Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

"Vanha" suklaa


Ostin joskus viime vuoden lopulla suklaata Lidlistä. Tumma suklaa <3 Mustikka- ja mustaherukkasuklaat olivat hyviä (tai mustikka ihanaa). No se kolmas levy... Se oli... oli... ihan jotain järkyttävää! :D Se oli roseepippurisuklaata. Ajattelin että siinä olisi jonkinlaista samanlaista potkua kuin chilisuklaasta. Tämä maistui jollekin niin pahalle että sain syötyä 1/3 osaa palan. Lopun heitin pakkaseen kun ajattelin että kyllä minä jotain keksin.

Tämä saippuaharrastus tuli ihan oikeaan saumaan. Mietin pitkään että minkälaista saippuaa tekisin siitä. Tulin tulokseen että ohjeen pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen.

300 g kookosrasvaa
50 g risiiniöljyä
400 g oliiviöljyä
200 g rypsiöljyä
100 g auringonkukkaöljyä

99 g suklaata jossa 41 g kaakaovoita tai ainakin rasvaa

vettä 305 g ja lipeää 151 g

piparmintun eteeristä öljyä 3 ml (eli mitä pullon pohjalla oli)
GF suklaatuoksuöljyöä 5 ml

Sulatin suklaan samalla kookosrasvan kanssa. Samalla poimin pois roseepippureita :D Mietin jo hetken että pitäisikö lisätä vähän kaakaojauhetta kun näytti niin vaalealta. Onneks en tehnyt sitä. Sain surruutella sauvasekottimella todella kauan ennen kuin rasva-lipeäseos alkoi kiisselöitymään. Voi sitä vanhaa sauvasekotinta :) Meinasi ylikuumentua. Biltemasta saisi kyllä uuden 4-5€ hintaan. Muottina käytin 1 1/2 litran maitotölkkiä ja se tulikin ihan täyteen. En peitellyt tätä saippuaa kun luin jostain netin ihmeellisestä maailmasta että sokeri saattaa aiheuttaa ylikuumentumista ja saippumassa saattaa kuohahtaa.


Näin tummaa massa oli kun olin kaatanut sen muottiin. Aika hyvin saippua alkoi kovettumaan. Kävin kurkkimassa saippuaa tunnin välein. En ole ihan varma lähtikö se kuitenkin geeliytymään vaikka ei ollut peitettynä. Sen näkee kun leikkaan saippuan annospaloihin. 

Hyviä niistä tuli. Oikein tummaa ja mukavan tuntuista saippuaa. Kuivattelin paloja leikkaamisen jälkeen vielä vuorokauden pöydällä. Tämän jälkeen ne menivät kaappiin odottamaan kevättä. Vaatii varmaan pitkän kypsytyksen kun on aika pehmeätä.

Vasemmanpuoleisessa palassa on pintakerros vaaleampaa. Luulen että se on ainoa kohta joka ei geeliintynyt.
Tässä saippua luonnonvalossa. On todella tummaa.

2 kommenttia: