivusaippuaan laitoin 5ml piparminttu eö:ä ja 5ml eukalyptuksen eö:ä. Lisäksi laitoin kuusisaippuan päälle hieman rosmariinia, joka näyttää hieman havulta. Saippuan yläosiin olen laittanut hieman titaanidioksiidia, jotta niihin saa hieman eri väriä. Nämä saippuat ovat siis 100% luonnontuotetta (tai riippuu miten tuon titaanidioksiidin laskee), ei mitään keinotekoisia tuoksuja tai värejä.

Saippua oli vuorokauden kuluttua erittäin pehmeä. En kuitenkaan uskaltanut jättää leikkaamista iltaan siinä pelossa että saippua olisi kivikova. Menihän se näin vaikka oli aika tahmaista puuhaa. Luulen että laardi tekee saippuasta pehmeämmän. Pakko sanoa että olen erittäin tyytyväinen näihin. Omasta mielestä ovat nättejä :)

Koivusaippuassa näkyy värierot hyvin.
Kuusenkerkkäsaipua ylhäältä ja sivusta. Väri vaaleni saippuan kypsyessä paljon. Oli alunperin huomattavasti tummempaa.


3 kommenttia:

 1. Hei! Miten teit saippuaan kerroksisuuden, tai löytyykö ohje siihen jostain muualta? :) Olen vielä aloitteleva saippuantekijä enkä tähän hätään löytänyt ohjeita.

  VastaaPoista
 2. Niin ja mitenköhän paljon käytit nestettä? :') Lipeän määrän saatoin laskea, mutta muusta en oikein tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän aina 28÷ nesteitä saippuoissa koska silloin ne saippuoituvat mukavasti. Tietenkin jos meinaat käyttää tuoksuöljyä niin joidenkin tuoksujen kanssa kannattaa käyttää enemmän nestettä jotta saippua ei paksuunu liian nopeasti.

   Poista