Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Jookos kookos saippuaa!!

Aika monet eivät pidä kookoksesta, mutta minä pidän! :o) Pitkään oli jo mietinnässä että käyttäisin kookosmaitoa nesteenä, mutta siinä on tietenkin hankaluus että miten näet onko pienet valkoiset lipeärakeet liuenneet valkoiseen kookosmaitoon. Ja kookosmaidon lämmittäminen ja jäädyttäminen ei oikein houkuttele. Netistä kun lueskelee niin ihmiset ovat tehneet kookossaippuaa, mutta eihän mitään ohjetta löydy. Tai että miten ovat kookosta käyttäneet ja missä vaiheessa lisänneet.

Maitosaippuan teko tuntuu vielä liian työläältä hommalta kun maito pitää pakastaa ja lavuaari pitäisi olla pullollaan lunta tai jäätä. Kohta täällä ei edes ole lunta... Mutta halusin kauniin valkoista ja pehmeätä saippuaa. Kookoskermaa etsinkin sitten isommista marketeista eikä siellä ollut kuin tuttua kookosmaitoa. Kiirastorstaina kävimme nopeasti pikkukaupassa ja sieltähän sitä kookoskermaa löytyikin. Jee!

Tämmösen löysin :D

Päätin heti tehdä kahdet pienemmät annokset kookossaippuaa aika samanlaisilla ohjeilla. Halusin mm. testata että kuinka vaaleata saippuaa saa ilman väriaineita (lue: titanioksiidi on tilattuna, mutta paketti jumissa postissa pyhien takia). Lisäksi ajatteli että "back to the basics", eli miksi minun pitäisi tehdä saippuaa jossa on 4-7 eri rasvaa tai öljyä kun Lush käyttää vain kahta.

Näillä ohjeilla tein:

Saippua 1:

kookosrasvaa 150 g
oliiviöljyä 300 g
risiiniöljyä 30 g 
kookoskermaa 100 ml jossa on 25 g kookosrasvaa

+ mantelijauhetta 1 rkl, kookoshiutaleita vajaa rkl


Saippua 2:

kookosrasvaa 150 g
rypsiöljy 300 g
risiiniöljy 24 g (litran pullo loppui)
kookoskermaa 100 ml jossa 25 g kookosrasvaa 


+ 2 rkl perunajauhoja, 5 ml kookosjäätelötuoksua, mustia seemaminsiemeniä


Molemmat tein samalla vanhalla tyylillä. Eli rasvat nestemäisiksi ja lipeävesi joukkoon. Hurruuttelut kiisseliksi ja tämän jälkeen lisäsin kookoskerman ja muut lisäkkeet.


Heti näki että rypisöljyllä tehty saippuamassa oli huomattavasti vaaleampaa. Toivottavasti pysyy myös vaaleana. En uskaltanut peittää saippuoita kun on parit saippuat ylikuumentuneet ja eikä niitä ole pystynyt pelastamaan. Toisaalta kookoskermassa ei ole maitosokeria niin siinä ei pitäisi olla ylikuumentumisen vaaraa.

Saippua 1 oli ainakin floppi. Puolentoistavuorokauden päästä se oli vielä todella (siis TODELLA) pehmeä. Päätin kuitenkin viipaloida sen varovasti. Päältä saippua on kauniin vaaleaa ja mantelijauhe näkyy pieninä pilkkuina. Yllätys tulikin kun kun leikkasin saippuan. Olihan se geeliintynyt ja sisällä oli "kauniita" vihreänharmaat renkaat. Kummallista. Saippuahan ei ollut peitettynä ja kävin säännöllisesti kokeilemassa että saippua oli ainoastaan hieman lämmintä. Nyt vaan toivon että saippua on edes hoitava :D

Tästä näkyy renkaat ja harmaata väriä. Kuva kyllä vääristää sen verran että harmaata ei näy kunnolla.


Saippua 2 taas vaikuttaa onnistuneen ihan hyvin. Ei harmaata epämääräisen näköistä saippuaa vaan kauniin vaaleata. Tuoksusta en tiedä. Haisee aika kummalliselle. Toivottavasti haju lähtee kun saippua kypsyy. Vuorokausi sitten saippua tuoksui vielä ihanalle vaniljajätskille jossa on hieman kookosta.


Pilkulliset saippuat ovat 2. reseptiä. Väri on tasainen ja nätti. Tietenkin se voisi olla valkoisempi, mutta katsoo nyt kun saippua kuivuu ja kypsyy.


Johtopäätös:
Jos käyttää kookoskermaa niin kannattaa kuitenkin laittaa pakastimeen niin voi varmistaa sen että saippua ei ylikuumene.


Vielä olisi purkki kookoskermaa niin piakkoin voisi vaikka kokeilla että tuleeko saippuasta mitään jos laittaa kerman rasvojen joukkoon. Heti ensimmäisenä tulee kuitenkin mieleen että saippuamassa ei kiisselöidy. Kokeilemalla sen näkee.

3 kommenttia:

  1. Voi kuinka sinä jaksat tehdä noita kokeita. Tietenkin meille muille se on eduksi kun kokeilet eri vaihtoehtoja jos sitten vaikka uskaltaisi itse kokeille saippuantekoa. Tuli taas kivannäköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voinhan minä vaikka joskus ottaa kimpsut ja kampsut mukaan niin tehdään. Ei se niin vaikeata ole :) Käyt kaupasta ostamassa öljyä ja kookosrasvaa niin voin tuoda loput tarvikkeet.

      Poista