Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 19. huhtikuuta 2012

Ei niin mango :D

Viime aikoina on ollut tunne että saippuoista ei ole tullut yhtään semmoisia mitä oli tarkoitus. Tai minä olin ainakin ajatellut että niistä olisi pitänyt tulla jotain ihan muuta. Ei niistä mitään huonoja ole tullut, mutta hyvin hyvin erilaisia :D

Voiko mango olla valkoista??!


Olen jo haaveillut pitkään mangosaippuasta. Näin kotiäidin blogissa ihanan ohjeen. Tilasin mangovoita Pienistä tuoksukaupasta ja apteekista ostin pienen pullon glyseriiniä. Sitten iskikin piheys :) Ajattelin että jos teen ihan omanlaisen mangosaippuan enkä laitakaan mangovoita. Se on niin ihanaa huulivoiteissa, vaikka on paljon kovempaa kuin kaakaovoi. Tuli vaan tunne että älä laita kallista mangovoita kun saippua saattaa mennä pilalle. 

Laitoin saippuaan kookosrasvaa 300g ja oliiviöljyä saman verran. Lisäksi loraus rypsiöljyä, eli 100g. Pettymys tulikin siinä vaiheessa kun oli sekoittanut sulaneen rasvan öljyihin ja aloin kuorimaan mangoa. Sehän oli ihan vaaleaa, melkein valkoista! Kotiäidin kuvassa saippua näyttää ihanan vaaleahkon oranssilta. En minä siinä tohinassa lähtenyt enää kauppaan ostamaan toista mangoa. Kuorin, paloittelin ja soseutin sauvasekoittimella. Yhteensä mangososetta oli pari grammaa alle 250g. Soseen joukkoon sekoitin vielä pari teelusikallista sitruunamehua.

Pienen pettymyksen jälkeen ajattelin että kyllä tästä tulee hyvä. Sekoitin kiisselöitymisen jälkeen massaan 2 teelusikallista sokeria (pitäisi auttaa saippuan vaahtoutumiseen) ja vajaa 0,5 dl appelsiininkukkavettä. Tuoksusta tulee mieleen isoäiti. Tai hänellä oli joskus aikoinaan tämän tuoksuista kylpyvaahtoa. Arvasin että ei tuoksu pysy, mutta jos saippuasta tulisi vähän hoitavampaa? Tiedä häntä. Jälkikäteen luin että sokeri pitäisi sekoittaa veden joukkoon ennen kun lipeän sekoittaa siihen. Lorautin myös kotiäidin tapaan massaan glyserolia 15 ml. Jos se vaikka tekisi saippuasta vähän pehmeämpää. Tuli ihan mieleen että tässä vaan nakkelen aineksia kattilaan ja mitään kunnollista etukäteen ajateltua ohjetta ei ole. Minä kun normaalisti harkitsen tarkkaan että mitä haluan saippualta: onko se kovaa, pehmäeää, hoitavaa, puhdistavaa, tuoksuvaa, värikästä, onko siinä luonnonvärejä vai saippuaväriä.

Sekoittaessa hailakankeltaista mangososetta melkein valkoiseen saippuamassaan totesin että ainoa keino saada vähän tummempaa väriä on se että annan massan ylikuumentua. Siinä on aina riski että saippua menee pilalle. Sitä en tietenkään halunnut. Laitoin saippuamassan maitotölkkin ja tölkin ulos terassille. Ulkona oli ehkä + 2 C. Kaikki tämä tapahtui illalla työpäivän jälkeen, joten peittelin tölkin muovipussilla ennen nukkumaanmenoa ja jätin se yöksi ulos. Illalla kävi säännöllisesti kurkkimassa että ylikuumeneeko saippua vai ei ja näkyykö geelivaihetta. Eipä siinä kummallisempaa näkynyt.

Aamulla koiralenkin jälkeen otin saippuan sisälle. Se vaikutti jo aika kovalta, joten päätin että nyt olisi sopiva aika leikata saippua paloiksi. Pientä lohkeamista oli havaittavissa, mutta ei haittaa koska reunat siistin kuitenkin kuorimaveitsellä kun saippua on kypsynyt kuukauden. On huomattavasti mukavampaa käsitellä pyöreäreunaista kovaa saippuaa. Vieläkin ihmettelen väriä. Se on vaaleampi kuin oliivisaippua. Ja miksi kypsä mango oli niin vaalea? Aikaisemmat mangot ovat olleet oransseja. Harmi kun kaupassa ei näe mangon sisälle :D Saippua oli geelintynyt keskeltä vaikka yöllä oli pari kolme astetta pakkasta. Keskimmäisissä paloissa näkyy selkeästi rengas. Sokeri olisi varmaan kannattanut sekoittaa kookosrasvan joukkoon jotta se olis sulannut. Nyt se näkyy pieninä pisteinä. Kyllä tätä saippuaa voi käyttää, mutta jakeluun se ei mene :)

Kuvasta näkee että ainoastaan kaksi päälimmäistä palaa eivät ole geeliintyneet. Kuvassa alhaalla keskellä ja oikealla. Muissa saippuoissa oikein komeat renkaat. Keakimmäisissä paloissa vielä ympyrän keskellä pienet pallurat kirkassta geeliintynyttä massaa.

Kävin vielä tänään ostamassa kaupan puna-keltaisimman mangon ja sehän oli sisältä kauniin oranssi. Sen soseutin ja pistin pakkaseen niin seuraavassa kokeilussa ei pitäisi olla ylikuumentumisongelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti